شخصیت کمال گرا

کمال گرایی انگیزه‌ای است برای دیده شدن، احساس کردن، و کامل بودن. اگر چه جامعه بطور کلی کمال گرایی را یک ویژگی مثبت می‌داند اما می‌تواند اثرات منفی هم داشته باشد.
یک فرد با شخصیت کمال گرا دارای استانداردهای بیش از حد بالا و خود ارزیابی بیش از حد انتقادی هست، این افراد روی کمال پافشاری می‌کنند و هر چیزی را بی‌عیب و نقص قبول می‌کنند. 
این وضعیت می‌تواند بصورت انتقاد از خود و دیگران و در تلاش برای کنترل موقعیت، در افراد با شخصیت کمال گرا ظاهر بشود.
اگر از خودتان می پرسید که آیا شما یک فرد با شخصیت کمال گرا هستید یا نه؟ احتمال زیادی وجود دارد که حداقل تا حدی کمال گرا باشید. 
همچنین به دلیل معانی مثبت کلمه کامل، احتمال زیادی وجود دارد که تمایل به کمال گرا بودن داشته باشید.
افراد با شخصیت کمال گرا بسیار شبیه افراد موفق هستند،اما با تفاوتهای کلیدی.

10 نشانه افراد با شخصیت کمال گرا و تفاوت‌های آنها با افراد موفق

۱.همه چیز یا هیچ

افراد با شخصیت کمال گرا مثل افراد موفق برای رسیدن به اهداف خود، بسیار تلاش می‌کنند. 
در حالی که یک فرد موفق می‌تواند با انجام یک کار عالی و درست به برتری راضی بشود حتی اگر اهداف آن بطور کامل برآورده نشوند. 
اما یک فرد با شخصیت کمال گرا ، چیزی کمتر از کمال را قبول نمی‌کند، تقریباً کامل به عنوان یک شکست برای این افراد تلقی می شود.

۲.بسیار انتقادی بودن

فردی با شخصیت کمال گرا بیشتر از خودش و دیگران انتقاد می‌کند تا یک فرد موفق.افراد موفق به دستاوردهایشان افتخار می‌کنند و تمایل دارند از دیگران حمایت کنند.
افراد با شخصیت کمال گرا اغلب اشتباهات و عیب ها را تشخیص می‌دهند.یک فرد با شخصیت کمال گرا بیشتر به کاستی ها توجه می‌کند و در دیدن هر چیز دیگر مشکل دارد.
وقتی شکست اتفاق می‌افتد، افراد با شخصیت کمال گرا نسبت به خودشان و دیگران بیشتر قضاوت کننده و سخت گیر هستند.

۳.احساس تحت فشار قرار دادن و ایجاد ترس

افراد موفق معمولا با تمایل به دستیابی به اهداف، به سمت اهدافشان کشیده می‌شوند. 
آنها همچنین در مقابل کمال گرایان معمولا با ترس از اینکه ممکن است کمتر به اهدافشان برسند، تحت فشار قرار می‌گیرند.

۴. داشتن استاندارهای غیر واقعی

یکی دیگر از نشانه های افراد با شخصیت کمال گرا ،تعیین اهدافی است که معقول نباشند. 
افراد موفق می‌توانند هدف‌های بزرگی را برای خود تعیین کنند و بعد از رسیدن به این اهداف،از مسیر رسیدن به اهدافشان لذت می‌برند.افراد با شخصیت کمال گرا اغلب اهداف اولیه خود را دور از دسترس تعیین می‌کنند.
از آنجایی که یک فرد با شخصیت کمال گرا تمایل به داشتن استانداردهای غیر واقعی دارند، آنها اغلب موفقیت را رد می‌کنند.چون احساس می‌کنند که در کارهایشان هرگز آنقدر خوب نیستند که به این سطح از موفقیت برسند.

۵. تمرکز فقط بر روی نتایج

افراد موفق می‌توانند از روند سیر یک هدف به همین اندازه یا بیشتر از رسیدن واقعی به هدف لذت ببرند. برعکس افراد با شخصیت کمال گرا هدف را می بینند نه چیز دیگری را. 
آنها آنقدر نگران رسیدن به هدف و دوری از شکست هستند که نمی‌توانند از روند رشد و تلاش لذت ببرند.
چگونه به کمال گرا بودن غلبه کنیم؟

۶. احساس افسردگی در اثر اهداف محقق نشده

افراد با شخصیت کمال گرا اغلب از افراد موفق کمتر خوشحال هستند.در حالی که افراد موفق می‌توانند به راحتی از ناامیدی دوری کنند، به راحتی احساس شکست می کنند و همچنین در احساسات منفی خود غرق می شوند. 
افراد با شخصیت کمال گرا زمانی که همه چیز آنطور که انتظار دارند پیش نرود برای ادامه کار خیلی دست و پا می‌زنند. علاوه بر شاد بودن کم، افراد با شخصیت کمال گرا دارای سطح بالایی از اضطراب و سطح پایین‌تری از سلامت روان هستند.

۷.ترس از شکست

افراد با شخصیت کمال گرا نسبت به افراد موفق بیشتر از شکست می‌ترسند. 
از آنجاییکه آنها بیشتر درگیر نتیجه هستند و از چیزی کمتر از کمال ناامید می شوند، شکست برای آنها یک چشم انداز ترسناک تبدیل می‌شود و شروع به کار جدید برای آنها دشوار است.

۸.به تعویق انداختن

اصلا منطقی به نظر نمی رسد که به تعویق انداختن کار، ویژگی شخصیتی افراد کمال گرا باشد، چون این یک ویژگی هست که می تواند برای بهره برداری مضر باشد.
تحقیقات نشان داده است که یک فرد با شخصیت کمال گرا، برای موضوعاتی که نیاز به تطبیق با محیط خود است، که کمالگرایی ناسازگار به آن گفته می شود، اغلب مستعد به تعویق انداختن کار هستند. 
دلیل این موضوع این است که افراد با شخصیت کمال گرا از ترس شکست گاهی آنقدر نگران انجام کاری می‌شوند که بی حرکت می‌شوند و اصلا نمی‌توانند کاری انجام دهند. 
این به تعویق اندختن می تواند منجر به شکست بیشتر شود و چرخه معیوب و فلج کننده‌ای را تداوم ببخشد.

۹.حالت دفاعی

از آنجا که یک عملکرد با نتیجه‌ی کمتر از ایده آل و مطلوب، برای افراد با شخصیت کمال گرا بسیار دردناک و ترسناک هست آنها اغلب به انتقاد سازنده پاسخ تدافعی دارند. 
اما از طرف دیگر افراد موفق می‌توانند انتقاد سازنده را به عنوان اطلاعات ارزشمندی ببینند که به بهبود عملکرد آینده آنها کمک می‌کند.

۱۰.عزت نفس پایین

افراد موفق از عزت نفس بالایی برخوردارند. این موضوع در مورد افراد با شخصیت کمال گرا صدق نمی‌کند.
با اینکه تلاش برای کمال گرایی با عزت نفس بالاتر همراه است، اما چون فردی با شخصیت کمال گرا خودش را انتقادی ارزیابی می‌کند باعث کاهش عزت نفسش می‌شود. 
افراد با شخصیت کمال گرا همچنین می‌تواند به دلیل ماهیت انتقادی و تندی که دارند باعث بشوند دیگران از آنها دوری کنند و یا تنها و منزوی بشوند. 
این موضوع حتی می‌تواند منجر به عزت نفس پایین‌تر هم بشود و در نهایت تاثیر جدی بر روی فرد و رضایت کلی از زندگی‌اش داشته باشد و در عین حال روی روابط آنها هم تاثیر بگذارد.

علل کمال گرایی :

۱.ترس از قضاوت یا عدم تأیید دیگران
۲.تجربیات اولیه دوران کودکی، مثل داشتن والدینی با انتظارات غیر واقعی
۳.داشتن یک وضع سلامت روان مرتبط با تمایلات کمال گرایی، مثل اختلال وسواس فکری

مشکلات کمال گرایی :

۱.دست یابی کمتر و استرس بیشتر نسبت به افراد موفق دارند.
۲.کمال گرایی ناسالم باعث تمرکز بیش از حد بر کنترل شخص می شود.
3.به افزایش استرس کمک می‌کند.

چگونه به کمال گرا بودن غلبه کنیم؟

۱.ایجاد محیطی که در آن احساس پذیرش کنیم.
۲.با خود مکالمات مثبت داشته باشیم.
۳.عدم مقایسه خود با دیگران.
۴.تمرین تمرکز حواس به شما کمک می‌کند تا یاد بگیرید چطوری روی زمان حال تمرکز کنید بدون اینکه نگران گذشته یا آینده باشید.
۵.استفاده از تکنیک های درمان شناختی رفتاری، مثل به چالش کشیدن افکار منفی.
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x