چگونه دیگران را ببخشیم؟گذشت و بخشش در روانشناسی با 4 روش ساده

  1. خانه
  2. مقالات روانشناسي
  3. عمومی
  4. چگونه دیگران را ببخشیم؟گذشت و بخشش در روانشناسی با 4 روش ساده
گذشت و بخشش در روانشناسی

گذشت و بخشش به چه معنا نیست!!!

چگونه دیگران را ببخشیم؟چطور حتي وقتي غير ممكن است، بتوانيم ببخشيم؟ همسري كه وفادار نبوده، پدر و مادري كه در كودكي شما مطابق انتظار عمل نكرده‌اند، دوستي كه مساله شخصي شما را فاش كرده است. 
اينها گاهي زخمي آن‌قدر عميق در وجود شما ايجاد مي‌كنند، كه با خود مي‌گوييد هرگز او را نمي‌بخشم. 
بعضي از آدم‌ها ارزش بخشيده شدن را ندارند. بعضي اتفاقات غير قابل گذشت و بخشش هستند. 
اما از آن سو دایما از رهبران مذهبي و روان‌شناسان مي‌شنويم كه گذشت و بخشش و رها شدن از فشار احساسي خشم و رنجش، براي سلامتي روان‌مان حياتي است. 
مثل اغلب افراد بعد از رفتار غير منصفانه‌اي كه در حق شما انجام شده و پس از آرام گرفتن امواج احساسات اوليه متعاقب آن، با چالش تازه ای رو به رو خواهيد شد. 
آيا قرار است اين آدم رو ببخشيد؟ و يا حتي وقتي غيرممكن به نظر مي‌رسد توانايي گذشت و بخشش را داريد؟ گذشت و بخشش به چه معنا نيست؟ 
آری ابتدا بياييد مرور كنيم كه گذشت و بخشش چه معنايي ندارد؟ آن وقت مي‌توانيم درباره لزوم چرايي و چگونگي گذشت و بخشش از زاويه ديد مشترك و درست‌تر اين بحث رو پيش ببريم. 
بيشتر ما حداقل اسير يك طرز فكر غلط درباره گذشت و بخشش هستيم نگاهي به اين ليست بيندازيد و مطمئن شويد كه اعتقاد اشتباهي در اين زمينه نداشته باشيد:
الف) گذشت و بخشش به اين معنا نيست كه كار اشتباه فرد را ناديده بگيريد يا انكار كنيد.
ب) گذشت و بخشش به اين معنا نيست كه حتما لازم است که به آن فرد بگوييد كه او را بخشيده ايد.
پ) گذشت و بخشش به اين معنا نيست كه پس از آن ديگر حق نداريد، احساساتي درباره آن موقعيت داشته باشيد.
ت) گذشت و بخشش به اين معنا نيست كه همه چيز در ارتباط شما با آن فرد خوب است و یا موردي براي بررسي بيشتر در رابطه وجود ندارد.
ث) گذشت و بخشش به اين معنا نيست كه بايد اتفاقي كه رخ داده را فراموش كنيد.
ج) گذشت و بخشش به اين معنا نيست كه لازم است آن فرد را همچنان در زندگي خود نگه داريد.
چ) و نهايتا اين كه گذشت و بخشش كاري نيست كه به خاطر فرد مقابل انجام دهيد.
اگر با كلمه گذشت و بخشش مشكل داريد و آن را معادل با هر يك از موارد بالا مي‌دانيد، مجبور نيستيد از اين كلمه استفاده كنيد. 
حتي اگر دل‌تان مي‌خواهد مي‌توانيد براي خودتان كلمه تازه‌ای بسازيد. چرا كه بررسي يك تروما(ضربه یا جراحت)احساسي و آزاد شدن از زخم‌هاي گذشته، معنايي فراتر از يك واژه دارد.

گذشت و بخشش چيست؟ 

گذشت و بخشش رها كردن قضاوت و نارضايتي از فردي است كه در حق شما مرتكب كار اشتباهي شده است. 
وقتي مي‌بخشيد همچنين قرار است از احساس تلخی، كينه‌جويي و خشم رها شويد. 
برخي تصور مي‌كنند براي بخشش حتما لازم است به فرد بگويند كه او را بخشيده اند و در آغوشش بگيرند و دستي به شانه‌اش بگذارند و برايش دعای خير كند. 
اين كارها اگرچه ممكن است با گذشت و بخشش همراه باشد، اما لزومي به انجام آنها وجود ندارد. “فرآيند گذشت و بخشش” روندي تدريجي است. 
با انتخاب گذشت و بخشش، سعي مي‌كنيد حقيقت را درباره اتفاقي كه رخ داده، بپذيريد و بتوانيد راهي براي زندگي كردن در وضعيت ذهني كه مساله براي شما حل شده است، بيابيد. 
همان‌طور كه گفته شد، گذشت و بخشش كاري نيست که براي فرد مقابل انجام مي‌دهيد. گذشت و بخشش كاري است كه شما براي خودتان انجام مي‌دهيد. مي‌بخشيد، چون چنين كاری براي شما مفيد است.

چرا بايد ببخشيم؟

تحقيقات فراواني نشان مي‌دهد، تمرين گذشت و بخشش براي سلامت احساسي و بدني شما مفيد است. خشم و رنجش و نفرت، احساساتي هستند كه بار سنگيني را بر سلامت رواني و جسمي شما تحميل مي‌كند. 
زماني كه احساسات خود را پردازش و رها نمي‌كنيد، آنها در وجود شما گير مي‌افتند و ناراحتي‌هاي جسمي مثل درد معده و فشار خون را باعث مي‌شود و همين‌طور به مشكلاتي مانند افسردگي و اضطراب دامن مي‌زند. 
زماني كه مي‌بخشيد، اين احساسات مخرب رو رها مي‌كنید، اگرچه گذشت و بخشش تنها راه خلاصي از اين احساسات نيست. اما يكي از بهترين روش‌ها براي اين كار است.

چرا گذشت و بخشش تا اين اندازه دشوار است؟ 

اگر گذشت و بخشش كاري است كه خودتان براي خود ايجاد مي‌كنيد و اگر اين كار حال شما را بهتر مي‌كند، پس چه چيز گذشت و بخشش را تا اين حد دشوار مي‌كند؟
دلايل فراواني وجود دارد. وجود شما سرشار از فكر به انتقام و مجازات است. از اينكه دست بالا را داشته باشيد، لذت مي‌بريد. نمي‌دانيد موقعيت را چگونه براي خودتان حلاجي كنيد. 
به آدرنالیني(هورمون و انتقال دهنده عصبی) كه خشم براي شما فراهم مي‌كند، اعتياد پيدا كرده‌ايد. 
هويت يك آدم قرباني را براي خود انتخاب كرده‌ايد يا اين كه مي‌ترسيد اگر ببخشيد، مجبور شوید که ارتباط خود را با آن فرد برقرار و یا قطع كنيد. 
اين دلایل را مي‌توانيد با شناخت خود، احساسات، افكار و مرزهايي كه براي خود در نظر مي‌گيريد، برطرف كنيد.
حرکت زندگی به سمت شادی با فراموشی افکار بد گذشته

آيا مجبورم ببخشم؟ 

حال كه مي‌دانيد گذشت و بخشش چه چيزهايي نيست و مي‌دانيد چرا اين‌قدر كار سختي است، وقت آن است كه از خود سوال كنيد، آيا مي‌خواهم كه ببخشم؟ 
با گذشت و بخشش مي‌توانيد به خودتان براي بهبود يافتن از آن چه بر شما گذشته، بهره ببريد و اگر آن را امتحان كنيد، شايد از فوايدش غافلگير شويد. 
اما براي گذشت و بخشش لازم است كه بخواهيد اين كار را انجام دهيد. 
گاهي نمي‌خواهيد ببخشيد، چون رنجش ايجاد شده عمق زيادي دارد. چون آن شخص بيش از حد سوء استفاده‌گر بوده يا اين كه وی هيچ پشيماني از خود نشان نداده است. 
تا وقتي كه رنج و خشم خود را مشخص و تمام و كمال، احساس و ابراز و رها نكرده‌ايم براي اين كار از تمرين های گذشت و بخشش و گام های اساسي آن مي‌توانيد استفاده كنيد.

سعي نكنيد كسي را با زور ببخشيد.

در حقيقت گذشت و بخشش بدون طي مراحل گفته شده تنها زخم‌هاي تو را عميق‌تر مي‌كند. چرا كه تنها دليل آسيب ديدن شما اين نيست كه دل تان نخواسته شخص خاطي را ببخشيد. 
دلايل زير بنايي نياز به رسيدگي دارند و وقتی داشتن چنين احساسات منفي عادلانه به نظر مي‌رسد، نمي‌توانيم بهبود پیدا كنيم. 
چه فكر كنيد كه براي بهبود يافتن به بخشش نيازي داريد و یا نه، فرآيند التيام به خودي خود براي شما حياتي است. در مدتي كه سعي در التيام خود داريد، توجه‌تان را به خودتان معطوف كنيد و به چيزهايي كه زندگي كامل‌تر و بهتري را براي شما به ارمغان مي‌آورد.

چهار گام اساسي در گذشت و بخشش دیگران

اگر به این نتيجه رسيديد كه مايل به گذشت و بخشش هستيد، زمان و مكان مناسبي را براي تنها ماندن با افكارتان در نظر بگيريد و سپس براي گذشت و بخشش حتي زماني كه غير ممكن به نظر مي‌رسد، اين چهار گام را برداريد:
اول) به اتفاقي كه باعث خشم شما شده فكر كنيد.
بپذيريد كه اين اتفاق رخ داده و احساس و واكنش خود را قبول كنيد و براي بخشيدن لازم است كه از حقيقت ماجرا و تاثيري كه بر شما گذاشته، آگاه باشيد.
دوم) به رشدي كه بابت اين اتفاق تجربه كرده‌ايد، اذعان كنيد.
اين كه اين اتفاق باعث شد كه آگاهي از خود و نيازها و مرزهایتان بياموزيد و نه تنها شما از اين اتفاق جان سالم به در برده اید، بلكه چه بسا به خاطر آن اتفاق، رشد كرده باشيد.
سوم) حال به فرد مقابل خود فكر كنيد.
به این فکر کنید که او مرتكب اشتباه شده و همه‌ی انسان‌ها مرتكب اشتباه و خطا مي‌شوند و عملي از زاويه ديد محدود و غير منطقي خود انجام داده و همه ما عملي گاهي بر اثر زاويه ديد محدود و ناعادلانه خود انجام مي‌دهيم.
در حالي كه شما در حال آزار ديدن بوده‌ايد، طرف مقابل در صدد رفع يك نياز بوده است. فكر كنيد اين نياز چه چي چيزي بوده است؟ و چرا اين فرد جهت رفع اين نياز از چنين راه آسيب زننده ای استفاده كرده است؟
چهارم) در نهايت در مورد اطلاع دادن يا اطلاع ندادن به فردي كه از او آسيب ديده ايد، تصميم بگيريد.
اگر تصميم داريد كه تصميم خود را مستقيما به او نگوييد پس اين كار را بايد در خلوت خودتان انجام دهيد و با صدايي كه خودتان آن را بشنويد، “بگوييد كه تو را بخشيدم” و به دنبال آن هر توضيحي كه لازم مي‌بينيد، براي خود بيان كنيد.
گذشت و بخشش مهر اختتامي بر آن چه كه بر شما گذشته، مي‌زند و در عین حال شما هنوز به ياد مي‌آوريد كه چه پيش آمده است.اما ديگر به وسيله آن محدود نمي‌شويد.
با كار كردن روي احساسات خود، مي‌توانيد حدود و مرزهاي خود را تعيين كنيد و با رسيدگي به نيازهايتان، در آينده بهتر مي‌توانيد كه از خود مراقبت كنيد. 
گذشت و بخشش ديگران، راهی شگفت‌انگيز براي گرامي داشتن خودتان است. با اين كار، به دنيا نشان مي‌دهيد كه لايق اين هستيد كه شاد باشيد.
يك تمرين علمي و ساده گذشت و بخشش دیگران
يك راه ساده ی ديگر، تمرين نوشتن است. در يك ساعت از روز كه كسي مزاحم شما نيست و در يك مكان ساكت مستقر شويد و با يك قلم و كاغذ به آنجا برويد و برای كسي كه شما را آزرده، نامه‌اي بنويسيد.
افكار و احساسات و خشم و تجربه خود را با نوشتن بيرون بريزيد و به ياد داشته باشيد كه قرار نيست كسي اين نامه را بخواند و اين نامه‌ی محرمانه شما است و فقط شما از محتوای آن اطلاع دارید.
 بعد از انجام اين تمرين، قلم را به دست ديگر خود بدهيد.
نوشتن با دست غير غالب به شما كمك مي‌كند، كه ذهن تحليلي و قضاوتي خود را دور بزنيد و در اين حالت، احتمالا متوجه مي‌شويد كه با صداقت و راستي بيشتري مي‌نويسيد.
قرار است كه تمامي احساسي كه در درون خود حفظ كرده‌ايد به واسطه قلم خود، به جريان و حركت درآوريد و تصور كنيد كه همه‌ی آن خشم و ناراحتي و احساس شما به كاغذ انتقال مي‌يابد. 
حتي اگر فكر مي‌كنيد که هرگز قادر به گذشت و بخشش او نيستيد و يا نمي‌خواهيد او را ببخشيد، انجام اين تمرين به شما كمك مي‌كند تا حدي بر افكار منفي و از هم گسيختگي كه درباره آن ماجرا از آن فرد داريد ،غلبه نماييد. 
وقتي كسي به ما آسيب مي‌زند، طبيعي است كه خشم و غضب و ميل به انتقام خود را در درون خود نگه داريم و درصدد زمان مناسب انتقام باشيم. 
اما وقتي بر خشم خود غلبه نمي‌يابيم، چون داشتن چنين احساسي عادلانه به نظر مي‌آيد، نمي‌توانيم بهبود بيابيم. 
اما چه ببخشيم و چه نه بخشيم، فرايند التيام و بهبود براي شما ضروري است و تا مدتي كه قصد التيام داريد، توجه را به خودتان معطوف كنيد و به چيزهايي كه زندگي بهتر و كامل‌تري براي شما به ارمغان مي‌آورد، توجه كنيد.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x