این مقاله می‌تواند به تیپ شخصیتی INFJ کمک کند تا بفهمند علاوه بر اینکه دلسوز، درونگرا و الهام بخش هستند، چه ویژگی های دیگری دارند. دارای چگونه تعاملی با دیگران هستند و از چه مشاغلی ممکن است لذت ببرند. 

نقاط قوت و ضعفشان در چیست، ارتباطشان با خود و دیگران چه در روابط شخصی چه در روابط کاری بر چه اصولی بنا شده. چطور می‌توانند رشد شخصیتی داشته باشند. و چه چالش هایی در محیط های خانوادگی، دوستانه، تحصیلی و شغلی در انتظار آن‌هاست.

  • تیپ شخصیتی INFJ درون‌گرا یا شهود‌ی، حساس و كلی‌نگر است.
  • INFJ ها قانونمند، منضبط و منظم هستند.
  • نوعا آدم‌های خلاق و آروم و دلسوز و معمولا كم حرف هستند.
  • این تیپ شخصیتی معيارهای اخلاقی خاص دارد و بسيار آينده نگرند.
  • infj ها از تفكر درباره معنای زندگی و موضوعات عميق لذت می‌برند.

تیپ شخصیتی INFJ /شخصیت شناسی/ تست MBTI/ نقاط قوت و ضعف INFJ ها/ توسعه و رشد فردی

تیپ شخصیتی INFJ 

ابتدا بدانیم تیپ شخصيتی INFJ کیست؟ 

تيپی نادر و متمایز 

تیپ شخصیتی INFJ یا تیپ شخصیتی حامی یکی از نادرترین تیپ‌های شخصیت است به طوری که یک تا سه درصد از جمعیت جامعه را شامل می‌شود.

آرمانگرا

تیپ شخصیتی INJF آرمان‌گرایی را در عمل به خوبی می‌توانند، پياده كنند. آن‌ها فقط رويا‌‌پرداز و اصطلاحا فيلسوف‌هایی نيستند، كه فقط به فكر تغيير جهان باشند. آدم‌هايی‌اند كه قادرند ارزش‌هاشان را به كار بگيرند، تا بتوانند تغييرات مثبت و بادوام را در زندگی خودشون و اطرافيانشان اعمال كنند.

درونگرا

INFJ ها، آدم‌های حسی و شهودی‌اند. اما چون درون‌گرا هستند، نبايد فكر كنيد كه شخصیتی ساده يا ضعيف هستند. تیپ INFJ از كمک به ديگران لذت می‌برند، اما برای بازيابی انرژی خود نياز دارند، كه گاهی تنها باشند. آن‌ها تمایل دارند با تفکر عمیق به زندگی نزدیک شوند. بینش درونی، ارزش‌های شخصی و نسخه‌ی آرام و اصولی‌شان، آن‌ها را در همه چیز راهنمایی می‌کند.

ويژگی‌های خاص حسی

موقع تصميم‌گيری بيشتر از اينكه به واقعيت‌های عينی فكر كنند، به نگرانی‌های شخصی‌شان می‌پردازند. ولی دوست دارند برنامه‌ريزی و سازماندهی و در عين حال كنترل بر مسائل داشته باشد. اين تيپ شخصيتی حساس و گاهی پيچيده‌ به نظر می‌رسند.

INFJ ها ممکن است برای دیگران فردی، خصوصی و شاید مرموز به نظر برسند که پرتوقع و لجوج و سركش هستند و تمايلی به مواجه شدن با ديگران ندارند. در واقع افکار خود را در خلاء انجام دهند، و در نتیجه یک دید غیر واقعی ایجاد می‌کنند که برقراری ارتباط با آن‌ها دشوار است.

زمینه های توسعه بالقوه برای INFJ ها

افراد INFJ از یافتن یک چشم انداز مشترک برای همه، الهام بخشیدن به دیگران و ابداع راه های جدید برای دستیابی به چشم انداز لذت می‌برند.

و از نقاط قوت‌شان همین است که با وجود حساس بودن، باز به فكر نيازهای ديگران هم هستند، چون در عين حال آدم‌های خلاق‌ هنرمند و آينده نگرند که سبب می‌شه به پيرامون‌شان کمک بکنند تا در برنامه‌ريزی برای رسيدن به اهداف آينده، موفق‌تر عمل ‌كنند.

محافظه کار

تیپ شخصیتی INFJ برای در ميان گذاشتن افكارشون با ديگران، خيلی محافظه كارند، يعنی به نوعی آدم‌های تو دار هستند. ولی در عين حال می‌توانند رهبران خوبی باشند، حتی زمانی كه نقش رهبری را مستقیم به عهده نمی‌گيرند، می‌توانند تاثيرات خوبی در پشت صحنه و در محيط‌های كار و در تصميم‌گيری‌ها داشته باشند.

ارتباط با دیگران

چند رابطه نزدیک، به شرطی که واقعی باشند، می توانند قلب INFJ ها را تا حد زیادی پر کنند.

INFJ ها برای روابط عمیق و معتبر با دیگران ارزش قائل هستند. چیزهای کمی برای این شخصیت‌ به اندازه شناخت واقعی دیگران و متقابلا شناخته شدن، شادی می‌آورند. INFJ ها از مکالمات معنادار بسیار بیشتر از صحبت‌های کوچک لذت می‌برند و تمایل دارند به گونه‌ای گرم و حساس ارتباط برقرار کنند. این صداقت و بصیرت عاطفی می‌تواند تأثیر قدرتمندی بر اطرافیان بگذارد.

در هر رابطه‌ای، دنبال معنای آن رابطه هستند. ممكن است دايره‌ی وسيعی از ارتباطات نداشته باشند، اما دوستی‌های نزديكی كه دارند، بسيار صميمی و ماندگار هستند. در عين حال شنونده‌ی خوبی هستند و در تعامل، با افرادی كه از نظر عاطفی به آن‌ها نزديک‌اند، خوب عمل می‌كنند.

شخصیت INFJ در شغل

در دانشگاه‌ها و محيط‌های كاری می‌توانند دستاوردهای خوبی داشته باشند. تیپ شخصیتی INFJ در بعضی مواقع می‌توانند كمال‌گرا باشند و تلاش زيادی در كار انجام بدهند و همكارانشان، معمولا آن‌ها را آدمی سخت كوش، مثبت و سازگار می‌دانند، و در مقابل مواقعی نياز دارند كه دور از بقيه باشند، تا انرژی‌اشان را بازيابی كنند.

يكی از چالش‌هايی كه می‌توانند در محيط كار به خاطر درون‌گرا بودنشون داشته باشند، اين است كه اقتدار خودشان را حفظ كنند و دوست دارند كه در محيط كار، احساس ارزشمند بودن داشته باشند. تیپ شخصیتی INFJ معولا هنر و بازيگری را دوست دارند و به كارآفرينی تمایل دارند.

شغل‌های مذهبی هم برای اين افراد، شغل قابل توجهی است. نوازنده، كتابدار، مشاور، روان‌شناس، نويسنده، معلم و يا حتی عكاسی مشاغلی‌اند که با ویژگی های تيپ شخصيتی INFJ سازگارند.

شخصیت INFJ در خانواده

والدينی كه شخصیت INFJ دارند، درک بسيار خوبی از فرزندان‌شان دارند. با فرزندان‌شان نزديک و صميمی هستند. معمولا استانداردهای بالايی دارند و ممكن است که انتظارات زيادی از رفتار بچه‌ها داشته باشند. اهمیت می‌دهند كه فرزندانی مهربان دلسوز و همدل داشته باشند، تلاش می‌کنند به بهترین شکل آن‌ها را پرورش دهند و جالب است بدانيد، كه با این حال به فرزندانشان كمک می‌كنند به دنبال علايق و استعدادهايشان بروند، تا توانايی های خود را گسترش دهند.

به عنوان يک شریک زندگی، تامین حمايت و صميميت عاطفی، انتظاری است كه هر INFJ دارد. نكته های قابل توجه، صداقت و يک‌رنگی و اعتماد است كه صفت‌های شاخص در تيپ شخصيتی INFJ است.

ارتباط با شخصیت INFJ

و در تعامل با اين افراد حواس‌تان باشد، که اين شخصیت، آدم‌های كم حرف و تو داری هستند، به‌ همين خاطر، شناخت آن‌ها دشوار است، اما به خاطر اين كم‌حرفی نباید احساس بدی به شما دست بدهد، متقابلا به‌ خاطر احساسی بودن، ممكن است برخی اوقات به راحتی صدمه ببينند و اغلب اين احساسات‌شان را از ديگران پنهان كنند.

وقتي می‌خواهید با يک INFJ تعامل داشته باشيد، بايد درک و حمايت را در كنار همديگر داشته باشيد. و زمان‌هایی بايد به آن‌ها فضا بدهيد تا گوشه‌نشينی و تنهايی را تجربه كنند. جالب است که بدانيد، افرادی كه از اين تيپ شخصيتی هستند، احساس می‌كنند گاهی به درستی درک نمی‌شوند. ولی اگر می‌خواهید دوست یا پارتنر خوبی برای يک INFJ باشيد، بايد برای درک نگرش‌شان و نقاط قوت‌شان، وقت بگذارید.

برای شخصیت INFJ اين كه درون‌گرا است، كارکرد مفید و غالب است، درون‌گرا احساسی يا احساسی درون‌گرا! اما كاركرد مغلوبش، كاملا متفاوت است و تی ای (TE) است، يعنی دارای تفکر برون‌گرا است و عواملی هستند كه اين كاركرد مغلوب را در این افراد تحریک می‌کنند و شرایط استرس‌زا برایشان ایجاد می‌کند.

کارکرد مغلوب تیپ شخصیتی INFJ

  • منفی گرایی

وقتي در شرايط فشار قرار می‌گيرند، منفی‌گرايی خاصي پيدا می‌كنند و هجمه انتقادات را در پيش رو خواهند داشت حتي اگر هدف اين انتقادات خودشان هم نباشد، اين كاركرد فكري برون‌گرا، آن‌ را با نگاه سياه و سفيد، به خود نسبت می‌دهد و ممكن است عكس‌العمل‌های بد و بی‌رحمانه‌ای به كسانی كه منتقدشان هستند، داشته باشند.

  • ترس از دست دادن

وقتی در فشار و استرس قرار می‌گيرند و كاركرد مغلوب فعال می‌شود، سریع ترس جدایی و از دست‌دادن خودش را نشان می‌دهد. تهديد از دست دادن يک رابطه محکم، و يک مسووليت ارزشمند، می‌تواند برای‌ INFJ حكم یک محرک را داشته باشد. و در اين حالت احساس پوچی و بی‌معنایی می‌كنند.

  • تجاوز به ارزش‌ها، يک نكته‌ی حائز اهمیت

یک شخصیت INFJ زمانی كه يكی از ارزش‌های كه برایش مهم باشد، آماج توهين و تجاوز قرار گیرد، سريعا واكنش نشان می‌دهن و كارکرد مغلوبش فعال می‌شود و حالت صبور و آرام و ساكتی که داشت، حالا به يک حالت تدافعی همراه با برون‌گرايی تبديل می‌شود.

  • اتهام به بی‌لياقتی

جالب است بدانيد در اولين واكنش به اين مساله، تيپ‌های احساسی درون‌گرا، ترس‌های ناخودآگاه‌شان را بروز می‌دهند و دچار يک سلسله فرافكنی‌ می‌شوند و در اين حالت، نسبت به اشتباهات ديگران شديدا واكنش نشان می‌دهند. اين واكنش نامناسب می‌تواند گاهی تبديل به يک انتقاد بی‌رحمانه و يک طرفه شود و در اين مرحله كاملا همه چيز را در آخر به بی‌لياقتی شخصی خودشان نسبت می‌دهند.

با گرفتار شدن در اين كارکرد مغلوب، اين تيپ‌های شخصيتی، دچار قضاوت‌های غيرمنصفانه و تند و افراطي می‌شوند و همين‌طور به شدت انتقادی می‌شوند. گاهی‌ اوقات اين انتقادات در ابتدا به سمت خودشان است، اما بعد به سایر افراد، تعميم می‌دهند و رفتارهای عجولانه‌ از خودشان بروز می‌دهند.

وقتی كه در حالت مغلوب قرار می‌گيرند؛ كارکرد‌های  مغلوب هم فعال شده و چون علاقه شديد و وافر دارند كه سريعا كارها را انجام بدهند و پس در اين شرايط طبيعی، تصميمی كه می‌گيرند، اوضاع را بدتر می‌كند. حتی اگر موقعيت خيلی وخيم هم وجود نداشته باشد، با اين طرز فكر و با اين رفتار می‌تواند آن موقعيت وخيم را ایجاد کنند.

البته كه اين عجله در تصميم‌گيری، ممكن است به دلايلی مانند اين كه احساس عدم كنترل، روی مسائل دارند و احساس می‌كنند كه به زور بايد كاری را انجام بدهند. و وقتي استرس مداوم بهشان وارد می‌شود، آدم هايی بدبين، بی‌اعتماد و نااميد می‌شوند. 

راهكاریی برای ارتقا شخصیت INFJ و رهایی از کارکردهای مغلوب

خود کنترلی:

  • ابتدا ناچارا اين احساس بی‌اعتمادی را از دیگران، مخفی كنند. 
  • سپس حالت منفی‌گرايی مفرط و آن انتقاد از ديگران را بازنگری كنند. 
  • تمركز مجدد روی ارزش‌های شخصيتی‌شان داشته باشند.
  • زمان برای تفريح و پرداختن به فعاليت‌هايی كه بتواند آن‌ها را آرام کند، بگذارند. 
  • اگر حس افسردگی یا بيچارگی و درماندگی به سراغشان آمد، با اطرافيان و با دوستان معتمدشان صحبت كنند.
  • و آگاه باشند اگر رفتارهای تهاجمی داشتند، تنها بشوند، تا بتوانند که انرژی‌شان را بازيابی كنند.
  • چنان چه اعتماد به نفس‌شان را از دست دادند، روی مسائلی که درست است، تمركز ‌كنند، نه تمرکز روی چیزهایی كه غلط و اشتباه است.
  • بايد سعی كنند، مهارت‌هايی کسب کنند كه به سمت برون‌گرايی حرکت کند.
  • بپذیرند فقط شهودی و آرمان‌گرا بودن کافی نیست
  • بیشتر اوقات لازم است كه اين شخصیت به جزیيات توجه داشته باشد.
  • مسائل را شخصی نكنند و حساسيت غیر عادی را کنار بگذارند.
  • از J سمت P حركت كردن، باعث می‌شود كه كمک كند یک INFJ از تله كمال‌گرايی بيرون بياید.

نتیجه گیری:

در این مقاله سعی شد مختصر و مفید  با تیپ شخصیتی INFJ آشنا شوید. ولی نباید نتایج آن را جایگزین توصیه‌های افراد حرفه‌ای در حوزه سلامت و روانشناسی کنید. شخصیت INFJ عکس تیپ ESTP عمل می‌کند. و برای ایجاد تعادل در این تیپ شخصیت نیازمند ارتباط با روانشناسی مسلط به مقوله‌ی MBTI و شخصیت شناسی اصولی هستیم. 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x