بررسی 7 مدل اضطراب جنسی و راهکارهای موثر در درمان آن

Examining 7 models of sexual anxiety and effective solutions for its treatment

وقتی زن و شوهر با همدیگر رابطه جنسی برقرار می‌کنند، هر دو می‌توانند اوج لذت را تجربه کنند. اما بعضی وقت‌ها یکی از آنها یا هر دوشان دچار اضطراب جنسی‌ هستند و این سبب می‌شود نتوانند آنطور که باید و شاید، از رابطه جنسی‌شان لذت ببرند. ما در این مقاله می‌گوییم که اضطراب جنسی چیست؟ انواع مدل‌های اضطراب جنسی چیست؟ و به ارائه راهکارهایی براساس تجربیات و مطالعات برای این موضوع مهم جامعه‌ی امروز می‌پردازیم.

درمان ترس از دخول | درمان استرس در نعوظ | تاثیر استرس بر دستگاه تناسلی مردان و زنان | دکتر زهره واثقی | درمان انزال در اثر استرس | درمان ترس از رابطه زناشویی | sexual anxiety

مفهوم اضطراب در رابطه جنسی

برقراری رابطه جنسی فرایندی لذت‌بخش است، اما وقتی یکی از زوجین در این مورد دچار استرس شود، دیگر جذابیتی ندارد. 

زمانی که فرد به این فکر می‌کند که آیا خانمم یا آیا شوهرم از رابطه جنسی که با او برقرار می‌کنم راضی است؟ آیا من توانستم یا می‌توانم سنگ تمام بگذارم و در این رابطه بهترین عملکرد خودم را داشته باشم؟ وقتی فرد به این مسائل فکر می‌کند، رابطه جنسی نمی‌تواند برایش لذت بخش باشد، چون درگیر اضطراب جنسی است.

افراد مبتلا به اضطراب جنسی مدام نگرانند و فکر می‌کنند، نکند که پارتنرشان از برقراری رابطه جنسی با آنها سرد شود؟ یا ناامیدش کنند؟ یا در زمان برقراری رابطه جنسی نتوانند رابطه جنسی لذت بخشی داشته باشند؟

افکار منفی آزاردهنده یا بعضاً احساس گناه در زمان برقراری رابطه جنسی آنها را اذیت می‌کند. همانطور که گفتیم این نشان می‌دهد که افراد دچار اختلال اضطراب جنسی هستند.

رابطه جنسی چیزی فراتر از واکنش جسمی است. تحریک جنسی به احساسات شما وابسته است. وقتی ذهنتان درگیر باشد و استرس هم داشته باشید، بدنتان نمی‌تواند پاسخ مناسب بدهد. 

برای همین شناخت و کنترل اضطراب جنسی مهم است. در ادامه به بررسی اضطراب جنسی و چه راهکارهایی برای رفع اضطراب جنسی وجود دارد، می‌پردازیم.

تاثیر اضطراب در عملکرد جنسی آقایان

در مردها یکی از تاثیرات هورمون‌های استرس، انقباض یا جمع شدن رگ‌های خونی است.گردش خون کمتر در آلت تناسلی، تحریک جنسی یا نعوظ را برای مردان دشوار می‌کند. 

به عبارت دیگر اضطراب جنسی مدت نعوظ را کمتر می‌کند. برخی مردان چون سریع ارضا می‌شوند پس نمی‌تواند تداوم نعوظ را حفظ کند، برای همین از رابطه جنسیاش لذت کافی نمی‌برند و در دراز مدت شاهد عواقب اضطراب جنسی هستند.

تاثیر اضطراب در عملکرد جنسی بانوان

اضطراب جنسی در خانم‌ها هم می‌تواند بر تحریک‌پذیریشان اثرگذار باشد. اضطراب جنسی سبب می‌شود که خانم‌ها به اندازه کافی ترشحات واژینال نداشته باشند. 

وقتی که روی این متمرکز باشید که می‌توانم خوب عمل کنم یا نه؟ می‌توانم برای پارتنرم بهترین عملکرد جنسی‌ام را داشته باشم یا نه، نمی‌توانید بر آنچه که واقعاً می‌توانید انجام دهید متمرکز باشی!

حتی اگر بتوانید تحریک شوید، مضطرب‌تر از آن هستید که بتوانید اوج لذت را در رابطه جنسی تجربه کنید. بنابراین اضطراب جنسی به یک چرخه دائمی منجر می‌شود و آنقدر در مورد رابطه جنسی مضطرب می‌شوید که نمی‌توانید عملی مناسب و لذت‌بخش داشته باشید.

انواع مدل‌های اضطراب جنسی

1. اضطراب نشات گرفته از ترس غیرعادی یا ترس شدید

ترس رابطه جنسی را برایتان پر از استرس می‌کند. حتی ممکن است سبب شود که رابطه جنسی برقرار نکنید. یکی از دلایل مهم اضطراب جنسی، ترس از رابطه جنسی است. 

بعضی افراد از برقراری رابطه جنسی می‌ترسند و تلاش می‌کنند خود را از خطراتی که در موقعیت‌های جنسی رخ می‌دهد مصون بدارند. اضطراب جنسی به صورت ترس از انتقال بیماری‌های مقاربتی مثل اچ‌آی‌وی، بارداری‌های ناخواسته یا احساس وجود نقایص و مشکلاتی در شریک جنسی بروز می‌کند.

2. اضطراب عملکرد جنسی

در این نوع اضطراب فرد بر اثر نگرانی مداوم از ظاهر یا توانایی جنسی، دچار زود انزالی و اختلال نعوظ می‌شود. مثلاً مرد اواسط برقراری رابطه یک دفعه عملکرد آلت تناسلی‌اش مختل می‌شود یا بی‌اختیار ارضا می‌شود و نعوظ را ازدست می‌دهد.

یا در اوج رابطه جنسی و ارضا شدن همسرش هست، اما کناره‌گیری می‌کند و دفعه بعد با بار سنگینی از اضطراب جنسی روی شانه‌هاش وارد رابطه می‌شود و مدام فکر می‌کند که نکند این بار هم مثل دفعه قبل، نتوانم به صورت موفقیت آمیزی رابطه جنسی داشته باشم؟

3. اضطراب مرتبط با اندام جنسی

مردانی که فکرشان مشغول این است که نکند اندام جنسی‌ام کوچک است اضطراب جنسی را تجربه می‌کنند. این فراتر از آرزوی همیشگی جنس مذکر برای بزرگتر شدن آلت جنسی اوست. نتیجه اضطراب جنسی از آلت تناسلی این می‌شود که آلت از کار می‌افتد. افراد مبتلا به این اضطراب حتی نمی‌توانند با یک خانم ارتباط بگیرند از ترس اینکه تحقیر شوند.

اگر هم وارد ازدواج شوند سیستمشان جنسیشان درست کار نمی‌کند. ممکن است هم خودشان و هم همسرشان فکر کنند واقعاً دلیلش همین کوچکی اندام تناسلی است، در حالی که نشات گرفته از اضطراب جنسی است.

4. اضطراب دخول

این اضطراب را زنان و مردانی دارند که می‌خواهند اولین رابطه جنسی را تجربه کنند، تصورات عجیب و غریب و ترسناکی دارند. در خانم‌ها این اضطراب سبب انقباض غیرارادی عضلات واژن می‌شود که بعضاً دخول را غیرممکن می‌کند. و در حالت‌های شدیدتر علائم واژینیسموس را در زنان ایجاد می‌کند.

  • واژینیسموس واکنش خودکار بدن به ترس از برخی یا همه انواع نفوذ به واژن است. هر زمان که دخول انجام می‌شود، عضلات واژن خود به خود سفت می‌شوند. شما کنترلی روی آن ندارید.

5. اضطراب خودارضایی

دختر و پسرانی که به دنبال خود‌ارضایی گرفتار بعضی از دردها می‌شوند و اما این دردها ریشه در اضطرابشان دارد. مثل: کمردرد، سردرد، تنگی نفس، خستگی، گر گرفتگی، رنگ پریدگی و تپش قلب… این افراد باید اختلال اضطرابشان را درمان کنند.

6. اضطراب بکارت 

دخترانی که می‌گویند نکند پرده بکارت من آسیب دیده باشد؟ پرده بکارت من از چه نوعی‌ است؟ حلقوی است یا ارتجاعی؟ برخی از این دختران یک بار هم برای معاینه به متخصص زنان مراجعه نمی‌کنند. عده‌ای هم ۱۰ بار رفته‌اند و هنوز شک دارند که آیا پرده‌شان آسیب دیده یا نه!

7. اضطراب ترس از نرسیدن به اوج لذت جنسی

که در خانم‌ها شایع است و دست کم از هر ۵ زن در جهان، یک نفر دچار این عارضه است. شدت ارگاسم در زنان بسیار متفاوت است و از نظر تعداد ارگاسم یا میزان تحریک مورد نیاز برای رسیدن به ارگاسم با یکدیگر تفاوت دارند، که در بسیاری افراد اضطراب جنسی را ایجاد می‌کند.

تاثیر کودکی در اضطراب جنسی

  • برخی از این اضطراب‌ها، ریشه در دوران کودکی دارند. کودک وقتی دچار اضطراب جنسی می‌شود، که هرگز در مورد مسائل جنسی در خانواده با او صحبت نشده و آن را تابو می‌دانند. کودکی که الگویی در زمینه مدیریت تمایلات و رفتارهای جنسی ندارد در بزرگسالی نمی‌داند چطور با اضطراب جنسی‌ خود برخورد کند.
  • کسی که خود یا والدینش در دوران کودکی مورد سوء استفاده جنسی قرار گرفته باشند، به ندرت قادر است بدون احساس اضطراب وارد رابطه جنسی شود.
  • همچنین افرادی که با والدینشان از نظر شخصیتی دچار درآمیختگی می‌شوند، رابطه جنسی با همسرشان را نوعی جدایی از والدین می‌دانند. از آنجایی که رابطه جنسی سبب برانگیخته شدن احساس گناه و خطر در ذهن این افراد می‌شود، زوجین از هر روشی برای فرار از این وضعیت استفاده می‌کنند.

راهکارهای مفید برای درمان اضطراب جنسی

خیلی از آدم‌ها در زمینه روابط جنسی به شدت نگرانند و دلهره و اضطراب جنسی دارند. آنها مدام دنبال این هستند که راهکاری پیدا کنند تا بتوانند بر اضطراب جنسی خود غلبه کنند. در ادامه این مقاله راهکار‌هایی را می‌گوییم که اگر دچار این اضطراب هستید، با به کار بردن آنها میزان زیادی از اضطراب جنسی خود را کاهش دهید.

1) نکته اول این است که صحبت کردن راجع به آنچه که تصور می‌کنید مایه خجالت زدگی است، می‌تواند به خاطر مسائل ظاهری باشد یا به خاطر تجربه ابتلا به اختلال جنسی یا ریشه در طرز تفکر ویژه شما دارد. مثلاً از دوران کودکی کسی به شما حرفی زده باشد که شما با آن طرز فکر بزرگ شده باشید.

علت این احساس، خجالت و شرم‌آور بودن یا هر چیزی که باشد، ارتباط نزدیکی با رابطه جنسی دارد. در واقع شایع است و خیلی‌ها در رابطه جنسی از چیزی خجالت می‌کشند. 

مشکل به آنجا برمی‌گردد که کمتر کسی حاضر می‌شود راجع به علل خجالت زدگی‌اش با شریک جنسی خود یا روانشناس سکس‌تراپیست صحبت کند.

راهکار این است که باید علت دقیق احساس خجالت را پیدا کرد. راجع به آن با طرف مقابل بنشینید و صحبت کنید. این بهترین راه برای غلبه بر اضطراب جنسی ناشی از خجالت زدگی است. 

کافی است مسئله را با طرف مقابلتان در میان بگذارید. وقتی ببینید بعد از صحبت کردن راجع به آن چیزی که شما از آن خجالت می‌کشیدید، همچنان پذیرای شما خواهد بود و از علاقه‌اش به شما کم نخواهد شد، احساس اطمینان بیشتری پیدا می‌کنید.

ترس‌ها و نگرانی‌هایتان کمتر می‌شود. خجالت نکشید راجع به آن چیز که سبب اضطرابتان می‌شود با طرف مقابلتان صحبت کنید. با همفکری یکدیگر راحت‌تر راه چاره را پیدا خواهید کرد. این مسئله به شما کمک می‌کند تا در آینده روابط جنسی سالم‌تر و بهتری داشته باشید.

2) اما راه حل دوم بر غلبه بر اضطراب جنسی داشتن ذهنیت بهتر از تصویر بدنی خود است.

تصویری که ما از بدنمان در ذهنمان داریم، در واقع آنچه دیگران از ظاهر ما می‌بینند، بعضاً در نگرانی‌ها و اضطراب مرتبط با روابط جنسی نقش مهمی دارد. فکر اینکه فرد برای طرف دیگر جذاب به نظر نرسد، گاهی برای فرد آزاردهنده است. 

نداشتن ذهنیت خوب راجع به تصویر بدنی، مسئله رایجی در نتیجه پژوهش‌های متعدد است و مشخص شده که بسیاری از افراد بخاطر نداشتن ذهنیت مثبتی از تصویر بدنی خودشان نمی‌توانند از رابطه جنسی لذت ببرند و نمی‌توانند روابط جنسی سالمی داشته باشند.

اینجا هم باز پای باورهای غلط و غیرواقعی در میان است. کاستی‌هایی که خودمان در ذهنمان داریم اما به چشم دیگران نمی‌آید.

راه چاره این است که کمی احساس بهتری به بدن خودمان داشته باشیم و بیشتر بر نقاط مثبتش متمرکز شویم. به بیان بهتر، بدن خودمان را بیشتر دوست داشته باشیم.

توصیه شده است که برای کسانی که تصویر ذهنی خوبی از بدنشان ندارند، جلوی آینه بایستند و هر روز راجع به نکات مثبت بدن و فیزیکشان چیزهایی را یادداشت کنند. این کار سبب می‌شود که آنها نگاهشان به بدنشان و تصویر مثبت از بدنشان بهتر شود.

3) اما راهکار سوم کسب دانش کافی و اطلاعات علمی راجع به مسائل جنسی است. پس به خودتان افتخار کنید! شما با خواندن این مقاله برای داشتن زندگی زناشویی بهتر و موفق‌تر در حال تلاش هستید و خود را به روز می‌کنید و در مورد دانستنی‌های مسائل جنسی و زناشویی و مهارت‌های زندگی یادگیری‌های مفیدی را دارید. 

در ادامه می‌توانید برای رفع سوال‌های ذهنی یا به دست آوردن تکنیک‌های منصر به فرد خودتان به یک روانشناس زوج یا سکس‌تراپیست مراجعه کنید.

با به کارگیری این راهکار‌ها و مراجعه به موقع به مشاور معجزه‌های فوق‌العاده‌ای در زندگی زناشویی خود خواهید دید و بیش از پیش از داشتن رابطه جنسی لذت خواهید برد.

ﺑﺰﺭﮔﺘﺮﯾﻦ ﺩﺷﻤﻦ ﺁﺭﺍﻣﺶ ﺍﻧﺴﺎﻥ
ﻣﻘﺎﯾﺴﻪ ﺧﻮﺩ ﺑﺎ ﺩﯾﮕﺮﺍﻥ ﺍﺳﺖ
ﻏﺎﻓﻞ ﺍﺯ ﺍﯾﻨﮑﻪ ﻫﺮ ﮐﺴﯽ
ﺩﺭ ﻣﺴﯿﺮﯼ ﮐﺎﻣﻼ ﻣﺘﻔﺎﻭﺕ ﺍﺯ ﺩﯾﮕﺮﯼ
ﺩﺭ ﺣﺎﻝ رشد ﻭ ﯾﺎﺩﮔﯿﺮﯼ ﺍﺳﺖ…

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x