آیا فاصله گرفتن راه‌حل مشکلاته؟ آیا میشه با سکوت کردن و نادیده گرفتن، مشکلات و حل کرد؟ اگر در رابطه‌ ای از هم دور بمونیم مشکلات فراموش میشه و اختلافات و میشه این شکلی حل کرد؟ به شما پیشنهاد شده که برای حفظ رابطتون بهترین راه این هست که مدتی از همسرتون دور بمونید؟ هرجا این مشاوره به شما داده شد، فورا آنجارو ترک کنین!

با این کار رابطه خود را به خطر می‌اندازید!

حل اختلافات زن و شوهر | چطور رابطه رو حفظ کنیم | چگونه اختلافات را حل کنیم | اختلافات بر سر خانواده | راه‌های افزایش محبت بین زن و شوهر | دکتر زهره واثقی

خیلی وقت‌ها از مراجعین می‌شنوم که میگن وقتی مشکلات زناشوییمون و با مشاوره دیگری در میون گذاشتم، به ما پیشنهاد داد که مدتی از هم دور باشیم یا فاصله بگیریم، مثلا در مدت یک تا سه ماه که داریم از آن‌ها مشاوره می‌گیریم. 

فرض کنید وقتی در شنا، نفس‌گیری خوب نمی‌توانیم انجام بدیم، مربی شنا به ما بگه که لازمه داخل یک اتاق برای سه تا هشت هفته بریم و نفس‌گیری رو تمرین کنیم! 

یا برای اینکه راننده‌ی خوبی بشیم، ۶ ماه کتاب بخوانیم که رانندگی و یاد بگیرم! این سبک مشاوره‌ها هم به همین شکل اشتباهن! چون اگه ما ۶ ماه هم مطالعه بکنیم قرار نیست رانندگی رو یاد بگیریم! نیاز داریم که در شرایط لازم باشیم و پشت فرمون بشینیم!

پس ما داریم از یک رابطه زناشویی (relationship) صحبت می‌کنیم که دو نفر، در دو سوی این رابطه هستند. یک خانم و آقا وقتی جدا از هم باشند، چطور می‌توانند مشکلاتشان را حل کنند؟ برای حل کردن مشکلات یک رابطه نیازمند به حضور، حمایت و درک متقابل دو طرف اون رابطه هستیم…

هر کدام از ما، دختران و پسران که با هم آشنا می‌شویم، ارزش‌هایی خاص داریم… باورهایی خاص داریم… هیجانات منحصر به فرد داریم… تجربیات منحصر به فرد داریم، که بعضا تجربیات آسیب‌زایی هست… و ما با همین‌ها، خانواده‌ای و تشکیل میدیم.

پس وقتی مایی را تشکیل می‌دیم، خیلی طبیعی هست که دچار یه اختلاف نظرهایی میشیم یا نتونیم همدیگرو به درستی درک کنیم. احتمالاً دچار بحث و گفتگو و شاید دلخوری و ناراحتی بشیم، حتی مشکلات شدیدتری هم پیش بیاد که نیاز بشه به کمک یک متخصص حلش بکنیم.

اگه به سراغ متخصص رفتید یکی از بهترین کارهایی که اتفاقاً می‌توانید انجام دهید این هست کنار هم بمانید تا ببینید تعارضاتی که پیش میاد، چی هست یا در چه موضوع‌‌هایی به مشکل برمی‌خورید.

مثال‌هایی برای درک بهتر:

با توجه به ارزش‌ها، باورها و تجربیات مختلفی که داریم، موقعیت‌هایی را مثال می‌زنیم:

تصور کنید: یک آقا که در زندگی زناشویی اصلاً توانایی کنترل خشم نداره، وقتی دچار عصبانیت میشه، قالب تهی می‌کنه و رفتاری خشمگینانه بروز میده… چطوری به این فرد پیشنهاد کنیم از همسرت دور بمون و برو کنترل خشم یاد بگیر؟

او باید در موقعیت رابطه‌اش باقی بمونه و با کمک متخصص، متوجه علت این پرخاشگری بشه. باید شناخت پیدا کنه که چه جمله‌ای چه رفتاری چه (body laguages) زبان بدنی از همسرش دریافت میکنه، که نمی‌تونه عصبانیتش و کنترل کنه و دچار این حجم از پرخاشگری میشه.

موقعیت دیگری را تصور کنید: فردی در تربیت فرزند مشکل داره آیا می‌تونه از فرزندش دور بشه اما راه‌حلی و به اجرا بگذاره؟

موقعیت بعدی را تصور کنید: خانمی که به مادر و پدرش وابسته است. هر کاری انجام میده، باید با مادرش مشورت کنه، فاصله گرفتن و جدایی موقت او از همسرش، این مشکل و حل می‌کنه؟

یا انواع اعتیاد را در نظر بگیریم: مثلاً فردی اعتیاد به کار یا گوشی موبایل داره، آیا با دور بودن از همسر، مشکل حل میشه؟ پس نیاز داریم کنار همدیگر بمانیم و باهم مشاوره بگیریم و باهم تلاش کنیم.

حتی اگر در مواردی از دور بودن هم نتیجه‌ای حاصل شه، یک نتیجه‌ی سطحی و زودگذر خواهد بود، چون در این شرایط فقط روی لایه سطحی روابط و قسمتی از مغز که مطابق هیجانات پیش میره، کار می‌کنیم. و نتیجه بهبود رابطه مقطعی است، چون مشکلات به قوت خود باقی میمونه…

با دور بودن برای چند هفته، بالاخره دلمون تنگ میشه، فضای خونه به یادمون میاد، خاطرات و لحظه‌های خوبی که با همسرمون داشتیم، خندیدیم، شاد بودیم، تجربه‌های قشنگی که کنار هم داشتیم، تداعی میشه… احتمالا حتی دلمون برای بوی غذای خانگی تنگ میشه، پس یک تصمیم هیجانی برای بازگشت می‌گیریم.

وقتی کنارهم برمی‌گردیم، احتمالاً برای چند هفته هم حال خودمون و رابطه خوبه، درست مثل اوایل هر رابطه ولی واقعیت اینه که مشکل ما حل نشده سر جاش باقی مونده! ما نرفتیم درون روان و مغزمان، ببینیم در لحظه‌ی بروز مشکلات، چه اتفاقی برامون می‌افته!

ما هنوز هم نمی‌دونیم سیناپس‌های مغزی که رد و بدل میشه، به خاطر تجربیاتی که ما داشتیم، عادت‌های رفتاری که داشتیم، تجربه‌های آسیب‌زایی که داشتیم، چطورعمل میکنه؟ در واقع ما تنها صورت مسئله رو پاک کردیم و به سراغ شناخت خودمون و یافتن راه‌حل برای مشکلاتمون توسط یک متخصص نرفتیم.

پس کسی که خشم داره، اگر مشکل و حل نکنه و فقط مدتی از شرایطی که درش خشمگین میشه فاصله بگیره، بازهم عدم کنترل خشم سرجاشه و توسط همسرش بالاخره مجدد خشمگین خواهد شد…

فردی که خصیصه، و نمیدونه چرا وقتی توانایی مالی هم داره، باز نمی‌تونه درآمدش و با خیال راحت و حال خوب در کنار خانوادش خرج کنه، اگر نره علت و پیش یک متخصص پیدا کنه، قاعدتا با یک تصمیم هیجانی که از هم دور بودیم، مدتی بعد برمی‌گردیم… فقط برای چند هفته روابط و تسکین میده و مشکلات به قوت خودشون باقی میمونن و مجدد در رابطه سر باز خواهند کرد.

وقتی که ما علت مشکلات و اختلافات و با کمک یک متخصص پیدا بکنیم، در واقع شناخت و آگاهی پیدا کردیم! و اتفاقاً وقتی دنبال شناخت و آگاهی هستیم، نیاز داریم در کنار همسرمون باشیم. وقتی هردو کنار همدیگه هستیم، قدرت بیشتری هم داریم تا به همدیگه کمک کنیم.

زندگی زناشویی به داشتن چند مهارت نیاز داره و وقتی من یک مهارت و بلد نیستم، مثلاً خود کنترلی ندارم، باید همسرم به من کمک کنه و همراه من باشه تا این مهارت رو یاد بگیرم و فرد بهتری بشم…

گام‌های بهبود رابطه:

پیشنهاد می‌کنم اگه می‌خواید روی مشکلات زناشوییتون کار بکنید، این چهار گام و انجام بدید:

1) بدانیم دقیقاً مشکل و مسئله هر طرف این رابطه چی هست؟ و آنها رو حتماً بنویسیم.

2) گام دوم یافتن علت‌های احتمالی اون مشکل با کمک یک متخصص است، لازم به ذکره که علت‌ها معمولاً در ناخودآگاه ما هستند و ما نمی‌تونیم خودمون تنهایی آنها رو حل کنیم پس باید با کمک متخصص آنها را پیدا کنیم.

3) گام سوم که خیلی هم مهمه این هست که هرکس سهم خودش رو بپذیره… خانم در بخش‌هایی از مشکلات سهیمه و آقا در قسمتی دیگر، اگر هر کسی سهم خودش رو بپذیره، میتونه دست به اقدام و اصلاح بزنه.

4) گام چهارم زیر نظر یک متخصص، تکنیک‌هایی که میگه را انجام بدیم، وقت و انرژی لازم و بذاریم و کاری برای خودمون انجام بدیم.

لازمه یک نگاه واقع‌بینانه داشته باشیم که در یک زندگی زناشویی نرمال، بحث و گفتگو، ناراحتی و دلخوری و اختلاف‌نظر وجود داره، پس دنبال یک زندگی ایده‌آل و فانتزی و خیالی نباشیم.

اگر می‌خواهیم صمیمیت بیشتری در رابطه داشته باشیم و به فاکتورهای خوشبختیمان دست پیدا کنیم و دوست داریم از تعارض و دعواهای زناشویی پیشگیری کنیم، بپذیریم ما در همه‌ی زمینه‌ها متخصص نیستیم، و نمی‌توانیم سرخود به رابطه درمانی برسیم… پس باید مهارت و تکنیک‌های لازم و از یک متخصص بیاموزیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x