زمان مانند یک آب روان است. انگار کنار یک رود ایستاده‌اید و آب بسیار زلال و ارزشمندی دارد از کنارتان عبور می‌کند . اگر از این آب استفاده کردید کردید، اگر نکردید می‌رود. شما باید بلد باشید سدی جلوی این آب بگذارید. پس باید مدیریت زمان را بیاموزید.

قانون‌های ساده برای مدیریت زمان و مهارت برنامه‌ریزی

Simple rules for time management and planning skills

دکتر زهره واثقی | مقاله مدیریت زمان | تکنیک مدیریت زمان | جدول مدیریت زمان |نقش مدیریت زمان در زندگی . مدیریت زمان به روش 5s . اصول مدیریت زمان و برنامه‌ریزی | نمونه چک لیست کار روزانه

سن ما می‌گذرد. پیری از آنچه که فکر می‌کنیم به ما نزدیک‌تر است. کسی پایان این زیستن را به ما وعده نداده است. حتی ممکن است همین فردا زندگی تمام شود. یا حتی در همین لحظه! پس دیر یا زود باید مدیریت زمان را یاد بگیریم.

در این مقاله 5 قانون بسیار مهم برای مدیریت زمان را با شما به اشتراک می‌گذاریم. امیدواریم مطالعه این مقاله، مقدمه‌ای باشد برای اینکه شما هم به جرگه آنهایی بپیوندید که ارزش زمان را می‌دانند.

یک اینکه این موضوع راهکار نیست، قانون هست! باید هست! شما باید این پنج قانون را رعایت بکنید. وقتی که می‌گوییم پیشنهاد و توصیه و الی آخر… خیلی از دوستان فکر می‌کنند که می‌شود جور دیگری هم رفتار کرد، می‌شود کار دیگری هم انجام داد.

عمداً عنوان این مقاله پنج قانون گذاشته شده است که یک ذره ارزش و اهمیت داستان برای شما بالاتر برود.

اصلاً مدیریت زمان یعنی چه؟

در ابتدای مطلب گفتیم که زمان چه هست؟ زمان تجربه ما از زیستن است. هر ثانیه که می‌گذرد، ما یک ثانیه پیرتر می‌شویم. یک ثانیه به پایان نزدیک‌تر می‌شویم.

اگر از آن لحظه درست استفاده کرده باشیم ( لذت کافی برده باشیم یا در مسیر اهدافمان از آن بهره برده باشیم ) کمتر پشیمان خواهیم بود.

مدیریت زمان یعنی اینکه من قبل از اینکه آن زمان بیاید و برسد، بدانم که می‌خواهم با آن چه کار کنم؟ بنشینم و دقیق تعیین کنم که بهترین استفاده ممکن از آن لحظه که فردا، پس فردا، سه روز بعد، ۱۰ روز بعد می‌خواهد برای من رخ بدهد چه هست؟ آن را هم انجام بدم و تیک بزنم.

بازنده کسی است که در انتظار معجزه می ماند

تا کسی از راه برسد و آرزوهایش را برآورده سازد

باور کن همه به دنبال رسیدن به آرزوهای خودشان هستند

خودت معجزه زندگی خودت باش

شما وقتی که مدیریت زمان را یاد می‌گیرید، چند اتفاق خوب می‌افتد:
  • با مدیریت زمان حال و لذتتان خیلی بیشتر می‌شود.
  • با مدیریت زمان احساس معنادار بودن در زندگی می‌کنید.
  • با مدیریت زمان تبدیل به یک آدم وقت‌شناس و (on time) می‌شوید.
  • احترام بیشتری برمی‌انگیزید.
  • نتایج بهتری خلق می‌کنید.

همه این‌ها یعنی اینکه زمان این ارزش را دارد که برای مدیریتش وقت بگذارید و مدیریت زمان این ارزش را دارد که یادش بگیرید.

۵ قانون خیلی ساده برای مدیریت زمان

1: فقط از روی برنامه مکتوب کار کنید.

یعنی اینکه کاری را که ننوشتید انجام ندهید! مگر استثنا باشد که یک دفعه اتفاق افتاده باشد یا کار فوری و خیلی مهمی باشد.

شده در یک برگ کاغذ، شده پشت یک کاغذ خیلی کوچک شده، شده روی سررسید، یادآور ( reminder ) گوشی یا هرجا که می‌توانید برنامه مکتوب بچینید بعد اجرایی بکنید.

وقتی برنامه زمانی خود را مکتوب نمی‌کنید چه اتفاقی می‌افتد؟
  • وقتی که شما برنامه مکتوب ندارید، اتفاق‌ها یکدفعه یادتان می‌افتد.
  • یا یک‌دفعه یکی زنگ می‌زند، یکی یک کاری به شما می‌سپارد. در لحظه‌ای که دنبال آن کار می‌روید، یکی از پشت صدایتان می‌کند که: بیا بیا کار من واجب‌تر است. یک یادآوری جدید می‌شود یا همان لحظه فرمان را می‌چرخانید و به دنبال آن کار دوم می‌روید یا نمی‌روید…
  • استرس شما را از پا در می‌آورد!
    آدم‌هایی که مدیریت زمان را بلدند استرس کمتری تحمل می‌کنند. این یکی از دستاوردهای فوق‌العاده مدیریت زمان است.

 شاید برایتان مفید باشد: کنترل استرس | تاثیر استرس بر روان ما15 راه ساده و موثر براي كاهش اضطراب و استرس

2 : هر شب برای روز بعد برنامه‌ریزی بکنید.

خیلی از شما شاید بگویید که: نفست از جای گرم برمیاد. هر شب بشین برای روز بعدت برنامه‌ریزی کن! من اصلاً یک شب مهمانی­ام، یک شب تا ۲ نصف‌شب مهمان داریم، یک شب بچه‌هایم دیر می‌خوابند، یک شب با دوستانم بیرونم…

اگر همچین وضعیتی دارید و روتین شبانه اصولی و درستی ندارید شما عملاً در مسیر موفقیت و حال خوب نیستید!

اگر سبک زندگی ( life style ) شما این است که برنامه شبانه‌تان دست خودتان نیست، مهمان‌هایی که می‌آیند و می‌روند دارند زندگی شما را تعیین می‌کنند، در این صورت شما در مسیر نیستید.

اما به آن گروه اندکی از دوستان که روتین شبانه دارند قویاً توصیه می‌کنم، شب‌ها قبل از اینکه به رختخواب بروید دفتر را باز کنید، سررسید را باز کنید، گوشی را دست بگیرید، ریمایندر را باز کنید و برنامه‌های فردا را بنویسد!

ببینید آن وقت چه خواب آرامی خواهید داشت. علاوه بر خواب آرام، ذهن یک مرور کوچک انجام می‌دهد و عظمت و بزرگی بی‌موردی که برای کار فردا ساخته‌اید، در ذهن شما کوچک‌تر می­شود.

یعنی وقتی می‌نویسید که اقدام برای فلان مورد، تحویل فلان مدرک به فلان جا، نوشتن فلان پروپوزال برای فلان پروژه، تحویل دادن فلان امانتی به فلان فرد، یک‌دفعه آن غول از کارها که در ذهنتان دارید، کوچک می­‌شود.

فردا هم قاعدتا این‌ها رو تیک می‌زنید و به جلو می­‌روید.

3 : کارها را بر اساس اولویت و اهمیت انجام دهید.

یک خبر بد برایتان دارم. آن هم اینکه هر چقدر هم از روی لیست کار کنید، هر چقدر هم از زمانتان بهترین استفاده را داشته باشید، همیشه تعدادی تسک وجود دارد که شما به آنها نخواهید رسید.

پس نگذارید این اتفاق حالتان را بد کند. کل تسک لیست شما تیک نخواهد خورد. فردا هم تیک نخواهد خورد. پس‌فردا هم همینطور!

پس شما همیشه یک‌سری کار انجام نداده، خواهید داشت. با این حالت در صلح باشید. فقط اجازه ندهید موضوعاتی با اهمیت بالا و با اولویت بالا بروند در لیست کارهای انجام نشده.

برای اینکه این اتفاق نیفتد چکار باید بکنید؟

باید کارهایی با اولویت و اهمیت بالا را تشخیص دهید و علامت بگذارید و حتما انجام بدهید. اول بروید سراغ آنهایی که اولویت و اهمیت بالایی دارند.

می‌توانید کارهایی که حتما باید انجام شود، هایلایت کنید! می­بنید یک‌سری کار آن وسط هست که کمتر از 10 دقیقه انجام می‌شود بهتر است زودتر آنها را انجام دهید که زودترهم تیک بخورند و حال شما بهتر شود. بعد به سراغ کارهای زمان‌ و اولویت دار بروید.

خدا زمین رو مدور آفرید تا به انسان بگه

همون لحظه‌ای که فکر می‌کنی به آخر دنیا رسیده‌ای

درست در نقطه آغاز هستی.

۴ : مانع ورود کارهای مزاحم شوید.

فرض کنید یک تعداد کار لیست کردید و این وسط یک دوستی تماس می‌گیرد و می‌گوید می‌شود این متن را برای من ترجمه کنی؟ و شما می‌گویید چشم!

کار خودتان را کنار می‌گذارید. شروع می‌کنید یک ساعت روی ترجمه دوستتان کار می‌کنید. بعد همه کارها یک ساعت عقب می‌افتند. فقط هم یک ساعت عقب افتادن نیست! این ترجمه از شما انرژی گرفته است. این ترجمه قند خونتان را پایین آورده است.

این ترجمه باعث شده که آفتاب هم جابه‌جا شود و شاید آن انرژی که شما می‌خواستید در آن لحظه حال خوب و در آن لحظه نورانی روز انجام بدهید هم افت پیدا کرده و شما عقب افتادید.

چاره اش در یک نه گفتن است حتی به یک دوست.

کارهای مزاحم آنهایی هستند که از این‌ور و آن‌ور می‌رسند و فقط ما چون بلد نیستیم به آنها نه بگوییم می‌رویم سراغشان. فقط کافیست که نگذارید کارهای مزاحم لیست شما را جابه‌جا بکند!

۵ : برای هر کاری شروع و پایان در نظر بگیرید.

ما داریم از چه چیزی صحبت می‌کنیم؟ این قوانین برای چه هست؟ برای مدیریت زمان.

شما وقتی که برای یک کاری زمان اتمام در نظر نمی‌گیرید، کش پیدا می‌کند. مخصوصاً اگر ایده¬آل گرا باشید. بخصوص اگر رابطه درستی بین زمان و کیفیت برقرار نکنید. مخصوصاً اگر بخواهید خلق بکنید، دیزاین بکنید، بنویسید و… این دیگر پایانی ندارد.

یک روز، دو روز، سه روز، ده روز برایش وقت می‌گذارید درحالی که استانداردش در بیزینس شما و با پولی که شما می‌گیرید شاید دو ساعت بوده باشد.

وقتی که می‌آیید برای یک پروژه یا یک فرایند زمان پایان در نظر می‌گیرید، ذهن شما کانالیزه می‌شود. ذهن شما می داند که دوساعت برای نوشتن پروپوزال وقت دارد. از طرفی هم قانون پمودورو را برایش رعایت می‌کنید.

این قانون چه هست؟ 

یک دوره مشخصی کار، یک دوره مشخصی استراحت. 25 دقیقه کار، 5 دقیقه استراحت، ۵۰ دقیقه کار ۱۰ دقیقه استراحت. و در این پریودهای تکرار پومودورو هم می‌بینید که کجای زمان هستید. ایده‌آل گرایی را ذره‌ای کنار می‌گذارید. سلیقه را کمی پایین می‌آورید تا زمان‌بندی مد نظر تیک بخورد.

یک کالباس را تصور بکنید که از این کالباس اسلایس اسلایس بریده می‌شود و از طول این کالباس کم می‌شود. این اسلایس‌ها به شما تقدیم می‌شود. اگر میل بکنید لذت می‌برید و سیر می‌شوید. اگر میل نکنید بلافاصله در کمال بی‌رحمی دور ریخته می‌شود.

این کالباس عمر ما است. و آنچه که از آن بریده می‌شود، زمان است. روزهای زندگی ما و روند زندگی ما است. و اگر درست از آن استفاده نکنیم گویی که عمرمان را دور می‌اندازیم.

توصیه‌هایی برای مدیریت هوشمندانه زمان:

1. برای زمانتان از قبل برنامه‌ریزی کنید.

این یک جمله بسیار تکراری است. مهم نیست کلمه‌ای به نام برنامه‌ریزی چقدر در زندگی شما تکرار شده است یا چقدر شما این کلمه را شنیدید. مهم این است که از کی شروع کردید به اجرا کردن آن .

2. چرا برنامه‌ریزی مهم است؟

یعنی اینکه قبل از اینکه یک زمانی برسد و من بخواهم از آن استفاده کنم، تکلیفم را با آن روشن کرده باشم و بدانم که موقعی که آن بازه زمانی می‌آید و به حال می‌رسد، من قرار است چه کاری بکنم و چه نتیجه‌ای بسازم.

اگر از قبل برنامه‌ریزی نکنید عین یک کشتی می‌شوید که در یک هوای بادی بادبان‌هایش را باز کرده، منتها پایین بادبان شل است و باد به هر سمتی که می‌وزد این بادبان هم می‌چرخد. کشتی یک ذره به سمت شرق می‌رود یک ذره می رود سمت غرب، شمال، جنوب و درجا می‌زند.

توجهتان را جلب می‌کنم به آدم‌هایی که در زندگی دیدید سال‌های سال درجا زدند. آنها برنامه‌ریزی نداشتند و نتوانستند از زمانشان درست استفاده بکنند.

3. حواستان به کیفیت گذران زمان باشد.

براساس توصیه قبلی فرض کنید که ما می‌دانیم که از ساعت دوازده تا ساعت یک‌ونیم قرار هست مطالعه داشته باشیم. این در ظاهر درست است شما هم کتاب به دست می‌گیرید و ورق می‌زنید.

هر کسی هم بخواهد شما را قضاوت بکند در ظاهر می‌بیند که بله شما دارید کتاب می‌خوانید ولی عمق آن مطالعه بسیار مهم است.

اینکه شما چقدر دقیق مطالعه می‌کنید و چقدر درک و دریافت از کتاب دارید. این فوق‌العاده مهم است. توصیه من در موضوع مدیریت زمان و هوشمندی در مدیریت زمان به شما این است که هم با برنامه کار بکنید هم عمیق کار بکنید. دقیق کار بکنید و نتایج خوب بسازید.

4. از تکنولوژی، برای مدیریت زمان استفاده کنید.

همه ما این ورزها یک گوشی هوشمند دستمان داریم. ممکن است که پشت سیستم می‌نشینیم و کار می‌کنیم. انواع ساعت‌های هوشمند در دستمان باشد.

قابل توجه دوستانی که می‌خواهند مدیریت زمان بکنند ولی حتی به یک ساعت نگاه نمی‌کنند! خب شما نمی‌دانید چه اتفاقی در حال رخ دادن است. نمی‌دانید چقدر زمان گذشته و چقدر زمان مانده.

درست مثل آدمی که پول خرج می‌کند ولی نمی‌شمارد چقدر خرج کرده، چقدر مانده. یک روز هم کارت می‌کشد و می‌بیند که ته حسابش هیچی نمانده است.

چگونه از تکنولوژی برای مدیریت زمان استفاده بکنیم؟

ما در تکنیک پومودورو ( pomodoro ) یاد می‌گیریم که چگونه ساعتمان را کوک بکنیم و عمیق بنشینیم و کار بکنیم. تکنولوژی‌ها به شما کمک می‌کنند مدیریت زمان داشته باشید به شرطی که از آنها درست کمک بخواهید.

5. لازم نیست هر کاری را خودتان انجام بدهید.

همانطور که بالاتر اشاره کردیم لیست کارهای شما قرار نیست هرگز تمام شود. کارهای امروز تمام می‌شود، کارهای فردا بیشتر از امروز.

یک مقدار از کارهای فردا می‌ماند و تلمبار می‌شود روی کارهای پس‌فردا و بیشتر و بیشتر و بیشتر می‌شود. مگر اینکه شما هنر اولویت‌بندی کارها را بلد باشید.

در مسیر استفاده هوشمندانه از زمان بسیاری از کارها را باید حذف بکنید و بسیاری از کارهای لازم الاجرا را باید واگذار کنید کس دیگری برایتان انجام دهد.

6. در نهایت خیلی مراقب دزدان زمان باشید.

انقدر این ظرف زمان ما سوراخ سنبه دارد که مدام دارد چکه می‌کند. مدام از آن می‌رود:

  • یوتیوب زمان را از ما می‌دزدد.
  • اینستاگرام زمان را از ما می‌دزدد.
  • یک ربع بیست دقیقه‌های بین جلسات، بین کارها، ترافیک و هزاران چیز دیگر از ما زمان را می‌دزدد.

تا زمانی که سوراخ سنبه‌های این ظرف را نگیریم همیشه زمان کم خواهیم آورد و یک نکته جالب هم این است که انقدر این سوراخ‌ها ریز هستند و انقدر این نشتی کوچک است که اصلاً باورمان نمی‌شود چنین نشتی وجود دارد.

کافی است گوشیتان را کنار بگذارید و ببینید چقدر نشتی داشتید! کافی است که تایم بین جلسات بین کارها، 10 دقیقه مانده به ناهار، آن ده دقیقه یک ربعی که منتظر هستید اتوبوس برسد از آنها درست استفاده کنید و ببینید چه معجزه‌ای اتفاق می‌افتد.

سخن آخر:

حواسمان باشد برنامه‌ریزی و مدیریت زمان یک مهارت است، که از کودکی باید آن را آموخته باشیم و اگر در آن ضعف داریم حتما به توسعه‌ی فردی خودمان اهتمام لازم را بگذاریم.

هر فرد چه کودک، چه نوجوان، چه بزرگسال نیاز دارد برای بهبود مهارت‌های زندگیش در جای لازم، از متخصص و کارشناس مسلط بر حیطه‌ی روانشناسی و رفتاردرمانی بهره‌مند شود.

اگر با عدم توانایی مدیریت زمان، هزاران کار نصفه و نیمه دارید، اگر بارها به خاطر نداشتن مهارت ” نه ” گفتن، کارهای مهم و ضروری خود را فدای تقاضای دیگران کرده‌اید و به همین خاطر از خودتان و پیشرفتتان ناامید شدید.

وقتش رسیده است که به بهترین روانشناس مراجعه و زندگی خود را متحول کنید. برای شروع در شماره‌ی یک لیست کارهای خود ” دریافت نوبت مشاور روانشناس ” را بنویسید و همین امروز آن را تیک بزنید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x