هر انسانی که می‌خواهد وارد یک زندگی جدید شود و شریکی را برای خود انتخاب کند، نیاز دارد در تصمیم‌گیری قدرتمند عمل کرده و بتواند خوش‌بینی و خوشبختی خود را پیش‌بینی کند. ما در مشاوره‌ پیش از ازدواج سوالاتی را مطرح می‌کنیم که این سوالات، کدی را به طرف مقابل می‌دهد که بتواند او را به این باور نزدیک کند که این انتخابی که مسئول آن خودم هستم، چقدر انتخاب درستی است؟ و تصمیمی که گرفته‌ام چقدر به خوشبختی نزدیک‌ است؟

21 موردی که در مشاوره پیش از ازدواج بررسی می‌شود

بهترین دکتر مشاور قبل از ازدواج | سوالات روانشناس در مشاوره پیش از ازدواج | پروتکل مشاوره پیش از ازدواج | در مشاوره پیش از ازدواج چه بگوییم ؟| Premarital Counseling | دکتر زهره واثقی

مشاوره پیش از ازدواج به افراد کمک می‌کند تا متوجه سوالاتی باشند که این سوالات برای شناخت طرف مقابل بسیار بسیار مهم است و در زندگی مشترک اگر این سوالات جواب داده شود چالش‌ها، مناقشات و بحث‌ها کمتر خواهد شد و یا از بین خواهد رفت.

زیرا در گذشته راجع به این مسائل با هم گفتگو کرده‌اید. به او می‌گویید من گفته‌ام که نسبت به این موضوعات حساسم و او نیز به شما گفته است من چنین خصوصیاتی دارم. بنابراین وقتی در مورد اطلاعات مهمی که در زندگی‌های بعدی، مستعد بروز چالش و مشکل است قبل آن گفتگو کرده‌ایم.

1) سرگرمی‌ها و علایق

اولین نکته در مشاوره پیش از ازدواج اشتراک در سرگرمی و علایق است.

اولین سوالی که هر زوجی که می‌خواهند وارد رابطه بشوند باید از خود بپرسند این است که آیا سرگرمی‌ها و علایقشان به هم نزدیک است؟ اینکه اگر اوقات فراغتی پیش آمد تو چه سرگرمی‌هایی داری؟ کوه، کافه، باشگاه، سینما، تئاتر، نقاشی یا چیزهای مختلف که در اوقات فراغت سلیقه‌ی ما هستند، چه چیزهایی است؟

2) باورها و ارزش‌های دینی

نکته‌ی دوم در مشاوره پیش از ازدواج ، باورها و ارزش‌های دینی است. زمانی که انسان‌ها وارد زندگی با هم می‌شوند باورها و ارزش‌های دینی معنادار می‌شود. زمانی که دو نفر با باورهای متفاوت وارد زندگی شوند قطعا اختلاف نظر پیش خواهد آمد و کیفیت زندگی آنها تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.

درباره‌ی خدا، پیامبر، آخرت، واجبات، مستحبات، حلال، حرام، محرم، نامحرم باید نظرات بیان شود. اینها چیزهایی است که شما هر چقدر در مورد آن اتفاق نظر بیشتری داشته باشید بعد از زندگی مشترک حالتان بهتر است. اگر اختلاف نظر دارید باید از همین الان تکلیف آن را روشن کنید و به طرف مقابل بگویید من با این باورها یا ویژگی‌ها چالش دارم، اگر خواستید ادامه می‌دهید که البته کم هزینه نخواهد بود.

3) اصول اخلاقی

نکته‌ی سوم در مورد مشاوره پیش از ازدواج اصول اخلاقی است. ما در مشاوره پیش از ازدواج معتقدیم اهمیت اصول اخلاقی باید بین طرفین مشخص شود. چقدر طرف مقابل به صداقت، از خود گذشتگی، وفاداری، احترام گذاشتن به دیگران و… اهمیت می‌دهد.

اصول اخلاقی پایه‌های شخصیت ماست که آنها را با خود به زندگی مشترک می‌بریم. هر چقدر از این مسائل مطلع باشیم بهتر است. اینکه مفهوم حقوق و یا آزادی از نظر طرف مقابل ما چیست. از چه ویژگی‌های اخلاقی بدش می‌آید. از چه ویژگی‌های اخلاقی خوشش می‌آید. اینها معیار خوشحالی برای زندگی مشترک است.

4) مسائل دوستان

نکته‌ی چهارم در مشاوره پیش از ازدواج مسئله دوستان است. هر کدام از ما با یک پیشینه و سوابق دوستی وارد زندگی می‌شویم و کنار هم قرار می‌گیریم. اینکه طرف مقابل با دوستی با جنس مخالف موافق است یا خیر؟ طرح سوالاتی مانند آیا تا به حال با دوستانت قطع ارتباط کرده‌ای؟ 

اگر بله، علت آن چه بوده است؟ خط قرمز تو برای ارتباط با دوستانت چیست؟ چه چیزهایی در رابطه با دوستانت تو را اذیت خواهد کرد؟

ارتباط با دوستان بخشی از زندگی ما در ورود به رابطه است. بنابراین هر چقدر اشتراک نظر داشته باشیم حالمان بهتر است. شما اگر از دوست او خوشتان نمی‌آید، باید برای او توضیح دهید چه ویژگی در او شما را ناراحت می‌کند. 

احتمالا طرف مقابل به شما می‌گوید من عمری با این ویژگی ساخته‌ام، بعد تو می‌گویی من او را کنار بگذارم؟ اینجا ما باید تکلیفمان را روشن کنیم.

5) اهداف

نکته‌ی پنجم در مشاوره پیش از ازدواج اهداف است. هر انسانی آرزوها و اهدافی را برای خود دارد. این اهداف می‌تواند در حوزه‌های اقتصادی، مالی، تحصیلی، اجتماعی، شغلی، خانوادگی باشد.

ما طبیعتا باید اهدافمان را با هم ارزیابی کنیم. با اهداف ناهماهنگ جلو رفتن سخت است، زیرا همه‌ی ما برای رسیدن به اهدافمان تلاش می‌کنیم. و اگر هم‌سو نباشیم نمی‌توانیم هم‌افزایی داشته باشیم و انرژی‌هایمان در مسیرهای مختلف صرف شده و حس خوشحالی و شادکامی در ما افول می‌کند.

6) ارتباط فرد با خویشاوندان

نکته‌ی ششم در مشاوره پیش از ازدواج خویشاوندان هستند. خویشاوندان در زندگی مشترک نقش بسیار مهمی دارند. بنابراین اینکه من چگونه می‌خواهم با خویشاوندان ارتباط داشته باشم؟ آیا ارتباط فامیلی را دوست دارم یا دوست ندارم؟

کیفیت رابطه‌ی افراد با خویشاوندانشان اگر با هم هم نظر باشند می‌تواند بسیار حال خوب منتقل کند. نه اینکه دو طرف وارد زندگی شده‌اند و یک طرف می‌گوید: با عمویت رفت و آمد نکن! یا چرا انقدر خانه‌ی دختر خاله‌ات می‌روی؟

7) ابراز عشق و صمیمیت

نکته‌ی هفتم در مشاوره پیش از ازدواج ابراز عشق و صمیمیت است. ابراز عشق و صمیمیت یکی از مولفه‌هایی است که باعث می‌شود زندگی همیشه شاداب و تازه باشد. آیا طرف مقابل من بلد است چگونه ابراز محبت و عشق کند یا بلد نیست و فقط عملی عشقش را ابراز می‌کند؟ 

بنابراین باید مفهوم زبان عشق او را بلد باشیم. برای پایداری رابطه، ما و طرف مقابل باید هم ابراز کلامی و هم غیرکلامی داشته باشیم.

نکات مهم بعدی این است که بدانیم که طرف مقابل در گذشته رابطه‌ی عاشقانه‌ای داشته است یا خیر؟ اگر داشته است آیا تمام شده است یا نه؟ آیا هنوز به آن فکر می‌کند یا نمی‌کند. این موضوع بسیار مهم است.

8) ارزش‌های خانوداگی

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج ارزش‎های خانوادگی است. شما تنها با هم ازدواج نخواهید کرد! بلکه خانواده‌ها هم بسیار نقش پررنگی خواهند داشت. نمی‌توانید ارزش‌های خانوادگی را نادیده بگیرید. 

اینکه خانواده شما در مورد تحصیل، مذهب، حجاب، مسائل اقتصادی، کار، شغل و مسائل خانوادگی، چه نظری دارند و چقدر اینها برایشان مهم است، باید بازگو شود.

هر چقدر ما با هم نزدیک‌تر باشیم معنایش این است که در ازدواج و رابطه ضریب خوشحالی و خوشبختی ما بالاتر است. هر چقدر فاصله داشته باشیم به همان میزان باید برای پرداخت هزینه‌هایش آماده باشیم.

استقلال یکی از ویژگی‌های خوب است که افراد برای ورود به رابطه به آن نیاز دارند. بنابراین فردی که هنوز مستقل نیست و به خانواده وابسته است نمی‌تواند برای تو در زندگی مشترک، شریک و نقطه‌ی امنی باشد. چون اول پدر و مادرش برایش اولویت است و بعد تو. 

ما معتقدیم حتما پدر و مادرهای ارجمند وجودشان ارزشمند است و افراد باید به آنها توجه بکنند اما ما باید از اولویت‌ها مراقبت بکنیم.

وقتی وارد رابطه می‎‌‌‌‌‌‌‌شوید باید اولویت همسرتان باشد. در کنار همسر، خانواده هم مهم است و باید به آنها توجه شود اما اگر شما اولویت اول را پدر و مادر گذاشتید و اولویت دوم همسر را قرار دادی به نظر می‎‌رسد هنوز به بلوغ ازدواج نرسیده‌ای و باید در این خصوص به مشاور مراجعه بکنی.

9) محل زندگی

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج این است که روشن شود شما دوست دارید منزلتان نزدیک یا دور از خانواده باشد. چرا در مورد این مسائل حرف می‌زنیم؟ زیرا همین مسائل دلایل مناقشه است! 

فرضا دختر می‌گوید من می‌خواهم نزدیک منزل پدرم باشم، پسر می‌گوید نه من باید به مادر و پدرم سر بزنم نمی‌شود. پس از همین الان باید تکلیف این موضوع روشن بشود.

ما خیلی از حرف‌هایی که در مشاوره پیش از ازدواج می‌زنیم برای جلوگیری از هزینه‌هایی است که بعدا ممکن است متحمل شویم. پس دوری و نزدیکی محل سکونتتان به خانواده‌ها را ارزیابی می‌کنیم. بعضی‌ها اصلا می‌گویند می‌خواهند با پدر و مادرشان زندگی کنند.

10) نقش والدین در زندگی

نکته‌ی دیگر در مشاوره پیش از ازدواج این است که کدام یکی از والدینتان در تصمیمات شما تاثیر بیشتری دارند؟ حداقل از قبل بدانیم برای طرف مقابل چه چیزهایی مهم است؟ و کدام آدم آن زندگی مهم است؟ 

بعد شما فرصت پیدا می‌کنید ویژگی‌ها و ارتباطات او را بررسی کنید و ببینید که چقدر این موضوع مفید یا پرخطر است.

11) ارتباط با اعضای خانواد

در مشاوره پیش از ازدواج ارتباط شریک زندگی با اهل خانواده‌اش می‌تواند کد خوبی باشد. اینکه با افراد خانواده خود صمیمی است و به آنها احترام می‌گذارد؟ با خواهر و یا برادرش چالش‌های سنگینی دارد یا خیر؟ یعنی در واقع مناقشه‌های پرهزینه چیست؟

بنابراین افراد آرام‌تر، افرادی که احترام برای خود و آدم‌های اطرافشان قائلند، در واقع رابطه‌ی متقابل دوستانه دارند. می‌تواند یک عامل اثر بخش در رابطه باشد. هرچقدر این اختلاف معنادار باشد، باید دلیل آن مشخص شود که چرا؟

گاهی دلیل منطقی است که قابل قبول است اما گاهی غیرمنطقی است و می‌بینی طرف مقابل با بیشتر انسان‌ها مشکل دارد، با پدر و مادر مشکل دارد با خواهر و برادر و دوستانش مشکل دارد و فردا شما هم در زندگی این فرد یک قربانی هستید.

12) روابط فامیلی خانواده‌ی فرد

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج رابطه‌ی خانواده‌هاست. پدر و مادر طرف مقابلتان با خویشاوندانشان چگونه است؟ این رابطه می‌تواند برای تو یک مبنای فکری باشد که اینها یک خانواده گسترده با روابط زیاد و گرم هستند و یا برعکس آن… 

اینها را باید قبل ازدواج بدانید تا پس از ازدواج به طرف مقابل خرده نگیرید که: این چه وضعی است که هر روز باید جایی برویم! هر روز خانه‌ی پدر و مادرت مهمان است و مهمانی دارند! شما باید در مشاوره پیش از ازدواج ببینید آیا ظرفیتش را دارید یا خیر.

13) انتخاب روش‌های حل اختلاف

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج این است که اگر مشکلی بین تو و همسرت پیش بیاید چگونه حل اختلاف خواهید کرد. خانواده شما چگونه مشکلاتشان را حل می‌کردند. یعنی در مورد روش‌های حل اختلاف گفتگو خواهد شد، ممکن است :

  • کسی بگوید من منزل را ترک می‌کنم.
  • کسی بگوید من حرف می‌زنم.
  • کسی بگوید من قهر می‌کنم.
  • کسی بگوید من از پدر و مادرم کمک می‌گیرم.
  • کسی بگوید من به متخصص مراجعه خواهم کرد.
  • کسی بگوید من سکوت می‌کنم و در خودم می‌ریزم.

در مشاوره پیش از ازدواج کمک می‌شود افراد بدانند چه راهی منطقی و چه راهی غیرمنطقی است. چرا که ما مطمئنا در زندگی چالش‌هایی داریم که نیازمند به مسیرها و روش‌های موفق هستیم.

14) مباحث مالی

بحث بعدی در مشاوره‌های پیش از ازدواج که بسیار مهم است بحث مالی است. یکی از عمده‌ترین علت‌های طلاق اختلاف نظر در حوزه‌های مالی است. اینکه مسائل مالی برایتان چقدر مهم است؟ 

چقدر پول حالتان را خوب می‌کند؟ برای به دست آوردن پول حاضرید چه کارهایی انجام بدهید؟ و چه کارهایی انجام ندهید؟

بنابراین مسائل مالی بسیار مهم است. مثلا در حوزه مشارکت اقتصادی همسران بعضی‌ها می‌گویند همسرم باید شاغل باشد و بعضی‌ها می‌گویند دوست ندارم خانمم شاغل باشد. بعضی‌ها می‌گویند دستمزدش را به منزل بیاورد. 

این سوال که آیا برای حق مالکیت زن و درآمد زن و تصمیم‌گیری پولی و مالی زن برایش پیش‌بینی دارید؟ معتقدی که زن باید چیزی داشته باشد یا نداشته باشد؟

15) توجه به آداب و رسوم

مثلا در مشاور پیش از ازدواج درباره‌ی مهریه حتما صحبت شود و صحبت در مورد آن را برای اولویت‌های آخر نگذاریم، زیرا باید از قبل مضنه آن مشخص شود. ممکن است عدم تفاهم در همین نکته ما را از ادامه آشنایی بازدارد. مهریه برای بعضی‌ها ارزش است و برای بعضی‌ها ارزش نیست و درجه اول نیست.

در مورد جهیزیه سوال می‌کنیم زیرا ممکن است افراد در مورد آن سلایق و علایق متفاوتی داشته باشند. حتما باید به آن پرداخت. اینکه آیا مرد باید در آن سهمی داشته باشد یا خیر؟ 

درباره‌ی مسکن اینکه برای آن چه برنامه‌ای داری؟ می‌خواهی رهن کنی اجاره کنی بخری می‌خواهی دور باشد یا نزدیک؟ سهمی باید خانواده همسر داشته باشد یا خیر؟

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج این است که هرکدام از خانواده‌ها و هر جوانی در مورد جشن‌ها و مراسم‌ها نظری دارند. این مراسم‌ها و جشن‌ها و آداب و رسوم خانواده‌ها باید طرح موضوع شود. اینکه در مورد جشن عروسی نظرتان چیست؟ خانواده ها چه سنتی دارند؟ این موضوع بسیار مهم است.

گاهی افراد در مورد این موضوع بسیار چالش دارند یک نفر جشن‌های مفصل می‌خواهد. یک نفر دیگر جشن نمی‌خواهد، یا دلش می‌خواهد جشن ساده برگزار شود. بنابراین درباره‌ی کیفیت و کمیت برگزاری مراسم‌های مهم در ازدواج باید صحبت شود. تا افراد دچار درگیری و تنش‌های رفتاری بعد آن نشوند.

16) صحبت در مورد کنترل هیجانات

نکته‌ی بعدی که در مشاوره پیش از ازدواج بسیار مهم است کنترل افراد روی هیجانات آنهاست. مثلا خشم، بنابراین تو اگر عصبانی بشوی و وقتی با موضوعی روبه‌رو می‌شوی چه عکس‌العملی نشان می‌دهی؟ اینها قابل بررسی است.

باید بدانید زمانی که در حال طی کردن دوره‌ی نامزدی هستید آیا این فرد قدرت مدیریت هیجانات و خشم خود را دارد یا ندارد؟ اگر دارد عالی است! ولی اگر ندارد حتما باید مدیریت کردن آن را یاد بگیرد وگرنه هزینه در بردارد.

17) تقسیم وظایف و شرح مسئولیت‌

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج مسئولیت‌ها و وظایف زن و مرد در خانواده است. ما انسان‌ها در زندگی مشترکمان هرکدام وظایفی داریم. این بسیار مهم است که در مورد نقش‌ها و مسئولیت‌هایمان در زندگی مشترک گفتگو کنیم، برای مثال:

  • خانواده شما چه جوری بودند؟
  • مادر یا پدر تو چه نقشی داشتند؟
  • به همدیگر چقدر کمک می‌کنند؟
  • مادر تو چه فعالیت‌هایی را در منزل انجام می‌دهد؟
  • تو معتقدی چه وظایفی به عهده پدر و چه وظایفی به عهده مادر است؟

18) صحبت در خصوص حقوق زنان

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج باورهای مرد درباره‌ی زن در جامعه است.

  • اینکه زن باید کار کند یا خیر؟
  • لباس مناسب او از نظر تو چیست؟
  • راجع به بیرون رفتن او با دوستان چگونه فکر می‌کنید؟
  • در مهمانی و مراسم مختلط حدود نظر تو چیست؟
  • از نظر تو مفهوم محرم و نامحرم زن کیست؟
  • چقدر معتقدی زن حق تصمیم‌گیری دارد؟
  • روابط اجتماعی زن از نظر تو چه چهارچوب‌هایی دارد؟
  • حجاب و آرایش زن از نظر تو چگونه باشد؟

اینها چیزهایی است که هر چقدر جزئی‌تر بشود، دو طرف شناختشان از هم بیشتر خواهد شد و باید حتما به همدیگر گفته شود.

مرد در مقام عاشقی 

و زن در مقام معشوق است. 

پس نه می‌‏توان «نیاز» را از طبیعت مرد زدود و نه «ناز» را از وجود زن ربود 

و این، تفاوتی است که اگر به درستی پذیرفته شود، سرچشمه همدلی و دلدادگی خواهد بود.

19) فرزند آوری

نکته بعدی در مشاوره پیش از ازدواج مورد فرزند آوری است.

ممکن است فردی بخواهد زود بچه دار شود.
فردی دیگری پنج تا بچه می‌خواهد.
دیگری اصلا بچه دوست ندارد.
دیگری معتقد است بعد ده سال فرزند بیاورد.

اینها باید صحبت شود و اینکه اگر بچه دار نشویم تکلیف چیست؟ ممکن است بچه در زندگی فردی بسیار حیاتی باشد.

20) مسائل جنسی

نکته‌ی بعدی در مشاوره پیش از ازدواج که اصلی‌ترین دلیل طلاق امروزه است. موضوع مسائل جنسی است، که بسیار کم ممکن است که به وضوح بتوان در مورد آن گفتگو کرد. اینکه افراد گرم مزاج یا سرد مزاجند. اینکه باورهای شخصیشان چقدر در رابطه‌ی جنسیشان تاثیر دارد.

اینکه اطلاعات یا دانش جنسی دارند و اگر دارند از کجا آن را کسب کرده‌اند. در مشاوره پیش از ازدواج حتما باید پرداخ. در خصوص مسائل جنسی در روابط زناشویی اگر دچار مشکلات شده‌اند و به نارضایتی جنسی رسیدند در مشاوره پیش از ازدواج به آنها گفته می‌شود که از چه طریقی مشکل خود را حل کنند.

سوالی دیگری که در مشاوره پیش از ازدواج به آن می‌پردازیم این است که آیا فرد اختلال جنسی و مشکلات اعتیاد جنسی دارد و این مشکلات می‌تواند رابطه‌ی جنسی را به فروپاشی بکشاند.

21) اختلالات یا ترومای خانوادگی

مسئله بعدی در مشاوره پیش از ازدواج بررسی این است که آیا خانواده تجربه‌ی:

  • اعتیاد
  • همسر دوم
  • خیانت
  • اختلال روانی

را دارند. اینها بسیار مهم است، اگر در خانواده‌ای همه‌ی بچه‌ها طلاق گرفته‌اند یا مثلا اغلب درگیر اعتیاد هستند یا همسر دوم در خانواده آنها عرف است. اینها علائم خوبی نیست و می‌تواند عامل خطر باشد. اینکه حتما برای این فرد هم پیش بیاید نیست ولی ممکن هم هست پیش بیاید.

همه‌ی این حرف‌ها ضریب صد در یک ازدواج ایده‌آل است ولی همه‌ی آدم‌ها صد را ندارند و شما هم به دنبال صد نباشید. همه‌ی اینها به ضریب خوشبختی شما کمک می‌کند و آن را بالا می‌برد. اگر در زندگی در مسائل زیادی با شریک زندگیتان دچار علامت سوال هستید می‌فهمید که اوضاع خوب نیست.

در مورد مسائلی که قابل عبور یا غیرقابل عبور، قابل حل و یا غیرقابل حل هستند با مشاور گفتگو و مشورت کنید. اینها اطلاعات کلی هستند و نسخه عمومی ندارند، اما گفتگو با یک مشاور پیش ازدواج و فرد متخصص می‌تواند اطلاعات را قابل بررسی کند.

انتظار و آرزوی ما برای همه شما نزدیک شدن به خوشبختی و جلوگیری از بروز مشکلات آینده است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x