چطور می‌تونیم توی هر بحث و جدلی برنده باشیم؟ و طرف مقابلمون رو متقاعد کنیم؟ قطعا با اهرم زور و فشار نمی‌تونیم چنین کاری رو انجام بدیم. 

پس باید در گفتگو استراتژی و یک سیاست مشخص داشته باشیم، البته قاعدتا در صورتی که حق با ما باشه.

افزایش توانایی‌های مرتبط با متقاعد کردن دیگران در گفتگو، می‌تونه به شما کمک کنه که هم توی کسب و کار خودتون، هم توی روابط شخصی‌تون، پیشرفت کنید. 

با یادگیری و ساخت مذاکره قوی و درک شخصی که در حال مذاکره و گفتگو با او هستید، می‌تونید قادر باشید که هر کسی رو بر سر هر موضوعی متقاعد کنید.

راهکارهای برنده شدن در گفتگو/اصول گفتگو/هنر گفتگو/مهارت گفتگو/کارگاه مهارت های زندگی/ مشاوره خانواده/

راهکارهای موثر برای برنده شدن در گفتگو و مباحث

  1. آگاهی کافی داشته باشین.
  2. همدلی کنین.
  3. از جنگ و دعوا دوری کنین.
  4. آرام باشین.
  5. شنونده‌ی خوبی باشین.
  6. منطقی فکر کنین.
  7. ادب را رعایت کنین.
  8. مشاجره رو شخصی تلقی نکنین.
  9. مکالمه ی برد برد بسازین.
  10. آمادگی پذیرش پیشنهادات طرف مقابلتون رو داشته باشین.
  11. خودتان را جای طرف مقابل بگذارین.
  12. بر راه حل تمرکز کنین.
  13. از گفتگو اصلی به حاشیه نرین.
  14. سوال‌های باز بپرسین.
  15. به تفکر خود ایمان داشته باشین.
  16. برای استدلال‌های خود، مثال بزنین.
  17. نشان بدهید که در موضوع بحث تخصص دارین.
  18. اعتماد به نفس خود را حفظ کنین.
  19. احساسات و عواطف را جدی بگیرین.
  20. ارتباط چشمی برقرار کنین.
  21. تن صدای خود را کنترل کنین.
  22. سعی نکنین فقط برنده باشین.

1- آگاهی کافی داشته باشین

دلیل شکست در خیلی از بحث و جدل‌ و گفتگو در درجه ی اول، عدم آگاهی کافی در مورد موضوع گفتگو  یا نادرست بودن چیزی هست که ما داریم از آن دفاع می‌کنیم. در درجه‌ی اول باید اطلاعات لازم که به ما این امکان را بده، تا ایده را رد یا قبول کنیم، در اختیار داشته باشیم.

مثلا اگر فروشنده ماشین هستیم، لازمه که از همه مواردی که به فروش ماشین مرتبط می‌شه، آگاهی لازم را داشته باشیم. همین‌طور باید همه چیزهای لازم را در مورد ماشین‌هایی که رقیب محصول ما هستند، بدونیم. 

ضمنا شرایط مناظره و گفتگو را باید تعیین کنیم، و برای بعضی گفتگو‌های خاص، ممکنه که به دانشی بیشتر از حقایق و اطلاعات در حال حاضر، احتیاج داشته باشیم.

پس برای اینکه با خاطری جمع بتونیم گفتگو کنیم، باید آگاهی لازم را داشته باشیم. ولی در مقابل شاید طرف مقابل ما هم به این دلیل بحث می‌کنه که آگاهی کافی نداره و به محض این که حقیقت رو از ما بشنوه، نظرش تغییر کند.

2- همدلی کنین

یکی از بهترین راه‌های برنده شدن توی بحث و مشاجره این که بدونید در گفتگو و بحث چطور خودتون رو به جای طرف مقابلتون بذارید و با اون همدلی کنید. چون به شما این امکان رو می‌ده، که روی پیدا کردن یک راه حل مناسب در گفتگو متمرکز بشید. 

هیچ کس دوست نداره، با اطرافیانش جر و بحث داشته باشه، اما گاهی این سبک گفتگو برای ابراز عقیده، لازمه. پس یاد بگیرید که اهداف و باورها و انگیزه‌های دیگران را که علت دیدگاهشون است تشخیص بدید و درک کنید و مودبانه رفتار کنید.

تغییر زاویه دید نسبت به یک موقعیت، کمکتون می‌کنه، بدون اینکه وادار بشید، چیزی که طرف مقابلتون می‌گه رو به اجبار قبول کنید، طرف رو درک کنید و موضع دفاعی نگیرید. 

در نتیجه شانس برنده شدن شما در بحث و گفتگو رو بیشتر می‌کند. درک و همدلی اولین قدم، برای شکستن دیواری است که مشاجره بین شما می‌سازد.

3- از جنگ و دعوا دوری کنین

همه می‌دانیم جنگ و دعوا، اصلا خوب نیست و بهتره که با گفتگو، مسائل حل بشه، درست مثل انسان‌هایی متمدن. اما واقعیت این که بعضی از آدم‌های دور و بر ما، بلد نیستند که چطور گفتگو کنند، یا چطور رفتار کنند. در نتیجه گفتگوهای شما تبدیل به مشاجره و درگیری می‌شه.

فراموش نکنید که جنگ و دعوا، جنبه غیر منطقی داره و نمی‌گذاره درست فکر کنید. قرار نیست که اگر کسی مشاجره رو شروع کرد، شما هم با همان شیوه پیش برید. بلکه باید تمام ابزارها و منابع را استفاده کنید، تا طرف مقابل بتونه از زاویه‌ای دیگر به مسائل نگاه کند.

4- آرام باشین

حفظ خونسردی و آرامش یکی از اصلی‌ترین ابزارهایی است که باید در دست داشته باشید، سعی کنید در هنگام بحث و گفتگو آروم باشید. جار‌ و جنجال راه انداختن مثل یک دیوانه، یک روش کاملا نادرست در گفتگو برای متقاعد کردن طرف مقابل است.

خودتون رو از دعوا جدا کنید و روی طرز فکر طرف مقابل و راه‌حل تمرکز کنید، تا هرچه زودتر بتونید، بحث و گفتگو رو تموم کنید.

5- شنونده‌ی خوبی باشین

باید به حرف‌های طرف مقابلتون گوش بدید و زمانی که طرف مقابل پاسخی می‌ده، گوش کنید. هیچ‌وقت وسط جمله طرف مقابلتون ندوید. اعتراض‌ها و انگیزه‌های طرف مقابلتون رو شناسایی کنید.

اگر بدونید که طرف مقابلتون، در حقیقت دنبال چه چیز هست، ممکنه که بتونید آن را در گفتگو برایش فراهم کنید. مواقعی که شما انگیزه‌های قرار گرفته در پشت دیدگاه او را شناسایی می‌کنید، می‌تونید تا بیانتون رو به نحوی بهتر، که برای طرف مقابلتون قابل درک بهتر باشه، تغییر بدهید.

6- منطقی فکر کنین

درگیر احساسات نشوید. باید منطقی فکر کنید و تسلیم هیجانات خودتون نشید. سعی کنید در گفتگو‌ها، احساسات خودتون رو کنترل کنید. نظارت بر احساسات، در حین بحث و گفتگو، خیلی مهمه. 

چون بیشتر گفتگوها، احساسات ما رو تحریک می‌کنه و به سختی می‌تونیم اونا رو بازرسی و آروم کنیم و اصلا کار ساده‌ای نیست، مخصوصا اگر موضوع مورد بحث، حساس و عاطفی هم باشد، اما غیرممکن نیست. 

حالا چطور می‌تونیم تسلیم احساسات خودمون نشیم؟ آن قدرها مشکل نیست، می‌تونید با حفظ خون‌سردی، نفس عمیق بکشید و اگر ممکن بود با مدتی قدم زدن یا با دور شدن از بحث، احساسات خودتون رو کنترل کنید. 

یادتون باشه نه کسی که داد و فریاد می‌کنه قوی‌تر است و نه کسی که ساکت میمونه و گریه می‌کنه و احساس ضعف از خودش نشون می‌ده. بلکه حفظ خون‌سردی، قدرت و تدبیر شما رو نشان می‌ده. 

7- ادب را رعایت کنین

حفظ آرامش در گفتگو، به معنی احترام به نظر طرف مقابل هم هست و به او این فرصت رو می‌ده که بدون تنش، حرف بزنه. بنابراین سعی کنید که ادب رو رعایت کنید. 

رعایت نکردن ادب باعث تحریک خشم طرف مقابل می‌شه و چه بسا که طرف مقابل هم به همون روش به شما پاسخ بده و این کنترل بحث و گفتگو رو از دست شما خارج می‌کنه. 

پس ایجاد احترام متقابل، خیلی حیاتی است. هرگز نمی‌تونید کسی رو که اعتقاد داره، که شما به او احترام نمی‌گذارید، متقاعد کنید. پس به طرف مقابلتون نشون بدید که برایش احترام و ارزش قائل هستید و به قدری خوب باشید که احترام او را جلب کنید.

8- مشاجره رو شخصی تلقی نکنین

یک نکته خیلی مهم‌تر اینکه مذاکره یا مباحث خودتون رو شخصی نکنید. گاهی بحث، واقعا مربوط به شخص شما نیست، یا دست‌کم مستقیما شما رو هدف نمی‌گیره. مثلا اگر رییس شما، به دلیل رفتار نادرست مراجعه‌کننده‌ای، عصبانی و بداخلاقه، ممکنه بی‌دلیل یه نفر دیگه رو سرزنش کنه، که اصلا ربطی به او نداره. 

وقتی مشاجره را شخصی تلقی می‌کنید، همه چیز رو به خودتون می‌گیرید و این باعث می‌شه که گفتگو را مثل یک جنگ ببازید، چرا؟ چون احساسات و هیجاناتتون جولان می‌دهند و نمی‌گذارند که مسائل را منطقی و شفاف ببینید.

9- مکالمه ی برد برد بسازین

از طرف دیگر، اگر نسبت به چیزی که طرف مقابلتان می‌گه، علاقه نشون بدید و هدفتون این باشه، که از این گفتگو، هر دوی شما سود ببرید، احتمال اینکه به چیزی که می‌خواهید برسید، خیلی بیشتر است. پس سعی کنید خودتون و به جای طرف مقابل بگذارید.

10- آمادگی پذیرش پیشنهادات طرف مقابلتون رو داشته باشین

به این جمله دقت کنید “یک اینچ بدهید و یک مایل بگیرید”

بعضی وقت‌ها، قبول کردن یک نکته کوچک از جانب طرف مقابلتون، نشون می‌ده که می‌تونید ذهنیتتون رو تغییر بدید یا نقاط مشترکی با هم در گفتگو دارین. 

می‌تونید افکار طرف مقابلتون رو به خودتون نزدیک کنید. اگر بتونید تسلیم پذیرش برخی نقاط خاص از گفتگو بشید، تا در موضوع کلی بحث رو ببرید، در موقعیت قوی‌تری نسبت به طرف مقابلتون قرار می‌گیرید. 

در گفتگوها، شما محتاج به حمایت از جانب کس دیگری نیستید و در واقع آماده دفاع از حرفای خودتون هستید. مسلما هیچ کدوم از طرفین گفتگو نمی‌خواهند که اشتباه کنند و می‌خواهند تا زمانی که طرف مقابل رو متقاعد نکرده‌اند، به مناظره و بحث خودشون ادامه بدهند.

11- خودتان را جای طرف مقابل بگذارین  

گاهی ممکنه فکر کنید موضوعی که طرف مقابلتون پیش کشیده، اصلا مشکل و مساله‌ی خاصی نیست، اما برای او واقعا خاص هست. اگر خودتان را جای طرف مقابل بگذارید، به‌هیچ‌وجه ضرر نمی‌کنید. 

12- بر راه حل تمرکز کنین

همیشه سعی کنید که گفتگو را به حاشیه نبرید. این نکته خیلی مهمه، چون کمکتون می‌کنه روی موضوع گفتگو، متمرکز بمونید و هدفتون و پیدا کردن راه‌حل قرار بدید. وقتی با کسی بحث می‌کنید، ممکنه که او از موضع اصلی طرد بشه و در مورد چیزایی حرف بزنه، که در اون لحظه جاش نیست. 

13- از گفتگو اصلی به حاشیه نرین

مثلا پیش کشیدن مباحث سال گذشته، گفتگوتون رو به حاشیه می‌برد و از موضوع اصلی فاصله می‌گیرید. اگر چنین اتفاقی افتاد سعی کنید که گفتگو رو به موضوع اصلی برگردونید. به طفره رفتن و به حاشیه کشاندن، نه تنها چیزی را حل نمی‌کند، بلکه بحث و جدل را پیچیده‌تر می‌کند.

طفره نروید، مثلا اگر دارید سعی می‌کنید که بگویید، برج ایفل، یک اثر نمادین است، دیگه وقت خودتون رو صرف نکنید که راجع‌به زیبایی‌های برج ایفل صحبت کنید. پس شرایطتون رو تعیین کنید که این بحث راجع‌به چه موضوعی قرار است باشد. 

14- سوال های باز بپرسین

سعی کنید سوال های باز بپرسید. این تکنیک در برنده شدن توی بحث خیلی کمک می‌کند. چون به تمام افرادی که توی بحث هستند، امکان می‌ده که به راه‌حل فکر کنند.

و به جای آن که سوال‌های اتهام‌آمیز بپرسین، یا پرسشی را مطرح کنین که مساله رو بغرنج‌تر می‌کنه، سوالتون رو طوری بپرسید که طرف مقابلتون احساس خطر و تهدید نکنه. سعی کنید سوال‌هایی بپرسید که او متوجه شکاف‌های موجود در طرز فکرش شود و بفهمد که شما هم متوجه آن موارد شده‌اید.

15- به تفکر خود ایمان داشته باشین

همون اول کار خاطر خودتون رو جمع کنید که دیدگاه خودتون رو درک کردید، چه اینکه موضوع، یک مساله ذهنی باشه، مثلا راجع‌به انتخاب یک فیلم یا متقاعد کردن والدینتون برای اینکه تا دیروقت بیرون باشید و حتی ممکنه این موضوع، بحث در مورد مساله اخلاقی، اجتماعی و سیاسی باشه. 

اعتماد داشتن به دلایل و جنبه‌های فکری که از طرف خودتون مطرح می‌شه، متقاعد کردن طرف مقابلتون رو راحت‌تر می‌کند. در واقع شما باید روند گفتگو رو طراحی کنید.

16- برای استدلال های خود، مثال بزنین

با استفاده از مثال‌های زنده و شواهد واقعی، از استدلال‌های خودتون حمایت کنید. شما باید از جزییات برجسته و فراموش نشدنی که ترسیم‌کننده نظر شما هستند، استفاده کنید. قبلا گفتیم که اگر می‌خواهید کسی رو متقاعد کنید، باید به او نشون بدید، که اطلاعات کافی راجع به موضوع بحث رو دارید.

پس با استفاده از مثال‌های خوب و استدلال‌های محکم، خودتون رو به عنوان یک متخصص در موضوع بحث نشون بدید و باعث بشید که اعتماد طرف مقابلتون رو جلب کنید. برای متقاعد کردن طرف مقابل، نسبت به اعتبار دیدگاه شما، باید به اون نشون بدید که آگاهی کافی نسبت به موضوع رو دارید.

17- اعتماد به نفس خود را حفظ کنین

همان قدری که در متقاعد کردن جسارت دارید، اعتماد به نفس داشته باشید. همه افراد به داشتن اعتماد به نفس، علاقه دارند و هیچ چیز بیشتر از ارائه نظرتون همراه با یقین و جسارت، باعث تقویت توانایی شما در ارائه آن نیست. 

اما چطور تبدیل به یک مذاکره کننده حرفه‌ای بشوید؟ اهمیتی نداره که می‌خواید چه چیزی رو ثابت بکنید، اگر به اون اعتقاد داشته باشید، خودتون به موجه بودن دلیلتون کمک کردید.

دلیر بودن به معنی داشتن حالت تهاجمی و بی وقفه، صحبت کردن نیست. به خودتون اجازه بدید که به عنوان یکی از طرفین مذاکره، اعتماد به نفس داشته باشید و آمادگی پذیرش پیشنهادات طرف مقابل هم داشته باشید.

18- نشان بدهید که در موضوع بحث تخصص دارین

گاهی اوقات، ارائه شواهد و مدارک در رابطه با موضوع بحث، می‌تونه به منزله یک اشتباه منطقی در نظر گرفته بشه، اما می‌تونید با تعریف یک قصه یا مساله شخصی مرتبط با موضوع، احساس همدلی و ترحم در طرف مقابل به وجود بیارید. این کار، الزاما به معنی اثبات چیزی که می‌گویید نیست، اما ممکنه که به اندازه کافی قانع کننده باشد.

19- احساسات و عواطف و جدی بگیرین

اگر می‌خواهید که کسی رو قانع کنید که مثلا مجازات اعدام، قانونی اشتباه است، باید سعی کنید تا احساس پایبندی اخلاقی رو روشن کنید و اون گفتگو رو تبدیل به یک استدلال ذاتی-عاطفی کنید و داستان‌های افرادی که اشتباها به زندان افتاده‌اند و اعدام شده‌اند را با لحنی که باعث جریحه دار شدن احساس طرف مقابلتون می‌شه، تعریف کنید و تاکیدتون رو به روی غیر انسانی بودن این عمل بگذارید.

20- ارتباط چشمی برقرار کنین

در طول مذاکرات و جروبحث، تماس چشمیتون رو حفظ کنید. با این کار به طرف قابلتان نشان می‌دهید که این گفتگو واقعا برای شما اهمیت دارد. نگاه کردن به او نه تنها نشانه‌ی میزان اعتماد به نفس شما خواهد بود، بلکه به منزله‌ی حفظ احترام طرف مقابل گفتگو هم هست.

21- تن صدای خود را کنترل کنین

از تن صدای معمولی استفاده کنید و سعی کنید که آرامش در لحن شما احساس شود.

ضمنا یادتان باشد کسی که در یک مناظره برتری داره، الزاما به این معنی نیست که بیشتر صحبت می‌کند، یا کسی که کمتر صحبت می‌کنه، به این معنی نیست که برنده نیست و نمی‌تونه بقیه رو متقاعد کند. در واقع یادگیری گوش دادن مودبانه، کم‌مصرف‌ترین روش برای انجام مذاکره و گفتگو است. 

درحالی‌ که شاید این راه، روشی فعال برای متقاعد کردن طرف مقابلتون به نظر نرسد، اما دادن وقت برای درک نظرات دیگران به شما این امکان رو می‌ده، که آنها را نسبت به پیشنهادهای خودتون متقاعد کنید.

22- در آخر سعی نکنین فقط برنده باشین

یکی از بهترین راه‌های برنده شدن این است که اصلا سعی نکنید برنده بشید. شاید این حرف ضد و نقیض به نظر برسه، اما واقعا این‌طور نیست. اگر عقیدتون این باشه که تا سر حد مرگ بجنگید، یعنی در حقیقت اجازه نمی‌دید، هیچ تغییری در ذهنتان ایجاد بشه و طرف مقابل هم دقیقا همین‌طور فکر و رفتار می‌کند.

نتیجه گیری:

انجام یک مناظره خوب شبیه ساختن یک میز است. مسلما که باید از موضوع اصلی بحثتون، با دلایل قانع کننده حمایت کنید. درست مثل یه میز که با پایه‌هاش نگه داشته می‌شود. اگر استدلال و دلایل حمایت کننده کافی ندارید، یا نتوانید از اصول گفتگو به درستی استفاده کنید یا آن‌ها را در نظر نگیرین میزتون فقط شبیه یک قطعه چوب است. 

برای کسب این مهارت مهم و کارآمد که در بستر زندگی ما جاریست نیازمند یاری متخصصان آن هستیم. برای تقویت مهارت‌های زندگی می‌تونیم با شرکت در کارگاه‌های روانشناسی و یا چند جلسه‌ مشاوره یاد میگیریم تمام موارد ذکر شده در بالا رو به نحو صحیح در زندگیمان پیاده سازی کنیم. 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x