قبل از معرفی تکنیک بخشش، بهتره که با مفهوم بخشش بیشتر آشنا بشیم:

بخشش چیست؟

تعریف بخشش در روانشناسی: بخشش تصمیمی آگاهانه و عمدی برای رهایی از احساس رنجش یا انتقام نسبت به فرد یا گروهی است که به شما  آسیب رسانده اند. بدون توجه به اینکه آیا واقعا مستحق بخشش شما هستند یا خیر.

درک این موضوع که بخشش چیست، بسیار مهم است و گام مهمی در فرایند بخشش به حساب می آید. 

وقتی شما کسی را می بخشید به معنای این نیست که اشتباه و خطایی را که در حق شما انجام داده است را انکار کنید. بخشش و گذشت نه به معنای فراموش کردن است و نه به معنای چشم پوشی و انکار خطای دیگران. بخشش شما را مجبور نمی کند که با شخصی که به شما آسیب رسانده است آشتی کنید. اگر چه بخشش می تواند به ترمیم یک رابطه آسیب دیده کمک کند. بخشش هدیه ای است که شما به خودتان می دهید نه دیگران. همه ی مردم دوستدار خوشبختی ، شادی و عشق هستند .

بخشیدن رها شدن از احساسات شدیدی است که به حوادث گذشته چسبیده است . وقوع حادثه همچنان در ذهن باقی می ماند، اما دیگر احساس خشم، هراس، تلخی و مرارت یا کاستی نمی کنیم. بخشیدن فارغ شدن از احساس رنجش و دلخوری و گذشت کردن از یک گناه است. از نظر هارگر یو بخشیدن عبارت است از فرصت دادن برای جبران و بازسازی مجدد اعتماد از دست رفته .

تکنیک بخشش:

این تکنیک بخشش به این شکل است که، فردی را که بیشترین مشکل را با او دارید و نبخشیده اید را در نظر بگیرید. یک قلم و کاغذ بردارید و شروع به نوشتن نامه برایش کنید. در این نامه همه مسائلی که بین شما پیش آمده و تمام حرفهای ناگفته و هر چیزی که شما را رنجانده هم مطرح کنید و نگذارید حرفی ناگفته بماند.
احتمالا نوشتن اولین نامه کمی سخت باشد و ممکنه باعث بروز خشم یا اندوه شما شود. شاید هم شما نسبت به نوشتن نامه مقاومت داشته باشید و نتوانید شروع کنید و یا در بین نامه رهایش کنید. ولی پشتکار داشته باشید و وقت کافی بگذارید که نامه را بنویسید.


تکنیک بخشش دکتر زهره واثقی


بعد از چند ساعت یا یکی دو روز این نامه را بخوانید و بعد از ۲ تا ۳ بار خواندن بسوزانید. حالا شما آماده نوشتن نامه بعدی هستید. باز به همان شکل نامه ای بنویسید و همون مسیر رو طی کنید تا زمانیکه نامه ای که می نویسید شبیه نامه قبلی باشد و حرف و عاطفه جدیدی برای مطرح کردن وجود نداشته باشد. این نامه را هم بخوانید. این نامه محتوای نهایی است که با بررسی اش می توانید تمام مسائلتان را حل کنید. حواستان باشد نامه ها را تا پیش از سوزاندن جایی نگذارید که کسی بخواند چون ممکنه است برایتان دردسر ساز شود.
خوب حال بعد از یادگیری تکنیک بخشش، می خواهیم درباره این صحبت کنیم که چرا باید ببخشیم؟

چرا باید ببخشیم؟

یکی از بهترین صفت هایی که خداوند به انسانها بخشیده و به وسیله آن می‌توانند روح خودشان را بزرگ کنند، بخشیدن خطاهای دیگران است. در زندگی شخصی و اجتماعی با افرادی مواجه می‌شویم که با رفتارهای خودشان سبب آزرده خاطری ما می‌شوند، در اینجا نحوه رفتار دیگران با هم متفاوت می‌شود؛ برخی از افراد هستند که مانند آنها رفتار می‌کنند. اما گروهی هستند که با سعه صدر برخورد می‌کنند و رفتار مناسبی نشان می‌دهند.
وَالَّذِینَ لَا یَشْهَدُونَ الزُّورَ وَإِذَا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کِرَامًا: و آنان هستند که به ناحق شهادت ندهند و هرگاه به عمل لغوی (از مردم غافل) بگذرند بزرگوارانه از آن درگذرد.
  این بخشیدن و عفو کردن اشتباهات دیگران و نادیده گرفتن آن، یکی از مکارم اخلاق در آداب اجتماعی است و باعث تداوم روابط می‌شود. 

ما انسانها دوست داریم که خطاهای ما را دیگران ببخشند و اگر اشتباهی از ما رخ داده، آنها با دیده مرامت نگاه کنند و ببخشند، حال چرا ما نباید دیگران را ببخشیم؟
امام علی (علیه‌السلام) فرمودند: اگر کسی به شما بدی کرد شما چشم‌پوشی کنید و گذشت داشته باشید همان‌طور که دوست دارید دیگران هم نسبت به شما گذشت داشته باشند. 

به غیر از  قدردانی  هیچ دو احساس انسانی بیشتر از بخشش و ایمان تاثیر بیشتری در کیفیت زندگی شما  نخواهد داشت. ما تا زمانی که از دیگران  انتظاراتی داریم و شرایط زندگی را  نمی توانیم کنترل کنیم ، همیشه عصبانی خواهیم بود . بخشش واقعاً یک درک است. تنها کسی که به او هنگام ناراحت بودنتان  آسیب می رسانید (مهم نیست که چقدر دلیل ناراحتیتان موجه باشد) خود شما هستید، حتی اگر شخص دیگری را سرزنش کنید .

در جامعه امروزی افراد محدودی هستند که از عیب ها و نقص ها پاک و از لغزش و اشتباهات مصون هستند. به طور کلی نباید انتظار داشته باشیم که یک فرد تمام خصوصیاتش عالی و بدون عیب باشد و حق هیچ اشتباه و خطایی را نداشته باشد. شما اگر بخواهید برای هر خطا و اشتباهی که از دوست شما سر می‌زند واکنش نشان دهید، رفاقت ها از بین می‌رود. بکله باید از خطا های او چشم پوشی کنید تا اگر یک وقت شما همین اشتباه را داشتید، او شما را ببخشد. شما سعی کنید برای دوستان خودتان بهترین باشید و به جای اینکه فقط با عینک بد بینی به دنبال ضعف های او بگردید و او را شماتت کنید، سعی داشته باشید به دنبال حسن ها و رفتارهای خوب او بگردید تا او را تحسین کنید و از اشتباهات او بگذرید.
 امام حسن عسکری (علیه‌السلام) بهترین دوستان تو آن کسی است که خطایت را فراموش کند و (تنها) خوبی‌هایت را به یاد داشته باشد.

 

بخشش در روابط زن و شوهری:

بعد از آشنا شدن با تکنیک بخشش، می خواهیم بخشش را در روابط بررسی کنیم.
زن و شوهر برای اینکه دارای زندگی زیبا باشند و احساس خوشبختی کنند، لازم است از اشتباهات هم چشم پوشی کنند و بسیاری از خطاهای هم را نادیده بگیرند تا احساس آرامش و لذت کنند. امام علی (علیه‌السلام) فرمودند: کسی که تغافل نکند و از بسیاری از امور چشم‌پوشی ننماید زندگی ناگواری خواهد داشت.

توجه داشته باشید که بخشش و گذشت کردن از خطاهای همسرتان می‌تواند زمینه ساز این باشد که از خطاها و اشتباهات خود درس بگیرد و آن خطاها را دیگر تکرار نکند. بر عکس قضیه اگر بخواهید برای هر خطای همسرتان واکنشی نشان دهید و جلوی جمع او را تحقیر کنید و به دنبال تنبیه او باشید، باید بدانید که مسیر را ا‌تباه می‌روید و با این کارتان سبب میشوید تا او نسبت به شما و انجام دادن کارهای زشت، بی پروا شود.

مدارا در برابر رفتارهای نامناسب همسر و همچنین گذشت کردن از نیازهای شخصی یکی از راه هایی است که می تواند آرامش را به روابط بین فردی همسران هدیه دهد. اما عدم آگاهی زوجین از اصول برقراری یک رابطه ایمن، نحوه ابراز درخواست و یا انتقاد کردن باعث می شود آرامش را از زندگی خود دور کرده و میزان گذشت در زندگی مشترک میان زوجین کاهش پیدا کند.

در واقع گذشت به موقع از خطای همسر و بخشیدن او یک مهارت بین فردی مهم در مسائل زناشویی به حساب می آید که یادگیری این مهارت می تواند به شیرین تر کردن زندگی، به زن و شوهر کمک کند‌.

گاهی اوقات همسران در زندگی زناشویی خود درمورد نیازهای عاطفی و روانی خود با یکدیگر صحبت نمی کنند. این صحبت نکردن در خصوص نیازها به مرور باعث می شود شما در مورد افکار و رفتار طرف مقابلتان قضاوت کرده و باعث رنجش یکدیگر شوید. گاهی این صحبت نکردن، باعث می شود از احساس واقعی خود در زندگی گذشت کنید و فکر کنید طرف مقابلتان نیز مانند شماست، درصورتی که این کار می تواند ظلمی به هر دو طرف باشد‌.

بخشش در زندگی مشترک آرامش را به زندگی شما هدیه می دهد. بهتر است دلیل گذشت خود را از خطای همسرتان با او در میان بگذارید. این باعث می شود زندگی شادتر همراه با استرس، افسردگی و فشار روانی کمتری را تجربه کنید.

همیشه بخشیدن طرف مقابل کار آسانی نیست. ولی توجه کردن به یک نکته می تواند از میزان فشار روانی آن کاست و این نکته آن است که، شاید اگر شما منتظر عذرخواهی طرف مقابلتان باشید ممکن باشد این اتفاق هرگز رخ ندهد و یا اینکه مدت زمان طولانی دلخوری وجود داشته باشد. با پیش قدم شدن خودتان برای عذرخواهی، بخشیدن تمرین را می کنید و این فرصتی برای گسترش روح خودتان می شود و اهمیت بخشش همسر را بهتر درک خواهید کرد.

اگر خطایی از سمت همسرتان رخ داد شخصیت او را مورد سرزنش قرار ندهید بلکه به عمل او توجه کنید.

به خاطر گذشته خوب همسرتان او را ببخشید.

اگر همسرتان دل شما را شکست او را ببخشید، زیرا شما سزاوار آرامش هستید و با بخشش او این آرامش را به خود هدیه می دهید.

کسانی که شما را در برابر مشکلات حفاظت می کنند ببخشید، زیرا آن ها نمی خواهند به شما گزندی برسد.

یکی از عوامل سعادت بخش در زندگی خانوادگی، گذشت و اغماض نسبت به خطاهای همسر است که در حسن روابط خانوادگی تأثیر بسیار دارد.

فواید بخشش و گذشت چیست؟

اگر از فواید گذشت در زندگی مشترک آگاهی به دست آوردید، می توانید به راحتی بخشیدن را تمرین کنید. افکار منفی را در این بخش از بین ببرید. شاید در گذشته اتفاقی افتاده باشد و شما از آن ناراحت هستید. برای آنکه در زندگی مشترک تان همسر خود را به دلیل خطایش ببخشید، مسائل گذشته را سعی کنید فراموش کنید.

نگه داشتن درد و عصبانیت و فکر کردن به کسی که به شما آسیب رسانده است، برای خودتان نیز مفید نیست.

1- نبخشیدن باعث ایجاد مشکلاتی در سلامت جسمی و روانی فرد می شود. مشکلاتی مانند: مشکلات قلبی عروقی، ضعف سیسیتم ایمنی و افزایش اضطراب و افسردگی.

وقتی به جای تمرکز و فکر کردن به درمان آسیب هایی که دیگران برای ما بوجود آورده اند، به خود آسیب و کینه از دیگران فکر کنیم و این تفکرات منفی را بارها در ذهن خود تکرار کنیم باعث می شود درد، خشم و … برای ما دو چندان شود.

2- تحقیقات نشان داده اند که بخشیدن ، هم از نظر روانی و هم جسمی برای ما مفید است. بخشش به التیام یافتن ارتباطات آسیب دیده افراد کمک می کند. بخشیدن نشانه عزت نفس زیاد است. افرادی که بیشتر گذشت کرده و آزردگی خود را زودتر فراموش می کنند، کمتر دچار مشکلاتی در حوزه سلامت خود شده و به ندرت دچار فشار روانی می شوند و بر عکس آنهایی که نمی توانند ببخشند و همه چیز را آسان نمی گیرند بیشتر در معرض بیماری هایی نظیر سرطان یا مشکلات قلبی- عروقی قرار می گیرند .

3- وقتی کسی گذشت می کند این کار برانگیختگی سیستم عصبی را کم می کند. در ضمن بخشیدن باعث زیاد شدن احساسات مثبت نظیر حق شناسی و همدردی می شود . انرایت معتقد است که مهم ترین فواید روانی حاصل از بخشش، کاهش عصبانیت و تنفر، افزایش عشق و کنترل عصبانیت و ظرفیت پذیری برای اعتماد به نفس زیاد در روابط، پیشرفت در کارایی و حل پیامدهای جسمانی و بیماری هایی که بوسیله تنفر بوجود می آید است .

4- یکی از عوامل سعادت بخش در زندگی خانوادگی، گذشت نسبت به خطاهای همسر است که در حسن روابط خانوادگی تأثیر بسیار دارد، که با یادگیری تکنیک بخشش راحت تر می بخشیم.

لازمه زندگی سعادتمندانه، گذشت از ظلمها، اشتباهات و بدیهای همسر است و بدون آن نمی توان از آرامش و سلامت روحی برخوردار بود.

5- عدم گذشت در زندگی یکی از آفات بزرگ محسوب می شود و موجب تیره شدن روابط خانوادگی و زمینه ساز در گیریهای گوناگون در محیط خانواده می گردد.

گذشت از همسر، موجب افزوده شدن عزت و احترام انسان نزد او می شود و تأثیر فراوانی در اصلاح رفتار وی دارد. زدودن کینه ها از دل آدمی و ایجاد آرامش روحی و سلامت روان از آثار دیگر گذشت است.

زیباترین گذشت آن است که هیچ گونه مجازات و سرزنشی در آن نباشد و به خطای دیگران با دیده اغماض نگریسته شود.

یادآوری آثار مثبت گذشت و سیره معصومین علیهم السلام در این مورد و نیز یادآوری عیوب و خطاهای خویش، از عوامل مؤثر در پیدایش روحیه گذشت نسبت به همسر است.

6- با بکارگیری تکنیک بخشش و گذشت هر یک از زن و شوهر از لغزشها و کارهای ناپسند دیگری در محیط خانواده از اهمیت فراوانی برخوردار است و بی توجهی به آن، جوّ صمیمیت و آسایش حاکم بر خانواده را به محیط اضطراب، بدبینی، عصبانیت و عیبجویی مستمر هر یک از اعضا نسبت به یکدیگر تبدیل خواهد کرد.

بهترین راه به دست آوردن آرامش و سلامت روان و رهایی از اضطراب و ناراحتی و دوری از بدبینی و بی اعتمادی، گذشت از بدیها، ظلمها و اشتباهات همسر است.

7- خداوند تعالی کسانی را که از لغزشهای دیگران می گذرند با تعبیر «محسنین» ستوده و در وصف آنها می فرماید:

«… وَالْکاظِمینَ الْغَیظَ وَالْعافینَ عَنِ النَّاسِ وَ اللَّهُ یحِبُّ الُمحْسِنینَ»

[آنان ] خشم خود را فرو می خورند و از خطای مردم در می گذرند. خدا نیکوکاران را دوست دارد.

امیدوارم که با یادگیری این تکنیک بخشش و آشنا شدن با مفهوم بخشش و فواید بخشش، بتونید از همین الان خیلی راحت تر و سریع تر ببخشید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید تا هر روز با مطالب مهم، زندگی تان را بهبود دهید.

لینک اینستاگرام

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
دکتر روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x