گذر از بحران میانسالی زنان با 15 نکته و راهکار

تعریف میانسالی | درمان بحران میانسالی | بحران میانسالی چیست | علائم بحران میانسالی | سن جوانی در ایران | دکتر زهره واثقی

بحران میانسالی چیست؟ چه سنی در بحران میانسالی قرار میگیریم؟ علائم بحران میانسالی چیست؟ اصلا چطور از میانسالی ، بدون بحران گذر کنیم؟ افراد در دوره‌های مختلف زندگی با بحران‌های زیادی روبرو می‌شوند که بحران میانسالی هم یکی از آنهاست. در این مقاله قصد داریم که به تعدادی از علائم بحران میانسالی و نکته‌ها و راهکارهای مرتبط با آن اشاره کنیم.

علائم بحران میانسالی

از سن ۴۰ تا ۵۰ سالگی معمولاً خانم‌ها متوجه تغییراتی در درون خودشان می‌شوند که به آن بحران میانسالی می‌گویند. این مفهوم در برخی خانم‌ها حتی در سن ۶۰ سالگی رخ می‌دهد. 

هیچ شواهد تجربی‌ به صورت کلی برای واکنش به این بحران وجود ندارد و در هر فرد متفاوت است، اما می‌توانیم آن را یک پدیده عمومی معرفی کنیم که باعث تغییرات زیادی در زندگی زنان می‌شود و از لحاظ احساسی آنها را دچار بحران می‌کند.

علائم بروز یافته در بازه‌ی سنی میانسالی باعث از بین رفتن اعتماد بنفس و مشکلات هویتی و… در فرد می‌شود. که شامل موارد زیر است:

1. افزایش یا کاهش شدید وزن

بحران میانسالی معمولاً علائم مشابهی با افسردگی دارد، که تغییر وزن یکی از آن علائم است. افزایش یا کاهش وزن یکی از نشانه‌‌هایی است که مشخص می‌کند فرد دچار بحران میانسالی شده است.

البته بعضی از تغییرات کاملاً طبیعی هستند، اما گاهی اوقات همین تغییرات وزنی تا حدی شدید می‌شود که فرد میانسال نیاز به مراجعه به پزشک پیدا می‌کند.

2. بی‌تفاوتی

اگر مشاهده کردید که خودتان، یا یک خانم میانسالی از اطرافیانتان به یک‌باره، هیجانات خود به اتفاقات را از دست داده و دیگر از چیز خاصی لذت نمی‌برد، احتمالاً در بحران عاطفی میانسالی قرار گرفته است. 

این بی‌تفاوتی و بی‌احساسی در میانسالی افراد به طور وسیعی مشاهده می‌شود و گاهی اوقات بسیار پیچیده می‌شود. در این مراحل باید سعی کنید که برای خودتان هدف تعیین کنید و برای رسیدن به هدف تلاش کنید تا کم کم خودتان را از این بی‌تفاوتی شدید نجات دهید.

3. حسادت

آیا متوجه شده‌اید که مدام در حال مقایسه خودتان با دیگران هستید؟ نسبت به موفقیت دیگران حسادت می‌کنید؟ البته این موضوع برای تمام افراد میانسال کاملاً یکسان رخ نمی‌دهد. 

برای درمان این مشکل می‌توانید به خود یادآوری کنید که چه دستاوردهایی در زندگی داشته‌اید که روی موفقیت‌های بعدیتان نیز تاثیر مثبتی می‌گذارد. زمانی که خود را بیش از حد، درگیر آنالیز و تجزیه و تحلیل زندگی دیگران می‌کنید، باید فکرتان را منحرف کنید! و سعی کنید خودتان را ارتقا بدهید تا حس کمبود در شما کاهش پیدا کند.

4. درد جسمی غیرمعمولی

مشکلات روحی روانی تا حد زیادی بر روی مشکلات جسمی تاثیرگذار است که بحران عاطفی میانسالی هم از این قاعده مستثنا نیست. مشکلات گوارشی و سردرد یکی که از علائمی است که می‌تواند به دلیل مشکلات روحی روانی در یک خانم میانسال ایجاد شود. 

بسیار افراد در بحران میانسالی ممکن است دچار مشکلات میگرن هم بشوند.

5. ارزیابی شخصی

از خودتان سوالات عمیق می‌پرسید و علائم خودتان را بررسی می‌کنید؟ یکی دیگر از نشانه‌ها این است که افراد میانسال مدام به تجزیه و تحلیل خودشان می‌پردازند و مدام فکر می‌کنند که کار و رفتاری را اشتباه انجام داده‌اند و به شدت به دنبال ارزیابی خودشان هستند. 

گاهی اوقات این علائم باعث می‌شود که افراد میانسال به اصلاح رفتار اشتباه خودشان بپردازند، اما زیاده‌روی در آن، موجب تصمیمات اشتباه و آسیب در میانسالی می‌شود.

6. تصمیمات خطرناک

به علت تجزیه و تحلیل بالا در رفتار ممکن است افراد میانسال به نتایج نادرست دست پیدا کنند و باعث شود که به مقاصد خوبی نرسند و این موضوع در روابط عاطفی میانسالی بیش از بقیه موارد دیده می‌شود. مثلا برخی طلاق‌ها در میانسالی خانم‌ها رخ می‌دهد.

7. از دست دادن توانایی ذهنی

شاید این جمله را زیاد از افراد میانسال، مخصوصاً خانم‌های میانسال شنیده باشید که: 

  • احساس می‌کنم دارم دیوانه می‌شوم. 
  • نمی‌توانم چیزی را به یاد بیاورم. 
  • برای چه کاری به این اتاق وارد شدم؟
  • از هر چیزی که فراموش می‌کنم، عصبانی می‌شوم 

این جملات در افراد میانسال و مبتلا به بحران آن پیش از بقیه به گوش می‌خورد و افراد میانسال تا جایی پیش می‌روند که حالت نامتعادلی در اعصاب و روان پیدا می‌کنند و مرتب به این فکر می‌کنند که در حال از دست دادن توانایی ذهنی خودشان هستند و دیگر امیدی به عملکرد ذهنی آنها در میانسالی نیست.

8. نخوابیدن در شب

اگر جزو افراد میانسالی هستید که شب‌ها به خواب نمی‌روید و مدام در جای خود غلت می‌زنید احتمالاً هورمون‌های شما دچار عدم‌تعادل و به هم‌ریختگی شده است. خانم‌های میانسال معمولاً با بی‌منظمی در سیکل قاعدگی هم مواجه می‌شوند و سطح هورمون‌ها در بدنشان به شدت جابجا می‌شود.

9. آینده‌نگری ناامیدانه

در میانسالی افراد خوش‌بینی خود را تا حد زیادی نسبت به آینده از دست می‌دهند و دید خوبی به آینده ندارند. در بحران میانسالی خانم‌ها نمی‌توانند ذهن خودشان را به سمت اتفاقات مثبت متمرکز کنند. 

البته این موضوع کاملاً طبیعی است که یک میانسال، به نسبت در سنین جوانی خود، خوشبین‌تر باشد. این را می‌توانیم نشانه شادابی و سلامت کامل آنها در جوانی بدانیم.

زندگی مانند نقاشی کردن است 

خطوط را با امید بکشید

اشتباهات را با آرامش پاک کنید

قلمو را در صبر غوطه‌ور کنید

و با عشق رنگ بزنید❤️

10. کلافگی مداوم

کلافگی و خستگی یکی از نشانه‌های بحران میانسالی است. افراد در سنین نوجوانی هم مشابه این احساس را تجربه می‌کنند که ممکن است در بحران میانسالی دوباره برای آنها اتفاق بیفتد. 

این کلافگی باعث می‌شود که افراد دست به کارهای عجیب و غریب و برخلاف عرف بزنند، مثلاً ممکن است برخلاف همیشه، یک‌باره به برنامه‌های آموزشی آشپزی علاقمند شود و یا ناگهان از آن دست بکشند! در واقع نوعی سردرگمی به آنها دست می‌دهد.

11. حس از دست دادن

آیا میانسالی هستید که فکر می‌کنید که به دنیا آمده اید تا همه چیز را از دست بدهید؟ آیا فکر می‌کنید که امکان رسیدن به هیچ کدام از آرزوهایتان دیگر وجود ندارد؟

حس از دست دادن آرزوها و خواسته‌ها، یکی دیگر از نشانه‌های بحران میانسالی است که موجب ناامیدی می‌شود و در این صورت ترس شدیدی به افراد غلبه می‌کند. در نتیجه انگیزه و تلاش خودشان را از دست می‌دهند.

12. نگرانی در مورد ظاهر

اینکه افراد در میانسالی همچنان دوست دارند خوب به نظر بیایند یک طرف قضیه است، اما اینکه مرتب جلوی آینه بایستند و نگران ظاهر خودشان باشند طرف دیگر قضیه است! در بحران میانسالی افراد به شدت اعتماد بنفس خود را در مورد ظاهرشان از دست می‌دهند و به خاطر صورت خودشان خجالت زده هستند.

13. بی توجهی کامل نسبت به ظاهر

گاهی افراد از آن طرف بوم می‌افتند و در میانسالی توجه خودشان را نسبت به ظاهر کامل کنار می‌گذارند. آنها هیچ‌گونه اقدامی را برای زیبایی ظاهر و مرتب کردن خودشان انجام نمی‌دهند و هیچ امیدی به بهتر شدن ظاهر خود ندارند که این هم یکی از نشانه‌های مشابه افسردگی است.

14. تصور پیری

بحران میانسالی برای افراد ۴۰ تا ۵۰ سال رایج‌تر است. بسیاری از افراد مبتلا به بحران میانسالی به شدت خودشان را پیر می‌دانند و در شدیدترین حالت هم منتظر تمام شدن عمر خود هستند! 

این احساس پیری باعث می‌شود که در همین سنین خودشان را از کار افتاده بدانند و در نتیجه دیگران هم کمتر روی آنها و قابلیت‌هایشان حساب باز می‌کنند، که باز همین احساس را در آنها تشدید می‌کند.

15. فکر کردن زیادی به گذشته

افراد در بحران میانسالی، مدام به گذشته فکر می‌کنند. آنها این تفکر را دارند که تمام روزهای شاد و خوب آنها از بین رفته و دیگر راهی یا علتی برای شاد بودن وجود ندارد. حتی مرتب به روزهای بد زندگی فکر می‌کنند

افراد مبتلا به بحران میانسالی عادت دارند که مدام اتفاقات بد زندگی را برای خودشان یادآوری کنند که این کار باعث احساسات منفی و خود‌سرزنشی در آنها می‌شود و به مرور تاثیرات بسیار منفی در زندگی آنها خواهد گذاشت.

علت بحران میانسالی


معمولاً بحران میانسالی را به دلایل مختلفی می‌توانیم ربط بدهیم، اما دلیل عمده بحران میانسالی به دو بخش احساسی و بخش اجتماعی، تقسیم می‌شود.

بخش احساسی

وقتی به سن میانسالی می‌رسید ممکن است با مشکلاتی از قبیل ضربه روحی روانی سخت مواجه شوید. مرگ یکی از اعضای خانواده، تغییر در شناخت هویتی، مشکل روحی و جسمی، احساس کمبود و حتی احساس پوچی که باعث به وجود آمدن بحران میانسالی و علائم آن می‌شود.

بخش اجتماعی

علت بحران میانسالی این است که در هر جامعه‌ای توجه به خانم‌های جوان بیش از توجه به خانم‌های میانسال است. خانم‌ها با رسیدن به این سن کم کم توجه افراد زیادی را در جامعه از دست می‌دهند که همین امر باعث پا گذاشتن به این بحران می‌شود.

چگونه با بحران میانسالی مبارزه و مقابله کنیم؟

همیشه توصیه روانشناسان و متخصصان در این زمینه این است که با ترس‌های خودتان روبرو شوید و در جهت بهبود آن قدم بردارید و از نتیجه‌های آن شگفت زده خواهید شد و البته کنار آن می‌توان اقدامات مهم دیگری هم انجام داد که در این بخش به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم:

صحبت با درمانگر

ذهن‌درمانی را می‌توان از طریق درمانگر پزشک و مربی ذهن انجام دهیم. در هر صورت داشتن یک درمانگر در این زمینه بسیار کمک کننده است.

صحبت کردن با دوستان

مطالعات نشان می‌دهد که سپری کردن دوران میانسالی وقتی دور خودتان را با دوستانتان احاطه کنید بهتر می‌شود و با این کار احساس شادابی بیشتر و بهتری خواهید داشت.

وصل شدن به طبیعت

وقت گذاشتن در طبیعت حتی برای چند دقیقه بسیار مفید است و می‌تواند روحیه شما را بازیابی کند. پس هرگز در منزل نمانید و به افسردگی خودتان دامن نزنید.

انجام درمان‌های خانگی

خبر خوب اینجاست که می‌توان برای بحران میانسالی، درمان‌های خانگی خوبی پیشنهاد داد. مثلا مصرف میوه و سبزیجات رنگی و پروتئین می‌تواند به بدن شما کمک کند که با این شرایط کنار بیایید. همینطور مکمل‌های ملاتونین و منیزیم به فرد کمک می‌کند که خواب شبانه راحت‌تری داشته باشه و اضطراب خود را کاهش دهند.

نوشتن دستاوردها

زمانی که دستاوردها و موفقیت خود را روی کاغذ پیاده کنیم، بیش از قبل قدر آنها را می‌دانیم و به موفقیت‌های خود پی می‌بریم، در نتیجه احساس مفید بودن بیشتری می‌کنیم که در بهبود روحیه بسیار موثر است.

ورزش کردن

ورزش کردن تا حد زیادی روی روحیه شما تاثیرگذار است. مخصوصاً اگر برای ورزش خودتان، هدف خاصی معین کرده باشید. ورزش‌هایی مثل یوگا و مدیتیشن هم در دوران میانسالی به شما کمک بسیاری برای بهبود ذهنی خود می‌کند.

پذیرش بحران

اگر افراد این بحران و سن خودشان را به عنوان یک چیز طبیعی در زندگی بپذیرند، راحت‌تر با مشکلات آن کنار می‌آیند.

داوطلب شدن

سعی کنید در مسائلی که فکر می‌کنید از عهده انجام آن برمی‌آیید، داوطلب شوید و برایش تمام تلاشتان را بکنید که همین تلاش باعث انتقال حس شادی و جوانی می‌شود.

بحران میانسالی چقدر طول می‌کشد؟

اگر هیچ اقدامی در جهت بهبود آن انجام ندهید، ممکن است ۲ تا ۳ سال طول بکشد. حتی اطرافیان از ناآگاهی یا نادانسته به شما پیشنهاداتی بدهند، که باعث شدت گرفتن مشکلات شما بشود، پس حتماً با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید تا مدت آن را به حداقل برسانید.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
دکتر زهره واثقی، مشاور و روانشناس خانواده و زوج درمانگر، متخصص در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، اختلافات زناشویی،اضطراب، مشاوره تربیت کودک،اختلالات یادگیری کودک و آموزش مهارت های زندگی هستند و با توجه به سوابق زیادی که در زمینه های مختلف درمان گری دارند می توانند بهترین راهکارها و راه حل ها را برای شما ارائه دهند.دکتر زهره واثقی یکی از بهترین روانشناسان در شمال تهران هستند.
روانشناس خانم دکتر زهره واثقی
مقالات منتشر شده:

آخرین نوشته‌ها

تماس با ما

02166703576 - 02122214949
راه های ارتباطی با دکتر زهره واثقی
دسترسی سریع به مقالات
فهرست
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x