خانم‌ها چقدر نسبت به نیاز آقایون شناخت دارید؟ آقایون چطور؟ چقدر نیاز خانم‌ها را می‌شناسید؟ خیلی وقت‌ها به خاطر ارتباطات نزدیک دوستانه یا همکاری با جنس مخالف، فکر می‌کنیم شناخت کافی نسبت به آنها داریم ولی چه چیزی سبب می‌شود که وقتی جنس مخالف به عنوان شریک زندگی، کنار ما قرار می‌گیرند، مشکلات متعدد پیش می‌آید؟ یکی از شایع‌ترین مشکلات که ما به آن اهمیت نمی‌دهیم، عدم شناخت کافی نیازهای جنس مخالف ماست. در این متن درباره نیازهای مردان و زنان به تفکیک صحبت می‌کنیم.

4 نیاز متفاوت و اساسی مرد و زن از دیدگاه روانشناسی

4 different and basic needs of men and women from a psychological point of view

نیاز های زنان و مردان متاهل | دکتر زهره واثقی | نیازهای زندگی مشترک | مهمترین نیاز زن و مرد | زن نیاز به توجه دارد | تعریف نیاز در روانشناسی | انواع نیاز | needs
مطالعه‌ی این مقاله به سه گروه کمک خیلی زیادی می‌کند :
  • دختر و پسرهایی که تصمیم دارند پارتنر و همسر داشته باشند و ازدواج کنند.
  • تازه عروس و دامادهایی که دوست دارند زندگی عاشقانه‌ خود را حفظ کنند.
  • زوج‌های عزیزی که سالیان زیادی از زندگی مشترکتان می‌گذرد و احتمالاً فرزند هم دارند و دوست دارند روابط صمیمی‌تر و عاشقانه‌تر داشته باشند و اختلافات بوجود آمده در رابطه را حل یا کنترل کنند.

در تحقیق‌های روانشناسی نشان داده است که یکی از مهمترین علت‌های جدایی زن و شوهرها دو مورد زیر است:

  • عدم آگاهی نسبت به نیازها
  • عدم توانایی رفع نیازها

همانطور که وقتی گلدانی در خانه داریم میزان آبدهی، نوردهی و نیازهای آن را باید بدانیم و با توجه به نیازهایش به آنها رسیدگی کنیم. لازم است نیازهای جنس مخالفی که در کنار ما و شریک زندگیمان است، بدانیم. اما متاسفانه ما خیلی وقت‌ها نیازهای خودمان را هم نمی‌دانیم! یعنی اولویت نیازهایمان را از لحاظ علمی و روانشناختی نمی‌شناسیم!

4 مورد از اصلی‌ترین نیازها به ترتیب اولویت در آقایان :

1/ نیاز به داشتن شغل :

مردی که مشغول به فعالیت روزانه‌‌ی ثابت است، حالش بهتر است، و احتمالا احساس رضایت‌مندی و خوشبختی در زندگی دارد. البته اینکه مردی شغلش را دوست دارد یا نه، مرتبط به تحصیلاتش در فن و مهارتش است یا نه، موضوع دیگری است که به آن نمی‌پردازیم…

قسمتی که مرتبط به بحث مقاله می‌شود این است که خیلی وقت‌ها خانم‌ها شاکی‌اند از اینکه:

  • شغل همسرم اولویت اول اوست.
  • همسرم به نیاز من توجه نمی‌کند یا کم توجه است.
  • از سر کارش با من تماس نمی‌گیرد یا اگر به او کامنتی می‌دهم وقت نمی‌گذارد که آن را جواب بدهد.

وقتی ما متوجه این باشیم که شغل یک مرد جز اولویت‌های اولش است، یعنی آگاه به شرایط او هستیم و می‌دانیم که زمانی که مشغول کار است متمرکز روی شغلش است و برایش خیلی سخت است که همزمان بر چند مورد تمرکز کند.

شاید بعضی خانم‌ها بگویند حالا جواب یک تماس را دادن چه تداخلی با کار دارد؟ پیامی را خواندن و جواب آن را دادن مگر چقدر زمان می‌برد؟ حق با شماست! بهتر است که برای حفظ رابطه عاطفی، آقایان یک زمان مختصر روزانه بگذارند.

ولی این را هم در نظر بگیریم که سیستم مغزی‌ آقایان به نحوی پردازش شده که وقتی مشغول به کار هستند، تمرکز کاملشان روی همان کار است و برای بیشتر آقایان خارج شدن از کار و دوباره برگشتن به آن، تمرکز آنها را مخدوش می‌کند.

لازم است بدانیم عدم توانایی بیشتر آقایان برای انجام چند کار همزمان اصلاً ارتباطی به اینکه همسرشان را دوست دارند یا نه ندارد! و مثلا برقراری یا عدم برقراری یک تماس بین کارشان هرچند برای خانم‌ها جذاب است، اما واقعا معیار محکمی برای سنجش ارزش شریک زندگی نزد مردان نیست.

فقط موضوع این است که آنها مدل پردازش سیستم مغزیشان متفاوت است. پس در زمان کار طبیعی است که اولویتشان، شغلشان باشد. و حواسمان باشد یک مرد زمانی که امنیت مالی خود و خانواده‌اش را تامین می‌کند، حالش بهتر است. و چه چیزی مهم‌تر از اینکه همسرمان حالش خوب باشد؟

۲/ نیاز به داشتن شریک جنسی :

این نیاز در خانم‌ها هم وجود دارد ولی به طور کل تمایل جنسی در آقایون بیشتر است. در هر صورت هر دو جنس باید تلاش کنند نیاز یکدیگر را رفع کنند. طبق متون روانشناسی و آمارها، نیمی از طلاق‌ها و جدایی‌ها به خاطر مشکلات جنسی، بین زوجین رخ می‌دهد.

پس کاملاً مشخص است که لازم است به کمیت و کیفیت رابطه جنسی اهمیت بدهیم. خصوصا خانم‌ها چون معمولاً برایشان این مسئله اولویت‌ اول نیست، حواسشان به نیاز و خواسته‌های همسرشان نیست! بهتر است این را جدی بگیریم که یکی از نیازهای اصلی شوهرانمان، نیاز جنسی است و تلاش ‌کنیم این نیاز را رفع کنیم.

۳/ نیاز به تایید و قدردانی :

معمولا خانم‌ها توجه به این مورد نمی‌کنند چون احساس می‌کنند آقایون شخصیتی قوی‌ دارند، پس نیاز به تایید ما ندارند! به نظر می‌آید آنها اعتماد بنفس و عزت به نفس کافی دارند. 

البته که آدم‌های متعادل، اعتماد بنفس کافی دارند. با وجود این باز هم مردان نیاز دارند به اینکه رفتارهای آنها و عملکرد آنها دیده و تایید شود.

یکی از خطاهای ما خانم‌ها این است که این کار را با وجود اینکه اغلب خوب بلدیم، باز انجام نمی‌دهیم. و برعکس فقط انتقاد می‌کنیم، ایراد می‌گیریم، سرزنش می‌کنیم یا تحقیر و مقایسه می‌کنیم) که این‌ها دقیقاً مخالف این تایید کردن، تصدیق کردن و نیاز به احترام در آقایان است.

4/ نیاز به پذیرش و اعتماد :


یک مرد باید احساس کند که شریک زندگیش به او اعتماد کافی دارد که او تلاش می‌کند بهترین کار را انجام می‌دهد و بهترین‌ها را برای شریک زندگی خود و فرزندانش می‌خواهد. اگر شریک زندگی بتواند به شیوه‌ای پذیرا نسبت به حرکات مراقبتی و محبت آمیز مرد پاسخ دهد، مرد احساس می‌کند به او اعتماد کافی شده است.

انتخاب همسر در اینجا نقش مهمی برای زنان دارد. چون اگر مردی با ارزش‌ها و باورهای اخلاقی مشابه خود انتخاب کرده باشید، ایجاد یک فضای اعتماد متقابل در رابطه آسان‌تر خواهد بود.

پذیرش، قوی‌ترین ابزار در ایجاد احساس وفاداری در مرد به شماست! مردی که در رابطه مورد پذیرش قرار می‌گیرد به شریک عاطفی خود در رابطه دلبستگی عمیق پیدا می‌کند. ( این به معنای پذیرش رفتارهایی نیست که ذاتاً غیرقابل قبول است ) 

4 مورد از اصلی‌ترین نیازها به ترتیب اولویت در خانم‌ها :

۱/ نیاز به روابط عاطفی سالم :

نیاز است مردان با رفتارهایی به همسرشان نشان دهند که دوستش دارند. یک خانم در رابطه‌ای حالش خوب است که به نیازهای عاطفی‌اش پاسخ داده شود. نیازهای عاطفی چند دسته‌اند:

  • نیاز به محبت کلامی:

بیان جملاتی مانند:

– دوستت دارم
– عزیزم
– عشقم
– مرسی که بچه‌ها را نگه داشتی
– ممنونم که غذا پختی (حتی بابت وظایف محول شده هم باید تشکر کنید)

  • نیاز به لمس شدن:

– حتماً هر روز چند بار همسرتان را بغل کنید.
– حتماً هر روز آقا وقتی از سر کار می‌آید سمت خانم برود و بغلش بکند.
– وقتی بیرون از خانه قدم می‌زنیم دست همسرمان را بگیریم.
– وقتی در مهمانی هستیم یه تایمی را کنار خانممان بنشینیم دستمان را دور گردنش بگذاریم یا حداقل دستش را بگیریم.

چون لمس کردن در خانم‌ها باید صورت بگیرد. و فقط اینکه به همسرمان بگوییم: دوستت دارم، تو برایم ارزشمندی، من نگران زندگیمان هستم و دارم تلاش می‌کنم برای اینکه زندگی بهتری داشته باشیم، به تنهایی کافی نیست.

  • نیاز به اقدامی عملی محبت آمیز از جانب مرد زندگی:

مثلاً اگر فرزند داریم یک روز برنامه‌ریزی کنیم از سر کار زودتر برگردیم و به همسرمان بگوییم من بچه‌ها را نگه می‌دارم تو برو فعالیت مورد علاقه‌ات را انجام بده، یا استراحت کن.

یا هفته‌ای یک بار به همسرمان پیشنهاد بدهیم که قرار دو نفره داشته باشیم و اگر فرزند داریم از فرد یا پرستاری کمک بگیریم تا کنار بچه‌ها برای دو سه ساعت بماند تا بتوانیم دو نفری با هم وقت بگذرانیم و صحبت کنیم.

گفتگو کردن می‌تواند ارتباط عاطفی ایجاد کند پس برای حفظ روابط عاطفیمان وقت بگذاریم تا رابطه زناشویی هم بهتر شود.

۲/ نیاز به شنیده شدن و حرف زدن

خانم‌ها زمانی حالشان خوب است و احساس رضایتمندی در رابطه دارند که همسرشان به دقت به آنها گوش بدهد. درحالی که زنان نیاز به شنیده شدن دارند، آقایان گوش شنوایی خوبی نیستند. بیشتر آقایون نه خیلی دوست دارند صحبت کنند، نه خیلی دوست دارند گوش کنند.

  • پس به نفع رابطه‌مان است که از خانم‌ها بخواهیم کلیات را بگویند و در همین زمان سعی کنیم که شنونده خوبی باشیم.
  • خانم‌ها دوست دارند در مورد امور روزمره با همسر خود صحبت کنند. پس از آنها بخواهید صبت خود را کوتاه بیان کنند.
  • همینطور شرایطی را ایجاد کنیم که بتوانند در کنار دوستان عاقل و موفق هم جنس خود قرار بگیرند که حوصله گفتگو طولانی دارند.
  • مشاوری مشخص داشته باشیم تا برای مسائلی که نمی‌شود با همه در میان گذاشت، همسرمان به آن مشاور مراجعه کند که هم راهنمایمان باشد هم گوش شنوایی برای او باشد هم بحث‌های حاشیه‌ای برای ما پیش نیاید.

۳/ نیاز به احساس امنیت :

خانم‌ها نیاز دارند که احساس امنیت در رابطه زناشویی و تعهد داشته باشند:

یعنی مطمئن باشند که همسرشان در رابطه زناشویی متعهد هست و نه به خیانت فکر می‌کند، و نه قرار است که روزی چنین خطایی رخ دهد. البته یک مرد هم نیاز به امنیت دارد ولی خانم‌ها نگرانی بیشتری در این مورد دارند.

پس آقایون مسئولیتشان بیشتر است و اصلاً نمی‌توانیم بگوییم که اوست که به من شک دارد و شکاک است! من که کاری نمی‌کنم. در زندگی مشترک لازم است رفتاری انجام بدهیم که به طرف مقابل این اطمینان را بدهیم که من در این زندگی متعهد هستم.

یک خانم نیاز دارد که امنیت مالی داشته باشد:

حتی خانمی که به واسطه تحصیلات یا مهارتی که دارد مشغول به کار و فعالیت است و درآمدی دارد، باز هم نیاز دارد تا همسرش به نیازهای مادی او توجه نشان دهد. زن‌ها متفاوتند و خواسته‌هایی منحصر به فرد خود را دارند، پس بهتر است نیازهای او را شناخته و پاسخگو نیازهای معقول خانممان چه مادی چه غیرمادی باشیم.

۴/ نیاز به توجه :

برای خانم‌ها مهم است اولویت اول زندگی شوهرشان بخصوص در روابط عاطفی باشند. به زبان ساده بند ناف عاطفی‌ خود را از اقوام درجه اول خود بریده باشد ( اصلاً منظور این نیست که مرد خانواده‌اش را کنار بگذارد، ما به خانواده خود نیاز داریم و در کنار خانواده حال بهتری داریم ).

ولی باید هم مرد هم زن این را بپذیرند اولویت اولشان همسرشان است، بعد بچه‌ها و بعد خانواده‌ایی که در آن متولد شده‌اند.

وقتی که یک خانم باور به این موضوع پیدا کند، در جریان زندگی صد در صدش را می‌گذارد و با تمام وجودش تلاش می‌کند به نیازهای همسرش پاسخ بدهد.

بعضی وقت‌ها خطایمان این است که بچه‌هایمان می‌شوند اولویت زندگیمان و این هم اشتباه است! با اینکه بچه‌ها پاره‌ای از وجود ما هستند. ولی برای همسرمان حتی اولویت قرار دادن آنها قابل تحمل و دوست داشتنی نیست.

سخن آخر :

مردان و زنان از نظر نیازهایشان در رابطه با هم تفاوت دارند و این تفاوت ناشی از تأثیرات فرهنگی یا عوامل ژنتیکی است. 

موارد بالا در حالت کلی در خصوص نیاز های مهم زن و مرد در رابطه بیان شد اما به صورت استثنا، هستند خانم‌هایی که نیاز اولشان نیاز جنسی باشد یا هستند آقایانی که نیاز اولشان شنیده شدن و توجه است، این‌ موارد استثنا هم وجود دارد.

پس بهتر است بعد از مطالعه‌ی این مقاله، درخصوص نیازهایتان با شریک عاطفی خود گفتگوی مثبت داشته باشید یا از پارتنر خود بخواهید نیازهایش را لیست‌وار برای شما بنویسد. 

برای آگاهی بیشتر یا کسب مهارت‌های مرتبط با نیازهای خود به مشاور روانشناس مراجعه کنید تا از مشکلات، اختلافات و دعواهای ناشی از عدم شناخت کافی پیشگیری کنید.

دلم میخواست کسی باشد که مرا “بلد” باشد.
بلد بودن مهم‌تر از عاشق بودن یا حتی دوست داشتن است.
کسی که تو را بلد باشد با تمام پستی و بلندی هایت کنار می آید
میداند کی سکوت کند
کی آرام نگاهت کند
کی نهیب بزند
و کی تو را محکم در آغوش بگیرد….

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x