20 روش‌ آسان و سریع برای از بین بردن حسادت

20 easy and quick ways to get rid of jealousy

دکتر زهره واثقی | حسادت در زنان | مقابله با حسادت کودکان | با همسر حسود چونه برخورد کنیم | روش‌های درمان حسادت در زندگی | چگونه روی رفع حسادت کار کنم

تا به حال برایتان پیش آمده سخنرانی پرافتخار یک رقیب کاری را ببینید و صدای ضربان قلبتان را بشنوید؟ برایتان پیش آمده شاهد باشید که یک دوست با اعتماد بنفس شما، با دوست دیگرتان صمیمی شود و دستان شما از تصور آن، ناگهان شروع به لرزیدن کند؟ حسادت شوخی نیست! حسادت که همگی ما به ندرت یا به دفعات تجربه‌اش کرده‌ایم، یک هیجان منفی است! که اثرات مخربی بر سلامت جسمی و روحی ما دارد. در ادامه به چرایی حسادت و راه‌های درمان حسادت می‌پردازیم.


تفاوت حسادت با غبطه خوردن

نکته‌ای در این بین هست که تفاوت غبطه خوردن و حسادت را کاملا مشخص می‌کند:

حسادت دقیقا همان حسی است که وقتی یک فرد موفقیتی بدست می‌آورد، ما دوست نداریم آن شخص ( دوست یا غریبه ) به آن موفقیت برسد و بسیاری از مواقع آرزو می‌کنیم که ای کاش به جای او، من صاحب آن موفقیت یا مالک آن چیز بودم.

در غبطه خوردن، فقط حسرت می‌خوریم برای اینکه چیزی را که فرد دیگری دارد، ما از آن بهرمند نیستیم. ولی آرزو نداریم که شخص مورد نظر آن چیزی را که دارد از دست بدهد. اینجاست که حسادت حس بدتر و ناخوشایندی دارد.

چرا که در حسادت بذر دشمنی، کینه توزی، و حس کمبود بسیار شدید است. درحالی که در غبطه خوردن اینگونه نیست، فرد دوست دارد ماشینی را که یکی از خویشاوندان گرفته، داشته باشد ولی این آرزو را نمی‌کند که کاش ماشین آن فرد خراب شود یا تصادف کند!

علل حسادت در چیست ؟

مانند بسیاری از اختلالات، حسادت ریشه در کودکی افراد دارد. از جمله به دلایل زیر:

1) مقایسه شدن

پدر و مادری که بیش از حد فرزندان خود را با دیگران مقایسه می‌کنند. معمولا آن افراد در بزرگسالی خود را با کسانی مقایسه می‌کنند که نسبت به آنها کیفیت‌های خاصی در زندگی دارند.

2) تبعیض والدین

مسئله بعدی تبعیض گذاشتن بین کودکان است. پدر یا مادر، یکی از فرزندان را بیشتر دوست دارند و بیشتر مورد توجه است. این رفتار باعث حس خشم و خصومت در بقیه فرزندان می‌شود.

3) والدین به شدت سخت‌گیر

والدین دیکتاتور هم به این صورت، والدینی که سخت‌گیر هستند و در بچه‌ها این حس عدم امنیت را ایجاد می‌کنند. حس نگرانی را ایجاد می‌کنند و باعث می‌شوند خودپنداره مثبتی نداشته باشند و احساس کنند دوست داشتنی نیستند، احساس کنند مهارت‌ها و توانایی‌های لازم را ندارند و جذاب نیستند. 

درحالی که شاید همه این فاکتورها را داشته باشد! ولی طبیعی است که این فرد با خودپنداری منفی، افراد موفق را که می‌بینند، به جای اینکه با خود بگوید خب من هم موفق هستم، و از داشته‌هایش لذت ببرد، پیوسته به نداشته‌هایش می‌اندیشد و حسرت نداشته‌ها را می‌خورد و آن حس را تبدیل به حسادت می‌کند و در صورت شدید بودن می‌تواند به انتقام جویی تبدیل شود.

4) مورد خشونت یا تبعیض در جامعه واقع شدن

پرخاشگری‌هایی که افراد در محیط خانه، در مدرسه، در اجتماع تجربه کرده‌اند بسیار مهم است. معلمانی که متاسفانه بی‌توجه و ناآگاه هستند. بعضی از دانش‌آموزان را به صورت خیلی ناخوشایند به بعضی دیگر ترجیح می‌دهند و نقاط قوت آنها را به رخ دیگر دانش‌آموزان می‌کشند.

5) تجربه‌ی ترس منفی و شرم در کودکی

ما باید توجه داشته باشیم که شخصیت روانشناسی ما از تولد تا هفت سالگی بیشترین تکامل را می‌یابد. پدر و مادری که تا ۱۴ ماهگی امنیت و آرامش کودک را فراهم نکنند در آن بذر ترس، و تردید می‌کارند.

به همین صورت از ۱۴ ماهگی تا ۳ سالگی کودک نیاز دارد در انجام دادن خیلی از کارهایش آزاد باشد و اگر این کار را نکنیم در کودک حس شرم و تردید پیش می‌آید و کودک خجالتی بار می‌آید و در بزرگسالی به بدترین شکل خود را نشان می‌دهد.

یکی از حساس‌ترین سن‌های تربیت، ۳ تا ۶ سالگی است برای اینکه بچه‌ها یاد می‌گیرند به سه گونه به زندگی خود نگاه کنند:

  • یا رقابتی و جنگجو باشد.
  • یا احساس کنند همه چیز را باید براساس انتقام جویی و تناقض و بدخواهی بدست آورد.
  • یا اینکه با همکاری و تعامل می‌توان به همه چیز رسید ( در اینجا وظیفه پدر و مادر است که با رفتار درست به فرزندان خود بیاموزند که زندگی همه‌اش رقابت و جنگ و درگیری نیست )

20 راهکار از بین بردن حسادت در خود:

1) در مرحله اول باید بپذیرید که حس حسادت دارید. ( بسیاری از افراد برای مقابله با احساسات منفی خود، آنها را سرکوب می‌کنند یا نادیده می‌گیرند، درحالی که درست زمانی می‌توانیم برای مدیریت یا حل آن اقدام کنیم که به پذیرش خود و احساساتمان رسیده باشیم )

2) با تمام جزییات لیستی تهیه کنید که چه مواردی باعث حس حسادت شما می‌شود؟

3) سپس مشخص کنید حسادت را بیشتر در چه شرایطی و یا در مورد چه شخصی دارید؟

4) برای حس حسادت خود امتیازگذاری کنین، مثلا بیشترین میزان حسادت را با عدد 10 نشان دهید. 

5) هر چیزی را که در مورد ایجاد حس حسادت در شما به ذهنتان می‌رسد، بنویسید و در مورد جزئیات آن فکر کنید، مثلا به محیطی که حسادت به شما دست داده، حتی یادآوری کنید چه شکلی بود…

6) برای حسادت خود دلیل بیاورید. ( در اینجا متوجه می‌شوید که در مورد خیلی از حسادت‌‌ها نمی‌توانید دلیل بیاورید و شما بیشتر با مفهوم حسادت آشنا می‌شوید )

7) به داشته‌های خود فکر کنید: خیلی از افراد احساس می‌کنند که دیگران خوشبخت هستند. مثلا فردی اگر صاحب خانه شده صد در صد موفق شده، یا اگر به موقعیت اجتماعی بالاتر رسیده یک آدم خوشبخت است و فرد با احساس حسادت با خود می‌گوید: ببین او خوشبخت شد و من جا ماندم!

8) به داشته‌های خود فکر کنید، حتی می‌توانید دفتر شکرگزاری تهیه کنید چون بحث در اینجاست که از کجا می‌دانید دیگری واقعا خوشبخت است؟ آیا از تمام جزییات زندگی دیگران خبر دارید؟ درک این مسئله کمک می‌کند تا‌حدی بر حسادت خود کنترل داشته باشید و پی ببرید که شاید در خیلی از مواقع شما خوشبخت‌تر هستید.

9) فکر کنید در مورد حسادتی که داشتید چقدر رنج کشیده‌اید؟ در مورد این مسائل فکر کنید و بنویسید. بسیاری مواقعی بوده که شاد بودید ولی تا خبر می‌دهند کسی از اقوام یا دوستان به درجه‌ای از موفقیت رسیده از حسادت به‌هم ریخته‌اید، با وجود اینکه آن روز می‌توانست بهترین روزتان باشد، بدترین روز را برای خود ساختید.

10) مشخص کنین حسادت چه سودی برای شما داشته؟ به هر آن چیزی که حسادت کردید، پیامدهایش را بنویسید، متوجه می‌شوید در بیشتر مواقع حسادت به جای اینکه سبب پیشرفت شما شود در عوض امید و انگیزه‌ی تلاش را در شما کاسته!

11) احساسات دیگرتان را در زمان تجربه‌ی حس حسادت بنویسید و ببینید که چطور زجر و استرس روانی از حسادت کشیده‌اید. افکار و احساسات منفی خود را انکار نکنید، چون نمی‌توان برای مشکلی که تصور کنیم نیست، راه‌حل یافت!

12) یک خطای شناختی دیگری که در اینجا مطرح است این است که اگر فردی چیزی بدست می‌آورد آیا از ما چیزی کم می‌شود؟ پس یک اندیشه غلط باعث یک حس غلط در وجود ما می‌شود. هرکسی از زندگی سهم خودش را دارد.

13) عزت نفس خود را بالا ببرید: روی اعتماد بنفس خود کار کنید. افراد حسود معمولا بطور مثبت خود را دوست ندارند. دلیل این نقایص را با کمک روان‌درمانگر به راحتی پیدا کنید، و سپس برای حل آن مشاوره بگیرید.

14) خود دوست‌دار باشید هر روز کارهایی را که دوست دارید انجام دهید، ورزش بکنید، و به خودتان بیشتر برسید و روی نقاط قوت خود بیشتر مانور بدهید.

15) از افرادی که می‌توانند به شما کمک کنند لیستی تهیه کنید و از آنها کمک بخواهید. ما ذاتا اجتماعی هستیم و می‌توانیم از بار مشکلات و انرژی‌های منفی خود، به کمک دوستان و خانواده‌ی خود بکاهیم.

16) به خود واقعی‌تان بیشتر نزدیک شوید و خودپنداره اشتباه خود را درمان کنید.

17) آرمان‌ها و آرزوهای منطقی داشته باشید. ایده‌آل گرایی و کمال‌طلبی در اکثر مواقع ترس از اقدام را در ما بوجود می‌آورد.

18) با افرادی که حسادت دارند یا منفی‌گرا و کینه‌توز و انتقام‌جو هستند، ارتباط نگیرید! تا انرژی منفی آنها به شما آسیبی نزند، انتخاب کنید همیشه در کنار انسان‌های امن و در محیطی آرام باشید‌‌.

19) برای افرادی که نسبت به آنها حس حسادت دارید آرزوهای خوب بکنید، این کار را روزانه ۵ دقیقه بصورت کلامی یا نوشتاری انجام دهید.

20) تمرین‌ها و تکنیک‌های بالا را حداقل در یک روند دو ماهه ادامه دهید.

کلام آخر: 

منبع حسادت شما هر چه باشد، این هیولای سبز هرگز همراه سرگرم کننده و کارآمدی نیست. حسادت نه تنها می‌تواند روابط شما را با دیگران تضعیف کند، بلکه می‌تواند سلامتی شما را نیز مختل کند. به گفته دونا فریمون پاول  (درمانگر تصویربرداری)  احساساتی مانند خشم، حسادت، نفرت و کینه، ماده شیمیایی بسیار شبیه به آرسنیک را تولید می‌کنند. “به عبارت ساده، احساسات منفی شما سمی هستند.”

دیدگاه خود را تغییر دهید، تا بتوانید از نقاط پیشرفت و تلاش خود، به جای اندازه‌گیری آن با موفقیت‌های دیگران، لذت ببرید. درک منشاء حسادت بسیار مهم است. 

اغلب، حسادت از تمرکز بیش از حد به آنچه دیگران به دست آورده‌اند ناشی می‌شود. به جای حسادت و آنالیز مداوم دیگران، بر اشتراک دستاوردها خود با دیگران تأکید کنید، که معلوم کننده‌ی ارزش پیشرفت شما است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x