دیوار سنگی ! این اصطلاح شما را به یاد چه چیزی می‌اندازد؟ آیا اطراف شما کسانی هستند که سکوت می‌کنند،صحبت و گفتگو نمی کنند و اصلا از آنها هیچ صدایی بیرون نمی‌آید؟ 
فکر می کنید که اگر این افراد در زندگی شما باشند،چه قدر حال شما را خوب می‌کنند و چقدر حال شما را بد می‌کنند؟بنابراین اینجا قرار است که بگوییم دیوار سنگی نباشیم.انسان های ساکتی نباشیم، زیرا با سکوت امورات ما حل و فصل نمی‌شود.
با صحبت و گفتگو با خود و دیگران زندگی خود را تغییر بده

اساسا ما انسانها چرا باید با هم حرف بزنیم؟صحبت و گفتگو کنیم؟

به خوبی می‌دانید که ما ناگزیر به ارتباط گرفتن با دیگران هستیم. یعنی زندگی ما یک زندگی اجتماعی می‌باشد و در این زندگی اجتماعی افرادی هستند که ما با آنها در حال تعامل هستیم و راه حل موثر تعامل و ارتباط گرفتن با آنها صحبت و گفتگو کردن می‌باشد. 
هر چه قدر شما این مهارت صحبت و گفتگو را داشته باشید ، در زندگی خود حال بهتری را خواهید داشت  و می توانید ، موفقیت های بیشتری را کسب کنید ، بنابراین به این دلیل است که ترجیح می‌دهیم با یکدیگر صحبت و گفتگو کنیم. 
با صحبت و گفتگو کردن است که شما می توانید سوء تفاهم های پیش آمده را برطرف کنید.
وقتی شما چیزی نمی گویید و صحبت و گفتگو نمی کنید مصداق گفته‌ی گاتمل که می‌گوید انسان‌ها موانعی برای خوشبختی خود دارند یکی از موانعی که وجود دارد سکوت یا همان دیوار سنگی می باشد،قرار می‌گیرید.
دیوار سنگی یعنی از دیوار صدا در می آید ولی از این شخص هیچ صدایی درنمی‌آید.یعنی با سکوت خود تلاش می کنید که طرف مقابل را تنبیه کنید.با تنبیه کردن طرف مقابل نمی‌توانیم مشکلی را حل کنیم، درنتیجه راهی جز گفتگو و صحبت کردن با طرف مقابل نداریم . 
در مسائل زناشویی طبیعی است که زوجین مشکل داشته باشند .همچنین طبیعی است که در ارتباط داشتن با دیگران دچار مشکل شوند پس بهتر است که با صحبت و گفتگو کردن با یکدیگر این سوتفاهم ها را برطرف کنند. 

چرا ما باید با اطرافیان خود صحبت کنیم ؟ 

1. تا بتوانیم سوء تفام ها را با صحبت  کردن برطرف کنیم. 

2. راه حل، حل مسئله با گفتگو کردن می‌باشد . 

اگر شما مسائلی که  با طرف مقابل و یا با دوست خود دارید را مطرح نکنید و خود خوری کنید و نیز اگر این رنج ها و خشم ها را به درون خود بریزید ، خروجی آن چیست ؟ 
مطمئناً خروجی آن حل مسئله نیست. جز اینکه خود را اذیت می‌کنید، جز اینکه به هزار نوع انواع بیماری های جسمی و روانی دچار می‌شوید،چیز دیگری عاید شما نخواهد شد. 
در نتیجه باید مسائل و مشکلات خود را با صحبت و گفتگو کردن حل کنیم. تامشکلاتمان تبدیل به مشکلات فیزیکی و روحی و روانی نشود . 
یکی دیگر از مشکلات اساسی قرن ما افسردگی می‌باشد. اگر می‌خواهید که دچار افسردگی نشوید با اطرافیان خود صحبت و گفتگو کنید.ما می توانیم با صحبت و گفتگو با یکدیگر مشکلات را کاهش و برطرف کنیم. 

3. با صحبت و گفتگو همدیگر را بهتر بشناسیم.

یکی دیگر از دلایل صحبت و گفتگو کردن این است که باعث می‌شود انسان ها همدیگر را بهتر بشناسند. زمانی که شما با شخصی صحبت و گفتگو می‌کنید باعث می‌شود که همدیگر را بهتر بشناسید. 
ما برای جوانانی که در دوران آشنایی هستند و یا در دوران نامزدی می‌باشند، یکی آیتم برای آنها در نظر می‌گیریم.
آیتمی که مد نظر ما می باشد این است که باید پرسش گری را در آن مقطع ارتقاء بدهیم،یعنی اینکه به مهارتی برسیم که چه چیزهایی را بپرسیم؟توجه داشته باشید در این مرحله یک متخصص مشاوره می تواند به افراد، کمک بیشتری نماید. 
بنابراین با صحبت و گفتگو کردن و سوال پرسیدن ، سوتفاهم ها برطرف می‌شود. اما اگر تصمیم گرفیتم که صحبت و گفتگو کنیم باید به چه ملاحظاتی توجه کنیم : 
صحبت و گفتگو مستلزم رعایت اصول ارتباط می‌باشد. اساسا ارتباط، یک تبادل پیام می‌باشد، یعنی شما یک پیامی را می‌فرستید و یک پیام را دریافت می‌کنید.
پس بنابراین هر دو طرف باید تلاش بکنند که آن اصول صحبت و گفتگو کردن را رعایت کنند. 
در ابتدا باید بدانیم گفتگو کردن شامل دو بخش می باشد:
1. خوب گوش کردن یعنی شنونده خوب بودن 
2. خوب صحبت کردن  
در صحبت و گفتگو دو نوع پیام رد و بدل می‌شود:
1- پیام های کلامی 
2- پیام های غیر کلامی
پیام های کلامی همان ادبیاتی می‌باشد که شما در گفتگو های خود دارید. 
پیام های غیر کلامی، یعنی آنچه که در واقع محتوی اصلی صحبت نمی‌باشد. مانند زبان بدن،بلند و کوتاه صحبت کردن،نوع لباس پوشیدن.
بنابراین این خیلی مهم است که شما هنگام صحبت و گفتگو چگونه روبروی فرد نشسته‌اید. حالت چهره شما چگونه است؟ اخم دارید یا نه؟ با پذیرش هستید؟ 
روانشناسان بر این اعتقاد دارند که بیش از 90 درصد تاثیر پذیری صحبت و گفتگو مربوط به محتوای کلام نیست، بلکه مربوط به همین زبان بدن می‌باشد. 
برای اینکه بتوانیم خوب صحبت کنیم باید به یک سری اصول را رعایت کنیم.

اصول خوب صحبت کردن:

1. تماس چشمی : 

زمانی که شما با کسی در حال صحبت و گفتگو کردن هستید،حال اگر در حال صحبت و گفتگو کردن به اطراف نگاه کنید، این حرکت مانع ارتباط موثر خواهد شد.
طرف مقابل به شما می گوید که من با شما صحبت و گفتگو می کنم،چرا حواست نیست و تلویزیون نگاه می کنی؟ 
پس اگر شما به همه جا توجه می‌کنید ولی به طرف مقابل توجه نکنید این از اصول صحبت و گفتگو کردن نیست. 
بهتر است هنگامی که با کسی صحبت و گفتگو می‌کنید در چشم هایش نگاه کنید. نگاهی که توأم با توجه باشد.بطوریکه که طرف مقابل متوجه شود به حرف‌ها و صحبت‌هایش گوش می‌دهید. 
بنابراین همزمان با این که هزار تا کار انجام می دهید بعد هم می‌گویید گوشم با تو است و گوش می دهم،ولی در اصل به طرف مقابل توجه نمی کنید و این اصلا طرف مقابل را راضی نمی‌کند. 

2. در هنگام صحبت کردن با طرف مقابل این نکته یادمان باشد که در مورد موضوع صحبت کنیم. 

یکی از مواردی که در صحبت و گفتگو ها وجود دارد این است  که ما انسان ها از هر دری صحبت می‌کنیم. 
اگر می‌خواهید که صحبت و گفتگوی خوبی داشته باشید، روی یک موضوع تمرکز کنید و صریح و شفاف در مورد اون موضوع صحبت کنید، تا طرف مقابل متوجه صحبت های شما بشود که شما چه می گویید. 
گاهی اوقات ما با صحبت و گفتگو های پراکنده خود طرف مقابل را سر در گم می‌کنیم. توجه کنید که باید موضوع خود را شفاف بیان کنیم و نیز باید در مورد یک موضوع صحبت و گفتگو کنیم. 

3. با طرف مقابل خود همدلی کنیم.

یعنی به طرف مقابل بگوییم که متوجه می شوم که تو چه می‌گویی، بنابراین این همدلی کردن باعث نافذ شدن صحبت و گفتگو شما می‌شود. 

4. در صحبت کردن همیشه از اول شخص استفاده کنید.

یعنی بگویید من نظرم این است. من برداشتم این است و یا من این احساس را می‌کنم . این منِ اول شخص است .

5. بهتر است حرف های طرف مقابل را تفسیر نکنیم . 

6. اگر قرار است با کسی گفتگو داشته باشیم بهتر است به نکات گفته شده توجه داشته باشیم .

مهم است که در کجا و در چه زمانی صحبت و گفتگو می کنیم و یا اینکه اگر از نظر روحی شرایط خوبی نداریم  و حال طرف مقابل هم خوب نیست و طرف مقابل شرایط خوبی ندارد بهتر است صحبت و گفتگو را به تعویق بیندازیم . 
زمانی که در یک مهمانی هستیم و دیگران هم حضور دارند، شرایط خوبی برای صحبت و گفتگو نیست.
بهتر است زمانی که کودکان در اطراف ما هستند و در این حال صحبت هایی رد و بدل می‌شود که برای طرفین اثر بخش می‌باشد بهتر است فرد را به مکانی مناسب‌تری ببریم. 

7. هنگام صبحت کردن به طرف مقابل خود توهین نکنید.

یادمان باشد اگر به شخصی که با او صحبت و گفتگو می‌کنیم توهین کنیم صحبت های ما اثر بخش نخواهد بود. پس هنگام صحبت و گفتگو کردن به طرف مقابل خود توهین نکنید. 
این را بدانید که صحبت و گفتگو کردن شرط دارد و شرط آن احترام گذاشتن به طرف مقابل می‌باشد . 
زمانی که شما به طرف مقابل احترام نگذارید و ارزش قائل نباشید نباید این انتظار را داشته باشید که صحبت و گفتگو کردن شما نتیجه بخش باشد. 
زمانی که نکاتی که در بالا گفته شد در صحبت و گفتگو کردن با دیگران رعایت کنید در آن زمان است که صحبت و گفتگو کردن های شما موثر و ارتباط شما معنا دار خواهد بود و جواب می‌دهد. 

8. شنونده خوبی باشید.

اما بخش دیگر ارتباط لزوما  صحبت کردن نیست، شما باید گوش کنید. یک شنونده خوب باشید . 
شخصی در یک جلسه مشاوره می‌گفت که هر وقت من می‌خواهم با طرف مقابل خود صحبت کنم طرف  مقابل بلافاصله  صحبت کردن را به دست می‌گرفت و اصلا اجازه صحبت کردن به من را نمی داد . 
خب این چه صحبت و گفتگو کردنی است، ما باید در صحبت کردن خود عدالت را رعایت کنیم.یادمان باشد که حتی گاهی لازم است که از کرونومتر استفاده کنیم، تا این که عادت کنیم من چقدر صحبت کردم طرف مقابل من چقدر صحبت کرد؟ 
گاهی شما با هم  نیم ساعت حرف می‌زنید. شما 25 دقیقه صحبت کرده اید و حال اینکه طرف مقابل 5 دقیقه صحبت کرده است و البته در این 5 دقیقه هم تا خواسته حرف بزند شما میان حرف او پریده‌اید. 
بنابراین هنر خوب گوش کردن یکی از مهارت های موثر در ارتباط گرفتن افراد می‌باشد . 
به یاد داشته باشید که اگر می خواهید شنونده خوبی باشید باید به طرف مقابل توجه داشته باشید. 
همان تماس چشمی که شما با طرف مقابل دارید. زمانی که  طرف مقابل با شما صحبت می کند  و شما با او تماس چشمی دارید یعنی  طرف مقابل را به این درک می‌رسانید که من به تو توجه می‌کنم و به حرف هایت گوش می‌دهم . 
توجه داشته باشید که درک کردن طرف مقابل بسیار مهم می‌باشد . 
با جملاتی مانند ” من می‌فهمم تو چی میگی. آره تو خیلی اذیت شدی ؟ حواسم بود . من درکت می کنم “. نشان دهید که طرف مقابل صحبت و گفتگو را درک می‌کنید.
بیشتر اوقات طرف مقابل از ما انتظار خیلی خیلی زیادی ندارد. از ما انتظاری ندارد کاری انجام دهیم فقط انتظار دارد به او گوش دهیم. همین گوش کردن به طرف مقابل کلی از بار روانی طرف مقابل را کاهش می‌دهد . 
بنابراین حرف گوش کنید و هنر خوب گوش کردن را در خودمان تقویت کنیم . 

9. ذهن خوانی نکنید.

یکی از کارهای اشتباهی که ما در صحبت و گفتگو ها انجام می‌دهیم این است که ، ذهن خوانی می‌کنیم،یعنی اینکه زمانی که داریم گوش می‌دهیم ، به این فکر می‌کنیم این فرد در ذهن خود الان چه می‌خواهد به ما بگوید. 
این ذهن خوانی باعث می‌شود که  شما دچار سوء تفاهم شوید و دیگر توجه شما به گفته های طرف مقابل نباشد، بلکه به این فکر می‌کنید که چه جوابی را  آماده کنید که وقتی نوبت  شما شد بخواهید در مورد آن صحبت کنید. 
پس یکی از موانعی که ما باید در گوش کردن به آن توجه داشته باشیم این است که باید توجه کافی به گفته های طرف مقابل داشته باشیم، نه اینکه در پی آماده کردن پاسخ و جواب برای زمانی که نوبت ما می شود باشیم . 
یکی از هنر های  انسان های خوشبخت این است که می دانند چگونه با یکدیگر صحبت و گفتگو کنند . 
این افراد بر سر مسائل خود با یکدیگر گفتگو می‌کنند .بهمین دلیل این افراد، افراد خوشبختی هستند چون که می‌توانند با یکدیگر صحبت و گفتگو کنند و برای یکدیگر وقت می‌گذارند. 
این یکی از نیاز های ضروری و روزمره زندگی افراد خوشبخت می‌باشد. 
انسانهایی که با هم گفتگو نمی‌کنند، با هم حرف  نمی‌زنند و برای هم دیگر وقت نمی‌گذارند قطعا این افراد میزان خوشبختی آنها ، خیلی خیلی کم است و انتظار بروز مشکلات زناشویی در این نوع از زوجین که باهم گفتگو ندارند بیشتر می‌باشد.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x