در این مقاله می خواهیم با هم روشهای افزایش تمرکز را بررسی کنیم، پس با ما همراه باشید.

تمرکز چیست؟

تمرکز چیست؟

تمرکز، در لغت، به معنی تراکم، فشردگی مجموعه و چکیده و در اصطلاح، یعنی حفظ و نگه داری توجه و تمرکز حواس روی موضوعی معین بدون تمرکز، حواس یادگیری، مثمر ثمر نخواهند بود. همه افراد، توانایی تمرکز دارند؛ چون تمرکز، امری نسبی است و کسی نمی تواند ادعا کند که کاملاً حواس پرت است و یا همیشه تمرکز حواس دارد.

شاید شما تا به حال خیلی به حواس پرتی فکر کرده باشید و بارها از خود پرسیده باشید که چرا گاهی به هنگام مطالعه، حواس آدم پرت می شود؟ ما نمی دانیم که شما برای این سؤال خود چه جوابی پیدا کرده اید؛ اما پاسخ صحیح این پرسش را به شما می گوییم: حواس پرتی، چیزی نیست جز تمایل ذاتی ذهن به درگیری و فعالیت.

ذهن شما، همواره می خواهد درگیر و مشغول باشد؛ بنابراین، اگر آن چه اکنون انجام می دهید، در شما درگیری و مشغولیت ذهنی ایجاد کند، فکر شما دیگر احساس نمی کند که جای دیگری برود و در آن جا درگیر شود؛ اما اگر در انجام این کار، درگیری ذهنی ایجاد نشود، ذهن شما شتابان به جایی می رود تا خود را در آن جا مشغول کند و این، همان حواس پرتی است.

دلایل نداشتن تمرکز

دلایل نداشتن تمرکز:

۱. کمبود خواب و استراحت کافی
۲. قرارگرفتن در کنار عوامل حواس پرتی و محیط های شلوغ
۳. حل نکردن مشکلات گذشته و فرار کردن از آن ها
۴. نداشتن برنامه ریزی و مدیریت زمان خوب
۵. کار کردن در محیط های نامرتب
۶. داشتن اختلال بیش فعالی و کم توجهی
۷. تلاش های مداوم و بیش از اندازه برای مسائل مختلف
۸. نداشتن تغذیه مناسب
۹. استفاده از مخدرها و نوشیدنی های الکلی
۱۰. داشتن مشکلات در برطرف کردن نیاز جنسی
۱۱. پیدا نکردن مشکلات موجود زندگی و بی توجهی به آن ها
۱۲. تجربه استرس زیاد و شدید
۱۳. نداشتن مهارت کافی در انجام یک کار
۱۴. تجربه مشکلات ذهنی مثل: شیزوفرنی، فراموشی، افسردگی

دلایل نداشتن تمرکز

روش های افزایش تمرکز:

۱. مدیتیشن کنید:
احتمالا اسم مدیتیشن را شنیده اید. مدیتیشن یک روش کاربردی برای افزایش آرامش و تمرکز شماست. تحقیقات نشان داده است که مدیتیشن علاوه بر کاهش استرس، میزان سلول های خاکستری مغز را که در قدرت تمرکز و یادگیری تاثیرگذار هستند، افزایش میدهد. هرروز صبح یک برنامه مدیتیشن چند دقیقه ای برای خود بریزید و به مرور زمان آن را افزایش دهید.

۲. ورزش کنید:
ورزش و تمرینات بدنی به کم شدن حواس پرتی های مغز شما کمک میکند. علاوه بر این، تناسب اندام و رساندن وزن بدن به حد مناسب یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی قدرت یادگیری و تمرکز شماست.

با استفاده از ورزش میتوانید بدن و ذهن خود را برای مقابله با مشکلات مختلف آماده کنید. در هنگام ورزش هورمون های مختلفی در بدن ترشح میشوند که میتوانند استرس ها را کم کنند و روی بهره وری مغز ما تاثیر مثبتی بگذارند.

۳. هدف های زندگی خود را مشخص کنید:
 انتخاب هدف های زندگی هر کسی میتواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشند. با وجود این که ممکن است تعیین هدف زمان بر باشد اما به طور کلی روی زندگی شما تاثیر میگذارد و باعث میشود در مسیر موفقیت و خوشبختی قدم بگذارید.

زمان بگذارید و روی یک کاغذ اهداف هفته آینده، ماه آینده، یا حتی پنج سال آینده را بنویسید و مطمئن شوید تمام آن را نوشته اید. برای رسیدن به هر هدفی محدودیت زمانی مشخص کنید. با نوشتن این اهداف افکار ذهنتان را به روی کاغذ می آورید و جلوی پرت شدن حواستان به این مسائل را میگیرید.

۴. برنامه ریزی و مدیریت زمان را جدی بگیرید:
برای کارهای مختلف روز خود برنامه داشته باشید. حد تعادل برنامه ریزی را رعایت کنید و اجازه ندهید این کار استرس و اضطراب شما را بالا ببرد. براساس اهداف، ویژگی های خاص خود و مسئولیت هایتان برنامه ریزی کنید. میتوانید آخر هر هفته یا هرشب این کار را انجام دهید. تمام کارهای لازم را یادداشت کنید و برای انجامشان زمان مشخصی داشته باشید تا نگران تمام شدن هیچکدامشان نباشید.

۵. به طور همزمان کارها را انجام ندهید:
یکی از مهمترین راه های افزایش تمرکز جلوگیری از انجام همزمان کارهاست. زمانی که کارها را به طور همزمان انجام دهید، مجبورید تمرکز خود را بین چندین کار تقسیم کنید و با این روش هیچکدام کارها را به بهترین نحو انجام نمیدهید.
هر زمان که بین کارهایتان جا به جا شوید به زمان نیاز دارید تا دوباره تمرکز خود را به دست بیاورید. بنابراین این کار هم از نظر زمانی برای شما هزینه بر است هم این که کیفیت انجامشان را پایین می آورد.

۶. حافظه خود را تقویت کنید:
حافظه و تمرکز دو جنبه مهم و تاثیرگذار در کارآیی ذهن ما هستند. هر دو آن ها به قدرت یادگیری ما کمک میکنند و باعث میشوند نتایج بهتری در زندگی بگیریم.
حافظه خود را با انجام تمرینات مختلف و یادگیری مهارت های متفاوت به چالش بکشید. سعی کنید با تلاش برای یادآوری موارد کوچک ذهنتان را تمرین دهید تا به مرور زمان هم حافظه بهتری داشته باشید هم به راحتی روی همه چیز تمرکز کنید.

۷. تغذیه سالم و متنوع داشته باشید:
تغذیه منبع دریافت ویتامین ها و مواد مغذی لازم برای ذهن ماست. اگر بخواهید کارآیی ذهن خود را افزایش دهید باید حتما به تغذیه و چیزهایی که میخورید توجه کافی داشته باشید.

۸. به اندازه کافی برای استراحت و خواب خود زمان بگذارید:
نداشتن خواب کافی و استراحت باعث میشود در تمام روز بی حواس و کم تمرکز باشید. حتما به میزان کافی استراحت کنید و قبل از ساعت ۱۲ شب به رخت خواب خود بروید. به طور متوسط بدن به ۸ ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارد تا بهترین عملکرد خود را در طول روز داشته باشد.

۹. فضای اطراف خود را منظم کنید و عوامل حواس پرتی را دور کنید:
محیط های شلوغ، پر از دکور و عوامل حواس پرتی، مکان های پر سر و صدا و نامنظم، روی میزان تمرکز ما در هنگام انجام کارها تاثیر میگذارند. اگر میخواهید کاری را شروع کنید که به تمرکز بالایی نیاز دارد؛ گوشی و وسایل الکترونیکی را از خودتان دور کنید و محیط کار خود را مرتب کنید. اگر در اتاق شلوغ یا پر سر و صدایی هستید؛ آن جا را ترک کنید و به تنهایی کار خود را به پایان برسانید.

۱۰. تمرین های افزایش تمرکز را انجام دهید:
تمرین عملی و ساده متعددی برای بالا بردن تمرکز شما وجود دارد. با استفاده از این تمرین های ساده و انجام آن ها به طور مداوم میتوانید به کاهش مشکلات عدم تمرکز خود کمک کنید. در ادامه با تعدادی از کاربردی ترین این تمرینات آشنا خواهید شد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید تا هر روز با مطالب مهم، زندگی تان را بهبود دهید.

لینک اینستاگرام

 
1 1 رای
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x